no image

Egypte | 28 januari 2011 | by Evert-Jan Grit

0

Persbericht: Democratie is niet voor bange mensen

Het is tijd dat de Nederlandse Minister van Buitenlandse Zaken de Egyptische ambassadeur ter verantwoording roept en zich uitspreekt over de zware repressie waarmee de Egyptische regering de protesten de kop in drukt. IKV Pax Christi vindt dat de Nederlandse regering zich in krachtige bewoordingen moet scharen achter de roep van de Egyptische bevolking om vrijheid.

Na Tunesië is het vandaag “Decision Day” in Egypte. In een alles of niets poging trotseren duizenden mensen in alle steden in Egypte trotseren de repressie. Ze eisen het vertrek van Mubarak, ze eisen democratie en zijn bereid hun leven hiervoor te wagen. Dit is het bewijs dat democratische hervormingen urgent nodig zijn.

Jarenlang hebben de mensen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika gekeken naar Europa als bondgenoot en vriend in hun strijd voor mensenrechten en democratie. Het is nu tijd om te laten zien dat het ons menens is.

De Egyptische regering is bezig om in een nietsontziende poging de protesten met hard geweld te onderdrukken. Ze probeert de demonstranten te isoleren, te intimideren, probeert haar wandaden voor de buitenwereld af te schermen. Het internet en mobiele netwerk liggen plat. Vergeefs: in alle steden en landen in de regio, in Amman, in Damascus, overal waar de bevolking zucht onder repressie wordende gebeurtenissen met spanning gevolgd. De belofte van verandering hangt in de lucht.

Op basis van de informatie die nu binnen komt zijn er twee mogelijkheden: of de demonstranten slagen in hun strijd voor verandering,vrijheid, of de opstand wordt met excessief geweld onderdrukt.

Als wij, als Nederlanders, als Europeanen iets willen betekenen in deze strijd voor vrijheid en verandering, als wij iets willen betekenen voor de mensen die nu hun leven in de waagschaal stellen, dan moeten wij nu iets doen, met alle politieke middelen voor handen. Dat is ook de boodschap die nu op facebook rondgaat:

“Western government support is the only thing left to Mubarak. If western government follow what their public wants and stop their support to the dictatorship and side with Egyptian people, MANY lives will be saved today. Egyptians will be grateful to those who helped them & will not forgive those who didn’t.”

EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Ashton riep gisteren al op om de vreedzame demonstranten vrij te laten en de roep om verandering serieus te nemen. Dat is goed, maar nu niet genoeg. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken houdt zich stil. IKV Pax Christi wil dat de EU en de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken zich nu uitspreken.

Minister Rosenthal zou de Egyptische ambassadeur ter verantwoording moeten roepen. Mubarak moet worden opgeroepen te voldoen aan de gerechtvaardigde eisen van de Egyptische bevolking. Nederland en de EU moeten steun beloven aan een proces van werkelijke democratische verandering. De angst voor Islamisten mag geen excuus zijn voor repressie. Democratie is niet voor bange mensen.

Tags: , , , , , , ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Een jaar vredeswerk in beeld
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX