no image

Egypte | 29 januari 2011 | by Evert-Jan Grit

0

Doe het!

Iedereen die zich ook maar iets betrokken voelt bij het Midden-Oosten weet en voelt dat we nu midden in een historische omwenteling zitten, vergelijkbaar met de val van de muur in 1989. Wat de uitkomst ook zal zijn, een ding is duidelijk: de Egyptenaren, de Tunesiers, de mensen in het Midden Oosten vechten zich vrij van de angst en van de alles verstikkende repressie en dictatuur. Dictaturen die er voor de eeuwigheid leken te zitten. Wat er  ook gaat gebeuren, dit gevoel, dat het toch mogelijk is (yes we can!) zal niet verdwijnen. 

Ik vindt het teleurstellend om te zien hoe onze politici de tijdgeest niet blijken te vatten. Minister Rosenthal is ‘verontrust‘; CDA kamerleden maken zich zorgen over een mogelijke invloed van de Islamisten. Maar ze zouden vooral blij moeten zijn, solidair moeten zijjn met de Egyptenaren. Nederland, de EU, hebben zich in ieder geval in woord altijd sterk gemaakt voor democratisering in het Midden Oosten, en nu het dan eindelijk echt gebeurt zie ik vooral voorzichtigheid, angst en terughoudendheid.   

De Egyptenaren, de Tunesiers, en wie weet wie er gaan volgen: ze doen het zelf. Maar we zouden ze kunnen helpen. In de Washington post stond een goede suggestie aan de VS regering:

Rather than calling on an intransigent ruler to implement “reforms,” the administration should be attempting to prepare for the peaceful implementation of the opposition platform (…) And it should be telling the Egyptian army, with no qualification, that the violent suppression of the uprising will rupture its relationship with the United States.

Kom op politici, kom op minister: doe het. Doe wat je kan om de Egyptenaren te helpen. Trek je handen af van Mubarak!

Tags:About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Een jaar vredeswerk in beeld
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX