no image

Bezette Palestijnse Gebieden | 31 januari 2011 | by Jannie Kuik

0

Enkele dagen Brussel

Vorige week enkele dagen in Brussel met partners uit Israel en uit de Palestijnse gebieden. Hun boodschap: we stevenen af op een crisis. De vredesonderhandelingen zijn dood, zeker na de Al-Jazeera leaks. Fayad bouwt aan de Palestijnse staat, succesvol, maar loopt aan tegen de blokkades die Israel opwerpt. 40% van de Westbank is voor de PA onbereikbaar, Jeruzalem is voor de PA no go area en de verbinding tussen Gaza en Westbank is non existent. Het Fayad plan loopt tot 31 augustus 2011. Dan zal de Palestijnse staat moeten worden erkend binnen de grenzen van ’67.  Een gebrek aan voortgang voedt extremisme. Europa heeft er enorme bedragen in geinvesteerd. Europa’ make it happen’ was het dringende verzoek van de partners.Wees niet alleen payer maar ook player! Diverse gesprekken, we zien wat opschuiving vooral ook bij Duitse geprekspartners, lichtpuntjes, een meer kritische houding ten aanzien van de Israelische regering, een EU parlement dat juist die week een rapport dat de handelsrelaties en economische samenwerking met Israel zou versterken tegenhoudt, irritatie bij politici maar vooral onmacht.  De buitenland politiek ligt in de 27 handen van de lidstaten. Europa lijkt irrelevant en verliest zijn gezicht in het Midden Oosten. Dan naar de EEAS, de dienst die Ashton ondersteunt. Ze delen onze analyse en ‘Europe wants to play a positive role but the bottum line is: de oplossing moet gebaseerd zijn op onderhandelingen, het opleggen van een oplossing is bediscusieerd maar van de agenda gehaald. En natuurlijk moet Israel reageren op wat Fayad tot nu toe heeft neergezet. Geef ons argumenten vragen ze, geef ons positieve ideeen om ons te engageren. We putten ons uit om vanuit ons perspectief en vanuit de activiteiten op de grond argumenten en ideeen te geven. Ondertussen gaan de demonstaties in Cairo door. Ben Ali is weg, hopenlijk volgt Mubarak en de onrust en het verlangen naar verandering groeien. Maar de samenstellende delen houden Europa gevangen tot dat de crisis compleet is.

Tags: , , , ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Een jaar vredeswerk in beeld
  • Fly through a year of peace work
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX