no image

Bezette Palestijnse Gebieden | 17 februari 2011 | by Evert-Jan Grit

0

Gastblog Judith Riet: Het vrijdagprotest in Bil’in

De soldaten aan het checkpoint laten ons er niet door. Het is vrijdagochtend. Op een verlate weg tussen twee Palestijnse dorpjes op de bezette westelijke Jordaanoever is een tijdelijk checkpoint opgericht. Het gebied erachter is tot closed military zone verklaard. Enkel mensen die in de regio wonen mogen erlangs.

Een paar dorpen verderop zal die middag een grote demonstratie tegen de bouw van de muur plaatsvinden. Genoeg reden om het gebied af te sluiten en te zorgen dat niemand er langs komt.  Zo staan we even later met 8 auto’s en 30 man voor twee jonge Israëlische soldaten, een legerjeep en een paar pionnetjes op de weg. We mogen er echt niet langs.

We waren op de laatste dag van het jaar op weg naar de wekelijkse demonstratie in het dorpje Bil’in. Week na week wordt hier geprotesteerd tegen de bouw van de afscheidingsmuur op Palestijns grondgebied. Omdat ik onderzoek doe naar geweldloze acties in de Palestijnse gebieden, wilde ik erheen.  Ik doe dit onderzoek als afsluiting van mijn Master International Development Studies in Wageningen. In opdracht van IKV Pax Christi onderzoek ik de rol en potentie van geweldloos verzet in het Israël-Palestina conflict. Ik probeer zoveel mogelijk community leaders en activisten te spreken over hun motivatie en visie op deze protesten.

Een andere week is het me wel gelukt de vrijdagdemonstratie in Bil’in bij te wonen. Na zes jaar van protesteren, is het bijna een toneelstukje geworden. Op vrijdag, na het middaggebed, verzamelen zich Palestijnse, Israëlische en buitenlandse activisten in het dorp. Onder het roepen van leuzen en zwaaien van vlaggen loopt de stoet richting de muur, zo’n 200 meter buiten het dorp. De muur is in dit geval eigenlijk een hek. Een hek met een poort erin zelfs. Aan de andere kant van het hek staan Israëlische grensbewakers de demonstranten al op te wachten. Na een paar minuten roepen, begint een aantal demonstranten aan het hek te rammelen, of eroverheen te klimmen, of stenen te gooien naar de soldaten. Meestal is dat het moment dat er wordt ingegrepen. De Israëli’s schieten terug met traangasbommen en rubberen kogels. Als je pech hebt schieten ze ook wel eens met stankkanonnen. Het is een goedje dat zo afgrijselijk ruikt dat je makkelijk over je nek gaat. Als je het over je heen krijgt, krijg je het drie dagen niet afgewassen. Na een uurtje gasgranaten ontwijken en teruggooien hebben de meeste mensen het weer gezien. Iedereen druipt langzaam af en het protest van de week is weer voorbij.

De demonstraties trekken vaak veel internationals. Alles wordt gefilmd en gefotografeerd. Binnen een uur staat alles op Youtube en Facebook.

Basel Mansour, een van de organisatoren van de demonstraties in Bil’in: “Aan de onrechtvaardige bezetting moet een eind komen, en dit is onze manier van verzet. Het Israëlische leger is veel sterker dan wij, dus we willen ze geen reden geven geweld tegen ons te gebruiken.”

Lukt het de demonstranten vormen van verzet zonder geweld te promoten? De demonstraties kunnen er alsnog heftig aan toe gaan. De organisatoren van de demonstraties halen vaak voorbeelden aan van Gandhi en Martin Luther King en, sinds kort, de vreedzame demonstraties in Cairo.  Tot nu toe lijken de protesten te heftig en tegelijk te klein om deze voorbeelden echt na te kunnen leven.  Misschien moeten ze niet enkel geweldloos zijn, maar zachtmoedig, lief om het internationale opinie te beïnvloeden.

En de demonstraties zijn (nog) klein. Geweldloos verzet heeft het imago soft te zijn, geen resultaat te behalen, een westers concept te zijn. Geweldloos verzet heeft pas een kans als grote bevolkingsgroepen zich erachter scharen.  Er is behoefte aan een Palestijnse invulling van het begrip.

Tot die tijd blijven de mensen in Bil’in protesteren, met of zonder aandacht van buitenaf. Ondanks de militaire blokkade waren er de laatste dag van het jaar ruim 700 mensen aanwezig bij de demonstratie.

Judith Riet verbleef van november 2010 tot januari 2011 in de bezette Palestijnse gebieden voor stage en onderzoek voor IKV Pax Christi.

Tags: , ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Een jaar vredeswerk in beeld
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX