no image

Libanon | 28 februari 2011 | by Marjolein Wijninckx

0

Ook Libanon komt in beweging

Ook in Libanon komt de jonge generatie in beweging voor politieke verandering. Gisteren werd een eerste demonstratie gehouden met een paar duizend deelnemers, op de been gebracht via facebook. In Libanon is het niet zozeer het autoritaire karakter van het politieke systeem waartegen de protestbeweging in actie komt, maar het sectarische systeem, waarbij de macht nauwkeurig verdeeld is over de religieuze gemeenschappen in het land. De hoofdslogan van de demonstratie gisteren was dan ook “Het volk wil de val van het sectarische regime”, dezelfde slogan als gebruikt werd bij de revoluties in Egypte en Tunesie, maar met als toevoeging het woord “sectarisch” (“ta’ifi”).

Demomstratie Beiroet 27 februari 2011

Demomstratie Beiroet 27 februari 2011

Ook IKV Pax Christi partners Lebanese Association for Civil Rights (LACR) en CHAML (acronym voor “geweldloze jonge burgers”) doen mee in de beweging tegen het sectarische politieke systeem. Maar ze voegen daaraan toe een oproep om de bevolking niet in de greep te houden van oorlog. Dat doen de huidige politieke leiders volgens hen, door constant de bevolking bang te houden voor een nieuwe oorlog met Israel of een nieuwe burgeroorlog. Ze begonnen daarom ook een facebook pagina met de titel “Naar huis, bevelhebbers van de oorlog, het sectarisme en de corruptie!”

Al jaren lang zet LACR zich in om een einde te maken aan het sectarische systeem in Libanon. De afgelopen jaren groeit de beweging tegen het sectarisme en voor een seculier politiek systeem. Hopelijk is het moment nu aangebroken dat de jonge generatie in Libanon voor verandering kan zorgen.

Bekijk hier meer foto’s.About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX