no image

Arabische Wereld | 14 maart 2011 | by Jan Jaap van Oosterzee

1

To fly or not to fly

 Terwijl de troepen van Khadaffi steeds verder oprukken lijkt hij diplomatiek steeds meer terrein te verliezen. Een no-fly zone lijkt steeds dichter bij te komen. Opmerkelijk is vooral de steun van de Arabische liga.

Of een no-fly zone echt erg effectief zou zijn en echt mensen zal beschermen blijft de vraag. Bovendien lijkt er in kringen van politici soms wat lichtvaardig over gedacht te worden. Militairen wijzen er juist op dat een no-fly zone echt meer is dan het verbieden van vliegenbewegingen van de luchtmacht van Khadaffi. Het begint met het uitschakelen van luchtafweergeschut. Het zou zo maar kunnen dat Khadaffi dat juist in woonwijken heeft opgesteld. Het instellen van een no-fly zone kan leiden tot een langdurige militaire betrokkenheid van de internationale gemeenschap in Libië, met politieke gevolgen die nog niet te overzien zijn. Intussen is het wel duidelijk dat het voor Libische opstandelingen de voornaamste kans zou zijn om hun opstand nog vol te houden.

Maar het lijkt er nu toch op dat de no-fly zone er gaat komen. Frankrijk, altijd bereid om iets van de oude koloniale rol weer op te nemen, is er een groot pleitbezorger van en heeft de voorlopige regering in Bengazi maar vast erkend. Opmerkelijk als je bedenkt dat de vliegtuigen van Khadaffi ook ooit door Frankrijk geleverd zijn. Maar goed, als je rotzooi maakt moet je die misschien ook maar opruimen.

Veel opmerkelijker is de rol van de Arabische Liga. Meestal niet een organisatie die uitblinkt door daadkracht en eenheid. Vaak gaf het de indruk van een overlegorgaan van autocratische heersers en ineffectieve regeringen. Allen de Arabische veiligheidsdiensten bleken altijd wel goed met elkaar samen te kunnen werken. Arabische leiders leerden altijd wel goed van elkaar wie de dissidenten waren en hoe je die onder controle kon houden. Dat de Arabische liga nu oproept tot een no-fly zone is bijzonder. Het is een signaal aan Khadaffi dat ook zijn Arabische collega’s echt van hem af willen. En indirect is het ook een signaal naar andere heersers die geconfronteerd worden met opstanden, dat er ook voor Arabische regering een grens is aan acceptabele vormen van repressie. Blijkbaar willen de presidenten en koningen, die thuis ook geconfronteerd worden met protest en onrust, nu niet te boek staan als de beschermers van een dictator als Khadaffi.

Dat is goed nieuws. Misschien niet eens echt voor de Libische opstandelingen, de no-fly zone zou wel eens te laat kunnen zijn. Maar wel voor wie protesteert tegen repressie en corruptie in andere Arabische landen. Iets van de boodschap van Tunis en het Tahrir-plein is blijkbaar aangekomen.About the AuthorOne Response to To fly or not to fly

 1. Jonas says:

  De vraag is uiteraard hoe oprecht begaan is de Arabische Liga met de situatie in Libië?
  Doen ze dit omdat ze inderdaad vinden dat er een grens is aan staatsgeweld dat mag worden gebruikt om tegen de bevolking op te treden. Of is het toch vooral omdat ze nu hebben gezien dat de EU en de VS in de richting van de demonstranten bewegen, en ze bang zijn dat als ze nu niet Khadaffi veroordelen, in samenspraak met het westen, hun eigen oppositie straks ook de steun krijgt van EU en VS.
  Dat dit dus een exercitie van de AL is om een wit voetje te halen bij VS/EU; “voor het geval dat…”.
  (Of het kan uiteraard dat de Arabische leiders van Khadaffi af willen omdat hij een Berber is, die zijn nooit erg populair onder Arabieren geweest volgens mij. Maar dat zal wel niet.)

Back to Top ↑
 • Abonneer / Subscribe

  Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

  Enter your email address:

  Delivered by FeedBurner

 • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX