no image

Arabische Wereld | 15 maart 2011 | by Evert-Jan Grit

3

Gastblog Wim Zwijnenburg: Houd wapens uit handen van dictators

Pantservoertuigen in Bahrein en legerhelikopters in Libië. De recente inzet van grof wapentuig tegen burgers in het Midden-Oosten en Noord-Afrika toont wederom aan dat bij wapenexport niet gedaan kan worden alsof het om ‘gewone’ Nederlandse handelsbelangen gaat.

Wapens zijn geen gewoon product: ze kunnen een verwoestend effect hebben op de mensenrechten, de ontwikkeling en vrede in een land of regio. Tijdens het Kamerdebat over het Nederlands wapenexportbeleid, dat binnenkort gehouden wordt, zullen dan ook zowel de bewindslieden van Economische Zaken als van Buitenlandse Zaken vertegenwoordigd zijn.

Het gaat om grote belangen: in een recent artikel in de Volkskrant werden cijfers van het Zweedse instituut SIPRI gebruikt, waaruit blijkt dat Nederland wereldwijd de derde grootste natie is op het gebied van wapenexport per hoofd van de bevolking. Bij andere producten staan we te juichen bij dergelijke cijfers. Maar deze wapens kunnen worden ingezet tegen burgers en om dictators in het zadel te houden. Het was pijnlijk om te zien dat M-113 pantservoertuigen en Chinook helikopters werden ingezet in de straten van Tripoli en Bahrein: Nederland leverde dit type wapen, of onderdelen ervan, aan de autoriteiten van deze landen. Diverse EU landen leverden in vijf jaar tijd maar liefst voor 834 miljoen euro aan wapens aan het Libische regime.

Het instellen van een wapenembargo als de vlam in de pan slaat, is mosterd na de maaltijd. Nog veel beter is om vantevoren een goede risicoanalyse te maken of de kans bestaat dat bepaalde wapens worden ingezet bij mensenrechtenschendingen of dat het repressieve regimes ondersteunt. De Nederlandse regering denkt daar te lichtvaardig over. Dat geldt niet alleen voor de export van wapens maar ook voor de doorvoer van wapens via de Rotterdamse haven en Schiphol. Wapenvrachten van of naar bondgenoten worden door Nederland niet gecontroleerd en getoetst. Dat betekent dat meer dan negentig procent van de wapendoorvoer ongehinderd ons land kan passeren, ook als de eindbestemming een land is waar Nederland zelf een vergunning voor zou weigeren. 

Wanneer de Tweede Kamer binnenkort het Nederlands wapenexportbeleid evalueert, moet zij de regering vragen om een consistent mensenrechtenbeleid, waarbij voorkomen wordt dat wapens in verkeerde handen vallen. De regering zal dan kleur moeten bekennen; komt zij op voor mensenrechten of voor de wapenindustrie?
 
Wim Zwijnenburg e.a.

Wim Zwijnenburg is programmamedewerker Veiligheid en Ontwapening bij IKV Pax Christi. Wim houdt een blog bij over zijn werk. Dit artikel is vandaag in de Volkskrant gepubliceerd. Het is geschreven door Wim Zwijnenburg, Amnesty International (Ton van den Brandt), Oxfam Novib (Eveline Rooijmans) en de Campagne tegen Wapenhandel (Wendela de Vries)

 

Tags:About the Author3 Responses to Gastblog Wim Zwijnenburg: Houd wapens uit handen van dictators

 1. Nou, op uw wenken bediend, de wapens bestemd voor de Gaza dictatuur zijn vandaag onderschept.

 2. Jonas says:

  Over wat voor wapens hebben we het dan?
  Zoals die in het artikel worden genoemd? Want het lijkt me onwaarschijnlijk dat Hamas een YPR/M113 of Chinook probeerde in te voeren (Nog losstaand van het feit uiteraard dat een Chinook niet zo zeer een offensief als wel een ondersteunend platform is).
  Of hebben we het dan over klein kaliber geweren zoals AKMs, PKMs, etc.?
  Niet dat het stoppen van wapens naar een terroristische organisatie die zijn eigen bevolking gister nog uiteen heeft geslagen omdat ze protesteerden een slechte zaak is, maar laten we het wel in perspectief plaatsen.

 3. Wij zien niet in wat het soort wapens voor groot verschil maakt. Wapens doden.

  Maar het waren wel zware en geavanceerde wapens, onder andere:
  230 120-mm mortar shells
  2,270 60-mm mortar shells
  6 C-704 anti-ship missiles with a range of 20 miles
  2 UK-made radar systems for use with the missiles
  2 advanced launchers for use with the missiles
  66,960 Kalashnikov bullets

Back to Top ↑

PAX