no image

Syrië | 21 maart 2011 | by Marjolein Wijninckx

0

Is de revolutie ook in Syrie uitgebroken?

Zoals ik van de week al schreef, was de vraag niet OF maar WANNEER ook in Syrie demonstraties zouden beginnen. Op woensdag was er een stille demonstratie bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken die opriep tot de vrijlating van politieke gevangenen. Daarbij werden verschillende activisten en familieleden van gevangenen gearresteerd. Ongeveer 25 van hen zijn nog steeds gevangen, waaronder Suheir Atassi, van het bekende Atassi Forum dat tijdens de Damasceense Lente populair was, en familieleden van de activist Kamal Labwani die een gevangenisstraf van 12 jaar uitzit. Volgens de National Organisation for Human Rights zijn deze vrouwen in een groep van 10 woensdag gearresteerde vrouwen nu in hongerstaking. Ook werden bij de demonstratie woensdag twee zonen van Sheikh Jawdat Said gearresteerd, de belangrijke geweldloze islamitisch denker.

Vrijdag barstten protesten los in Deraa, in het Zuiden van Syrie. Daar werd de vrijlating geeist van 15 scholieren die waren gearresteerd na het schrijven van leuzen die opriepen tot de val van het regime. Ook werd opgeroepen tot het einde van de noodtoestand, die al sinds 1963 heerst in Syrie, en tegen corruptie. Er werden enkele demontsranten gedood, waarna de demonstraties massaler werden. De autoriteiten beloofden een onderzoek in te stellen naar het optreden van de politie en de verantwoordelijken te veroordelen. Ook werden de 15 scholieren vrijgelaten.

In Damascus was een kleine demonstratie in de beroemde Omayyadenmoskee na het vrijdaggebed. De demonstranten riepen daar onomwonden “Vrijheid, vrijheid!”. Zie hier[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=O6-x1uGKfA4] de beelden. Ook in Banias en Homs waren er demonstraties. De toegang van internationale media is beperkt. Net als in Libie zal veel informatie via youtube en twitter de buitenwereld moeten bereiken. Syrische bloggers riepen in een open brief op tot eenheid en samenwerking voor een betere toekomst.

Vandaag is het Nawrouz-feest en de kans is groot dat de Koerden vandaag demonstreren. Ook in 2004 was Nawrouz de gelegenheid voor demonstraties die toen door de autoriteiten onderdrukt werden.

Syriers legden me vorige week uit dat de autoriteiten tussen de bekende “rock and a hard place” zitten: Wanneer ze de demonstraties toelaten zullen de mensen massaal de straat op gaan, maar wanneer ze de demonstraties met geweld onderdrukken en er demonstranten omkomen zullen de mensen woedend worden en ook massaal de straat op gaan. Ondertussen praat men onderling in de trant van “boven de 2000 demonstranten doe ik mee.”About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Blog Jan Gruiters, directeur PAX

  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX