no image

Syrië | 24 maart 2011 | by Marjolein Wijninckx

0

Een laatste kans voor hervormingen in Syrie

De protesten in de stad Deraa in het Zuiden van Syrie duren voort. Centrum is de Omari moskee, waar de protestanten zich verzamelen. Bij bruut optreden van veiligheidstroepen kwamen gisteren 6 mensen om. Het lijkt erop dat het keerpunt nabij is. Op dit moment geeft de Syrische protestbeweging de president een laatste kans aan hun eisen te voldoen. Maar wanneer er nog meer geweld wordt gebruikt tegen demonstranten en de eisen van de demonstranten genegeerd worden zal de Syrische president definitief zijn legitimiteit onder de bevolking verliezen en zal de roep om hervorming omslaan in de roep die we in Tunesie en Egypte uiteindelijk hoorden: De val van het regime.

Gisteren kwam een groep belangrijke activisten en religieuze leiders met een verklaring naar buiten. Onder hen de vorige week vrijgelaten 80-jarige mensenrechtenadvocaat Haitham al-Maleh, advocate Daad Mousa, de geweldloze islamitisch denker Sheikh Jawdat Said, voormalig prediker van de Omayyadenmoskee Sheikh Mouaz al-Khatib en Muhammad Ammar, een lid van de groep van sjeikh Jawdat Said uit Deraa. Muhammad Ammars dochter was vorige week al gearresteerd in Deraa, ook Muhammad Ammar zelf is gearresteerd en na zijn arrestatie is geen nieuws meer van hem vernomen.

In hun verklaring roept de groep op tot het opzetten van een onafhankelijke onderzoekscommissie waarin juristen uit de civil society deelnemen, om het geweld tegen demonstranten in Deraa te onderzoeken en een eerlijk en transparant proces voor de daders. Ook roepen ze op tot het opheffen van de noodtoestand die al sinds 1963 heerst en die de juridische basis vormt voor systematische mensenrechtenschendingen. Verder roepen ze op tot vrijlating van de politieke gevangenen en het bestrijden van corruptie.

Sheikh Mouaz al-Khatib richtte zich in een interview op al-Jazeera gisteren persoonlijk tot president Bashar al-Assad. Hij gaf aan dat de Syriers van alle afkomsten (Syrie is rijk aan religieuze en etnische minderheden) eenheid en stabiliteit willen. Maar dat ze legitieme eisen hebben waar nu toch naar geluisterd moet worden. Opnieuw noemde hij de vrijlating van de politieke gevangenen, waaronder Suheir al-Atassi van het bekende Atassi Forum, en de blogger Tal al-Molouhi. Ook noemde hij het opheffen van de noodtoestand.

Ondertussen lijkt de angst nu echt verleden tijd in Syrie. Men spreekt zich, zoals Mouaz al-Khatib, uit op al-Jazeera, op internet. Zwijgen, voor de meeste Syriers jarenlang de beste overlevingsstrategie, is niet langer een optie. Het beslissende moment lijkt gekomen voor Bashar al-Assad. Laten we hopen dat hij deze kans grijpt en het niet laat aankomen op een confrontatie met zijn volk.

Tags:About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Blog Jan Gruiters, directeur PAX

  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX