no image

Syrië | 24 maart 2011 | by Marjolein Wijninckx

3

IKV Pax Christi en Hivos steunen Syrische oproep tot hervorming

Sinds vorige week zijn er protesten gaande in Syrie. Het centrum van protest is de stad Deraa in het Zuiden van Syrie. De protestbeweging bestaat tot nu toe uit verschillende groepen en hun politieke eisen zijn verschillend. Syriers in de diaspora, bewegingen als de Moslim Broederschap en de jonge protestgeneratie roepen op tot de val van het regime. Er bestaat nu nog de mogelijkheid voor Bashar al-Assad om hervormingen door te voeren en zo een omwenteling met een risico op geweld te voorkomen. Maatschappelijke activisten en religieuze leiders willen de president die kans nog geven. Echter, die kans voor de zittende regering om te hervormen zal snel voorbij zijn.

IKV Pax Christi en Hivos, organisaties die al jarenlang samenwerken met maatschappelijk middenveld in Syrie, steunen daarom de verklaring van activisten en religieuze leiders (zie bijlage), waaronder de mensenrechtenadvocaat Haitham al Maleh, de juriste Daad Mousa, de geweldloze islamitisch denker Sheikh Jawdat Said en voormalig prediker van de Omayyadenmoskee sheikh Mouaz al-Khatib. In de oproep wordt gevraagd NU de volgende minimaal noodzakelijke hervormingen door te voeren:

 • Einde aan de Noodtoestand die sinds 1963 geldt en het grootste juridische obstakel vormt voor respect voor mensenrechten
 • Vrijlating van alle politieke gevangenen
 • Bestrijding van corruptie
 • Vrijheid van meningsuiting en van vereniging en ruimte voor politiek pluralisme

Daarnaast dient onmiddellijk een einde te komen aan schendingen van mensenrechten tijdens de huidige protesten:

 • Geen geweld tegen de vreedzame demonstranten.
 • Geen gevangenneming zonder aanklacht en geen verdwijningen (de laatste dagen zijn tientallen demonstranten en activisten gearresteerd en sommigen zijn verdwenen).
 • Vrije toegang tot communicatiemiddelen zoals mobiele telefoon en internet. Op twitter werd gemeld dat in Deraa internet en electriciteit was afgesloten.
 • Instelling van een brede onafhankelijke onderzoekscommissie naar het geweld tegen demonstranten in Deraa
 • Vrije toegang voor onafhankelijke media.

Hoewel de uiteindelijke beslissingen over verandering in Syrië zelf zullen moeten worden genomen, is er een belangrijke rol weggelegd voor de Europese Unie. De EU is tot nu in de Arabische opstanden verrast door de snelle ontwikkelingen en kon alleen reactief en volgens velen in de Arabische wereld te laat en te traag optreden om de roep om hervormingen te ondersteunen. IKV Pax Christi en Hivos pleiten er voor dat de EU de oproepen tot hervorming vanuit de Syrische samenleving ondersteunt en in een politieke dialoog met de Syrische regering de autoriteiten er van overtuigt dat genoemde hervormingen noodzakelijk zijn en dat de Syrische bevolking zijn eigen toekomst moet kunnen bepalen. Vandaag is er nog een mogelijkheid voor politieke dialoog met de Syrische regering over hervorming, morgen kan het te laat zijn.

Tags:About the AuthorBack to Top ↑
 • Blog Jan Gruiters, directeur PAX

 • Abonneer / Subscribe

  Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

  Enter your email address:

  Delivered by FeedBurner

 • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX