no image

Jordanië | 26 maart 2011 | by Marjolein Wijninckx

0

Vreedzaam protest in Jordanie eindigt in geweld

Demonstratie van de "24 Maart Jongeren"

Demonstratie van de "24 Maart Jongeren"

Donderdag zette in Amman de protestbeweging die zich de “24 Maart Jongeren” noemen een protestkamp op op de “Duwwar ad-Dakhiliyyeh”, een verkeersplein in Amman vlak bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Met hun vreedzame protest eisten ze politieke hervormingen zoals een constitutionele monarchie en directe maatregelen, zoals het opstappen van premier Maarouf al-Bakhit (die de koning pas recent had aangewezen na demonstraties) en het hoofd van de veiligheidsdienst.

 Gisteren echter kwamen er herrieschoppers, “baltajiyyeh”, gewelddadige pro-regeringsdemonstranten, die vanaf het viaduct boven het plein stenen gooiden naar de demonstranten beneden. Het werd een chaos en er zijn verschillende versies van wat gebeurde. De demonstratie eindigde met een dode en honderd gewonden. Het protestkamp werd ontruimd.

"Wij beantwoorden geweld niet met geweld": Van de stenen die ze naar hun hoofd kregen, maakten de 24 Maart Jongeren de kaart van Jordanie.

"Wij beantwoorden geweld niet met geweld": Van de stenen die ze naar hun hoofd kregen, maakten de 24 Maart Jongeren de kaart van Jordanie.

Volgens de demonstranten kwam de politie in het ziekenhuis gewonden arresteren. Na de gebeurtenissen gaf premier Bakhit op de Jordaanse staatstelevisie de schuld aan “de islamisten” die vanuit Syrie en Egypte instructies zouden hebben gekregen. De Moslim Broederschap in Jordanie ontkent echter achter de demonstratie te zitten.

De reactie van de regering, het aangaan van de strijd met de Moslim Broeders, het geweld, het belooft allemaal niet veel goeds voor de komende periode. 15 Leden van het Nationale Dialoog Comite dat vorige week werd ingesteld om politieke hervormingen te formuleren, zegden uit protest hun lidmaatschap van het comite op. In plaats van dialoog is de situatie nu een van confrontatie.About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Blog Jan Gruiters, directeur PAX

  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX