no image

Syrië | 2 april 2011 | by Marjolein Wijninckx

0

De vrijheid proeven

De Syriers die de afgelopen weken de straat op zijn gegaan in een roep om vrijheid, hebben diezelfde vrijheid op dat moment geproefd. En voor hen lijkt er geen weg meer terug te zijn, omwille van de vrijheid zijn ze bereid tot het einde door te gaan. Gisteren weer gingen ze in verschillende steden en dorpen de straat op, bijv. in Deraa en de dorpen erom heen, in Lattakia, in Kafr Sousa en Douma, beide buitenwijken van Damascus, in Homs en in Banias.

In Douma werden volgens berichten 5 demonstranten gedood en ook in Deraa werden er demonstranten gedood. Ook werden er weer vele demonstranten gearresteerd, sommigen naar onbekende locaties. Duizenden veiligheidstroepen waren gisteren op de been, velen in burger. Ooggetuigen zagen ook hoe bussen met “knokploegen” in burger werden aangevoerd en positie namen bijv. in downtown Damascus en bij de citadel. Van tevoren vreesde men voor een bloedbad. De protestbeweging lijkt zich nu te versterken, terwijl de regering op dit moment ook bijzonder sterk is. Men maakt zich daarom op voor een lange confrontatie.

Maar de demonstraties gisteren lieten ons een aantal hoopvolle signalen zien. Ten eerste de vastberadenheid van de demonstranten. Men is de angst voorbij en bereid tot het einde door te gaan. Ten tweede de duidelijke keuze voor geweldloos protest van de demonstranten. Daarmee nemen zij een moreel standpunt in tegen het regeringsgeweld. Ten derde de vastberaden roep om vrijheid. Men ziet vrijheid aan de horizon, heeft ervan geproefd, en is niet meer bereid deze op te geven.

De slogans illustreren deze punten: In de Rifai-moskee in Kafr Sousa klonk “Een, een, een, het Syische volk is een”, een duidelijk signaal dat de demonstranten zich keren tegen de waarschuwingen van sectarische verdeeldheid, dat ze geen verdeel-en-heerspolitiek met zich laten spelen). Ook klonk “Het Syrische volk wil vrijheid” en “met ons bloed, met onze ziel, verdedigen we Deraa” (met andere woorden: de slachtoffers van Deraa zijn niet goedkoop, zullen we niet vergeten en hun dood zal niet voor niets zijn). Een slogan die ik zelf niet heb gehoord maar die werd getweet was: “Liever dood dan onderworpen”.

Ondertussen kondigde de Syrische president aan dat er commitees waren opgericht om de mogelijke wetswijzigingen te onderzoeken en met een “hervormings-road map” te komen. Maar dat alles lijkt voor veel Syriers “too little, too late”. Zij blijven eraan vasthouden dat als onmiddellijke eerste stappen het opheffen van de noodtoestand moet worden aangekondigd en alle politieke gevangenen moeten worden vrijgelaten.About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Blog Jan Gruiters, directeur PAX

  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX