no image

Midden-Oosten | 3 april 2011 | by Marjolein Wijninckx

0

De gebeurtenissen in Douma

Vandaag is de begrafenis van 8 van de demonstranten die vrijdag werden gedood tijdens de demonstratie in Douma, een voorstad van Damascus. Dit zijn de foto’s van twee van de demonstranten die vrijdag gedood werden:

Fouad Balleh

Fouad Balleh, 27 jaar

Naim al-Maqdam

Naim al-Maqdam, 33 jaar, in het hoofd geschoten

 

Een anoniem ooggetuigenverslag op de Facebook Pagina “Monitoring Protests in Syria” beschrijft de gebeurtenissen daar afgelopen vrijdag als volgt:

“Ik was aan het bidden in de grote moskee. Voor het gebed waren er zo’n 600 man veiligheidstroepen aanwezig rondom de moskee. We gingen naar buiten en toen waren er nog meer veiligheids- en ordetroepen en binnenin de moskee ongeveer 500. De demonstratie begon met iets van 100 man. Een begon leuzen te roepen en de rest riep hem na, tegenover 1000 man veiligheidstroepen. Van alle kanten vielen de veiligheidstroepen aan, ze kwamen ook via de achterdeur van de moskee, 20 veiligheidsmensen per demonstrant.

Toen verzamelden zich ook demonstranten vanuit andere moskeeen en ze begonnen leuzen te roepen. Tot 3 uur werden traangasbommen gegooid, de lucht drong de huizen binnen. Toen de demonstranten niet uiteengingen begonnen ze na 3 uur te schieten, niet in de lucht maar om te verwonden. Ik zag er een schieten op de demonstranten, auto’s werden doorboord en ruiten braken en behalve de martelaren vielen de gewonden bij tientallen. Het schieten begon eerst op 1 plaats, daarna gebeurde het overal in Douma.

We begonnen de gewonden om ons heen te helpen. Een was in zijn been geschoten en bloedde hevig, een tweede was in zijn zij geschoten, een derde in zijn arm en weer een ander tussen zijn benen. Er kwam iemand op een motor voorbij, die niets met de demonstratie te maken had, en hij werd neergeschoten en viel van zijn motor. Op het dak van de moskee en het gebouw van het ministerie van Financieen stonden scherpschutters. De mensen wisten niet meer waar de kogels vandaan kwamen.

Toen de demonstranten uiteen waren gegaan gingen [de veiligheidstroepen] de straten rond met opgeheven pistolen. Er waren 15 martelaren die de veiligheidstroepen verwijderden en ze reden in op gewonden, en schopten ze, zodat niemand ze zou herkennen. Het Golan Blok werd afgestuurd op degenen die foto’s maakten om ze bang te maken, en er werd in de lucht geschoten tussen de huizen en geschreeuwd om de mensen bang te maken. Als ze iemand verwijderden doken ze er met zijn allen op af alsof het een prooi was. En toen ze heel Douma hadden leggeveegd hielden ze een demonstratie. 

(Vertaald uit het Arabisch)

 About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Blog Jan Gruiters, directeur PAX

  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX