no image

Midden-Oosten | 10 april 2011 | by Marjolein Wijninckx

0

Vrijdag van de Volharding

Afgelopen vrijdag gingen Syriers in het hele land de straat op na het middaggebed. Op deze kaart zijn alle plaatsen aangegeven waar gedemonstreerd werd tegen het regime. De demonstraties waren groter dan vorige week en op meer plaatsen. Op deze vrijdag, die de Vrijdag van Volharding (Sumoud) genoemd was, waren er ook demonstraties door Koerden in het Noordoosten van Syrie, in steden als Qamishly en Amouda. Terwijl net in een presidentieel decreet was besloten dat de naar schatting 300.000 statenloze Koerden in Syrie de nationaliteit zouden krijgen, riepen de Koerden leuzen als: “Geen nationaliteit maar vrijheid” en “Koerden, Arabieren, we zijn 1”. Opnieuw lieten de demonstranten zien dat verdeel-en-heersbeleid op hen geen indruk maakt. De demonstraties werden bloedig neergeslagen door veiligheidstroepen, waaronder opnieuw scherpschutters, en meer dan 30 Syriers werden gedood, waarvan de meeste, zeker 25, in Deraa.

Intussen zijn er volgens mensenrechten minstens 209 mensen gedood tijdens de demonstraties die begonnen op 15 maart, en zeker 700 mensen zijn gearresteerd. Het brute optreden van de Syrische autoriteiten doet de woede alleen maar toenemen. Gisteren, de dag dat de eerste doden die vrijdag waren gevallen werden begraven, werd in meer en meer plaatsen geroepen: “Het volk wil de val van het regime”, de bekende leus van Tunesie en Egypte. In Deraa werd geroepen “Bashar, ga weg”. Het vertrouwen dat de huidige regering zal hervormen daalt met de dag en met elke dode. Een uitweg wordt met al het geweld steeds lastiger.

Donderdag kwam Dr Muhammad Ammar, de geweldloze sheikh uit Deraa en een van de ondertekenaars van de verklaring die IKV Pax Christi en Hivos ondersteunden, met een voorstel aan het regime: Ze zouden niet juridisch vervolgd worden. president Bashar al-Assad zou zijn termijn kunnen afmaken en zich zelfs herkiesbaar kunnen stellen, als de regering aan de eisen van de protestbeweging zou voldoen, waaronder het opheffen van de Noodtoestand, het vrijlaten van alle politieke gevangenen, het wijzigen van artikel 8 van de grondwet dat bepaalt dat de Baath partij de heersende partij is, het ontbinden van het parlement en het instellen van een nationale commissie die de grondwet zou moeten herzien of herschrijven. Na de gebeurtenissen van de afgelopen dagen is de kans dat zo’n deal haalbaar is aanzienlijk kleiner geworden.

Er waren vrijdag ook berichten dat er wapendepots waren achtergelaten in Deraa, in de hoop dat de demonstranten de wapens ter hand zouden nemen. Maar dat de demonstranten niet in die val liepen.

De opzwepende rol die het Arabische Al Jazeera speelde bij de opstanden in Tunesie en Egypte is met betrekking tot Syrie nergens te bekennen. Berichtgeving van de Syrische staatstelevisie krijgt uitgebreid de aandacht, zoals de beelden die vrijdag op de staatstelevisie werden vertoond van “gewapende bendes” in Deraa. Een kamera ergens in een boom gehangen gaf een scherp beeld van jongemannen die met pistolen schoten. Terwijl de kamera rustig kon filmen kon niemand die “bende” arresteren. Zou iemand daar in trappen? Een ooggetuige uit Deraa die vrijdag telefonisch verslag deed zei tegen de interviewster: “Waar is Al Jazeera? Komen jullie alsjeblieft zelf verslag doen van wat hier gebeurt.” Hij werd afgekapt, einde item. Al Jazeera laat zich hier dus zien van haar kant als spreekbuis van Qatar, dat de Syrische regering steunt.

De afwezigheid van media is echt dramatisch.  De enige beelden die naar buiten komen zijn Youtube filmpjes van mobiele telefoons. Honderden telefoons zouden in beslag zijn genomen door de politie. En internet, mobiele netwerken en landlijnen worden regelmatig afgesloten op plekken waar grote demonstraties zijn. Veel van de informatie die naar buiten komt is daarom gekleurd. Maar ondertussen werken mensenrechtenactivisten keihard om alle informatie te verzamelen en te verspreiden. Gerenommeerde mensenrechtenactivisten brengen die informatie naar buiten op de Monitoring Protests in Syria Facebook pagina. Maar veel van de informatie daar is in het Arabisch.

Tags:About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

PAX