no image

Bezette Palestijnse Gebieden | 19 mei 2011 | by Jannie Kuik

0

PvdA voorzitter steunt Shell actie IKV Pax Christi

Dinsdag 17 mei stond een bont gezelschap activisten voor het Circus theater in Scheveningen de aandeelhouders van Shell op te wachten. Daaronder ook IKV Pax Christi medewerkers en Pax It leden, de jongerenorganisatie van IKV Pax Christi. http://www.volkskrant.nl/vk-online/VK/20110518___/VKN01_022/#original  Liliane Ploumen, voorzitter van de PvdA, schreef een column waarin ze haar waardering uitspreekt voor de inzet van IKV Pax Christi met betrekking tot Shell en Syrie:

De Arabische Lente kent vele gezichten. In Tunesië wordt toegewerkt naar de eerste parlementsverkiezingen sinds de val van het regime van Ben Ali, in Egypte is de situatie broos door sektarisch geweld en in Libië woedt nog altijd een oorlog tussen Khadaffi en zijn aanhangers enerzijds en de NAVO en de opstandelingen anderzijds. Dagelijks zijn wij getuige van deze vele gezichten door berichten in de krant, de beelden op tv en de verslagen via Twitter, Facebook en YouTube. In betrekkelijke openheid kijkt de wereld mee hoe de Arabische Lente zich ontwikkelt.

Slechts één land onttrekt zich structureel aan deze openheid: Syrië. President Assad houdt journalisten angstvallig buiten de deur in een poging de berichtgeving vanuit het land zijn kant op te laten vallen. Dit lukt slechts ten dele. Want hoewel de wereld het moet doen met hier en daar een getuigenverslag of een met een mobiele telefoon opgenomen filmpje op YouTube, is het beeld van de situatie in het land dramatisch: de inzet van het leger tegen de eigen bevolking, buitenrechtelijke executies en marteling zijn aan de orde van de dag.

Door interne meningsverschillen is het de EU en de VN nog niet gelukt om het geweld een halt toe te roepen. De VN Veiligheidsraad kon het niet eens worden over een scherpe resolutie door een dreigend veto van China en Rusland. En de EU kon het – ondanks de inzet van onder andere Nederland en het Verenigd Koninkrijk – niet eens worden over aangescherpte sanctiemaatregelen.

Het is dus tijd om – naast onze inspanningen in EU- en VN-verband – op zoek te gaan naar nieuwe coalities om ervoor te zorgen dat het Syrische regime inbindt. Coalities die voldoen aan de eisen van de wereld in de 21e eeuw: een wereld waarin staten niet langer het alleenrecht hebben op het hebben van macht en invloed, maar waarin ook maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven hun invloed uitoefenen en in gezamenlijkheid hun verantwoordelijkheid nemen wanneer de situatie daarom vraagt.

De situatie in Syrië vraagt om zo’n nieuwe coalitie. Daarom heeft de ontwikkelingsorganisatie IKV Pax Christi het Nederlands Britse olie- en gasbedrijf Shell opgeroepen om haar verantwoordelijkheid te nemen door haar banden met het Syrische regime voorlopig op te schorten. Shell is een grote speler in de Syrische olie-industrie, die deels in handen is van mensen dicht tegen het Syrische regime aan.

Ik steun de oproep van IKV Pax Christi van harte. Vanuit de gedachte dat de maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven verder strekt dan mooie woorden en vrijblijvende projecten en pas echt betekenis krijgt wanneer in de moeilijkste situaties deze verantwoordelijkheid genomen wordt. En vanuit de gedachte dat we de Syrische bevolking die momenteel tegen het regime van president Assad protesteert niet aan hun lot kunnen overlaten. Omdat ook zij een Arabische Lente in vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid verdienen.

Liliane Ploumen

Voorzitter PvdAAbout the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Een jaar vredeswerk in beeld
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX