no image

Midden-Oosten | 4 juli 2011 | by Marjolein Wijninckx

0

Hoeveel bewijzen heeft het Westen nog nodig voordat het bevestigt dat Assad geen hervormer is?

Terwijl ik dit schrijf is een operatie van Syrische veiligheidstroepen gaande in de Syrische stad Hama. Bussen vol met veiligheidspersoneel en knokploegen zijn aangevoerd. Met stenen en wegblokkades probeert de bevolking tanks tegen te houden de stad te breiken. Arrestatiecampagnes zijn inmiddels begonnen. En de wereld kijkt toe.

Dat we het juist over Hama hebben maakt het extra pijnlijk. Hama is de stad waar in 1982 het Syrische leger onder leiding van Rifaat al-Assad, broer van de toenmalige president Hafez al-Assad en oom van de huidige president Bashar al-Assad, het hele centrum platbombardeerde en naar schatting 20.000 mensen doodde om een opstand neer te slaan. Deze getraumatiseerde stad, waar 1982 een verboden onderwerp is en jarenlang een oorverdovend zwijgen heerste, is de afgelopen weken opgestaan. Massale protesten zagen we op het Asi-plein ofwel Orontes-plein, naar de rivier die door de stad stroomt en de prachtige houten waterraden doet draaien. Het Syrische Midan Tahrir wordt het wel genoemd.

Afgelopen vrijdag was er weer een enorme demonstratie op het Asi-plein. Men schat zo’nhalf miljoen mensen. Eensgezind riepen zij om de val van het regime, eensgezind dat hervormingen niet mogelijk zijn onder Bashar al-Assad, de zoon van degene die hun stad liet verwoesten en uitmoorden. De veiligheidstroepen grepen niet in. De volgende dag ontsloeg Bashar al-Assad de gouverneur van Hama, een van de weinige overheidsvertegenwoordigers die nog enige populariteit genieten. En inmiddels is de aanval op de stad dus begonnen.

Voor Syriers is het inmiddels duidelijk: Het Westen zal staan toekijken terwijl Hama II zich afspeelt. Hen gebrek aan druk door het Westen en de rest van de wereld op het Syrische leiderschap wordt in Damascus als groen licht gezien. Met andere woorden, voor Syriers draagt het Westen mede-verantwoordelijkheid voor de misdaden die zich de komende dagen kunnen gaan afspelen. De Turkse premier Erdogan, die kort geleden nog zei: “We zullen geen tweede Hama toelaten”, is nu stil. Waarom?

Het is inmiddels duidelijk dat de Syriers de Assads niet meer willen. Afgelopen vrijdag waren er demonstraties in meer dan 200 plaatsen met in totaal naar schatting zeker 4 miljoen deelnemers. Dagelijks vinden er nu grote demonstraties plaats ’s avonds, overal in het land. Bij elke begrafenis van mensen die zijn gedood door de veiligheidstroepen komen tienduizenden mensen. Waar wacht het Westen nog op? Wanneer zullen de EU en de VS openlijk zeggen: “Mijnheer al-Assad, het is tijd om op te stappen. En neem je familieleden mee.” Wanneer zal de VN Veiligheidsraad Syrie oproepen onmiddellijk het geweld tegen burgers te stoppen? Wanneer zal het Internationaal Strafhof Bashar al-Assad, Maher al-Assad en alle verantwoordelijken voor het bloedvergieten van de afgelopen maanden aanklagen? Wanneer zal het Westen erkennen dat het een verantwoordelijkheid heeft de Syrische burgerbevolking te beschermen? Dat internationale principe, ook bekend als R2P, werd in Libie meteen uit de kast gehaald, maar in verband met Syrie durft niemand het te noemen. Want er is min of meer een concensus, onder Syriers en de internationale gemeenschap, dat militair ingrijpen onwenselijk is. Maar er zijn ook niet-militaire middelen die nog niet zijn ingezet, zoals het ICC. En  hoe hoog zal de prijs zijn? De Syriers zijn bereid elke prijs te betalen, voor hen is er geen weg meer terug. Ze zullen doorgaan totdat “de kop van de slang” eraf is. Maar laat de wereld nu in godsnaam eindelijk iets doen om te zorgen dat die prijs beperkt blijft.About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX