no image

Clustermunitie | 14 november 2011 | by Roos Boer

0

Clusterbommen: 1 stap vooruit, 2 stappen terug?

[Door: Roos Boer]

In 2003 was IKV Pax Christi mede oprichter van de internationale Cluster Munitie Coalitie. Een coalitie van inmiddels meer dan 350 ngo’s uit ongeveer 80 landen die zich inzetten voor een wereld zonder clustermunitie. In 2008 werd het Clustermunitieverdrag opgesteld, wat inmiddels door 111 landen is ondertekend. Deze week wordt er echter in Genève onderhandeld over een nieuw, veel minder vergaand protocol, dat het gebruik van vele soorten clustermunitie zelfs toestaat.

Clustermunitie bestaat uit een huls met daarin een groot aantal kleinere bommen (submunitie). In de lucht breekt de huls open en verspreidt de submunities om een gebied te bedekken met de omvang van een aantal voetbalvelden.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=7TXN5yED93E]

Wie zich ook in dat gebied bevindt, militair of burger, loopt groot risico slachtoffer te worden. Naast de directe impact van het gebruik van clustermunitie, brengen ze burgerlevens ook in gevaar lang nadat een conflict is beëindigd. Dit komt door het hoge aantal submunitie dat faalt bij het exploderen en daardoor de facto werkt als een landmijn. Het overgrote deel van de slachtoffers van clustermunitie zijn burgers, onder wie veel kinderen die de submunities oppakken omdat ze denken dat het speelgoed is.

De afgelopen jaren hebben staten en organisaties als IKV Pax Christi, samengewerkt om een internationaal verdrag tot stand te brengen dat clustermunitie verbiedt. In december 2008 opende de Conventie over Cluster Munitie voor ondertekening, een mijlpaal in de geschiedenis van het Internationaal Recht, en zeker ook een mijlpaal voor iedereen die zich hier de afgelopen jaren voor had ingezet. Namens IKV Pax Christi waren wij erbij toen in Dublin de onderhandelingen over de CCM gevoerd werden en waren we getuige toen toenmalig minister voor Buitenlandse Zaken Verhagen zijn handtekening onder het verdrag zette in Oslo op 3 december 2008.

Net als met het internationale verdrag tegen landmijnen, werd aangetoond hoeveel kracht er vanuit kan gaan als staten en civil society hun krachten bundelen en onder leiding van een aantal welwillende staten besluiten dat er een einde moet komen aan het humanitaire leed dat deze wapens teweeg brengt. Inmiddels is het internationale verdrag tegen landmijnen getekend door 158 staten en de Conventie over Cluster Munitie door 111.

Alhoewel het aantal landen dat de CCM ondertekent nog altijd stijgt, hebben dus (nog) niet alle landen het verdrag ondertekend.

Een aantal landen die geen lid zijn van dit verdrag, zoals de VS, Rusland, Israël, China en India, zien geen heil in een totaalverbod op clustermunitie en oefenen nu grote internationale druk uit om een nieuw protocol tot stand te brengen in een ander forum, de Conventie over Bepaalde Conventionele Wapens in Genève.

Van 14 t/m 25 november wordt in Genève onderhandeld over dit nieuwe protocol. Dit protocol is veel minder vergaand dan het door 111 landen – waaronder Nederland – ondertekende Clustermunitieverdrag uit 2008, en staat het gebruik van vele soorten clustermunitie zelfs toe.
IKV Pax Christi schreef een uitgebreid commentaar op dit Protocol, en is deze week in Genève om de onderhandelingen te volgen.

We zullen praten met diplomaten, en statements doen tijdens de conferentie om landen op te roepen geen protocol aan te nemen dat het gebruik van clustermunitie toelaat.

Laat jouw stem horen en teken de petitie!

Lees verder:

Tags:About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX