no image

Clustermunitie | 24 november 2011 | by Roos Boer

0

Ondanks onduidelijke procedures zou het Nederlands streven duidelijk moeten zijn

[Door: Roos Boer]

Morgen is de bijeenkomst conferentie afgelopen, en voor die tijd moeten delegaties hier in Genève tijd hebben gehad om de laatste versie van het draft Protocol VI voor te leggen aan de hoofdsteden, en zal de tekst in de officiële VN talen vertaald moeten worden. Dat wil zeggen, als er over het protocol gestemd zal worden of ter goedkeuring zal worden voorgelegd. Het zou ook kunnen dat het mandaat met 1 jaar verlengd zal worden. Het is op dit moment totaal onduidelijk.

Als het zal gaan om wel of niet adoptie van een protocol, zal de tekst zal ook naar Den Haag gestuurd worden, waar het eindbesluit zal liggen over de vraag of Nederland wel of niet akkoord kan gaan met het protocol. Het kan zijn dat er gestemd wordt, en het kan ook zijn dan het mandaat verlengd wordt. Als het mandaat verlengd wordt, zou dat waarschijnlijk zijn op grond van een voorstel dat Amerika vandaag deed om alle referenties in het protocol aan ‘gebruik’ weg te halen. Een raar voorstel. Want dan zou alle gebruik nog steeds toegestaan zijn. En worden ‘humanitarian concerns’ nog steeds niet ‘urgently addressed’, waar de preambule wel toe oproept.

Ik zal het niet meemaken. Omdat ik voor een conferentie over landmijnen overmorgen in Cambodja moet zijn, moet ik de laatste 2 dagen missen. Via twitter, e-mail, telefoon en facebook hou ik bij wat er gaande is in Genève. Soms komt er goed nieuws binnen. De grote groep landen die gisteren een gezamenlijk statement uitbrachten dat zij niet akkoord kunnen gaan met het protocol, hebben ook vandaag een statement uitgebracht. De groep van landen is inmiddels gegroeid naar 48, waaronder: Afghanistan, Angola, Burkina Faso, Chili, Colombia, Congo, Costa Rica, Democratische Republiek Congo, Denemarken, Djibouti, Equador, El Salvador, Guatemala, Guinee, Haïti, Heilige Stoel, Honduras, IJsland, Laos, Libanon, Lesotho, Liberia, Madagaskar, Mali, Mexico, Mozambique, Nieuw Zeeland, Niger, Noorwegen,  Oostenrijk, Panama, Spanje, Togo, Uruguay , Zambia en Zuid Afrika. Gelukkig vormen we met de Cluster Munitie Coalitie een hechte groep, en zijn veel van mijn collega’s nog daar.   Helaas nog geen bericht over Nederland. Nederland heeft vandaag niet gesproken.

Op twitter lees ik dat internationaal recht expert Gro Nystuen eerder vandaag zich hardop afvraagt of landen die eerder de Conventie over Cluster Munitie (CCM) ondertekenden en nu het protocol zouden omarmen, inbreuk maken op de verplichtingen onder de CCM. Daarin staat immers dat je het gebruik van clustermunitie door derden moet ontmoedigen, het gebruik van derden niet mag faciliteren en dat je landen aan moet sporen lid te worden van de CCM. Een protocol dat landen juist een juridische vergoelijking geeft clustermunitie niet af te schaffen, lijkt daar inderdaad haaks op te staan.

Ook het commentaar op het Protocol dat Harvard  juriste Bonnie Doherty gisteren namens de Cluster Munition Coalition formuleerde liegt er niet om.

VN organisaties UNDP, OCHA, en de VN High Commissioner for Human Rights Navi Pillay brachten ook gisteren hun veroordeling van de tekst naar voren in een gezamenlijk statement.

En Nederland? Nederland  zal ongeacht de procedurele beslissing morgen, of er verlenging komt of dat er een besluit over het draft protocol door de voorzitter wordt afgedwongen, een keuze moeten maken. Is Nederland serieus in haar overtuiging dat clustermunitie onacceptabel is?  Dan weet Den Haag wat de instructies zullen moeten zijn.

Clustermunitie is onacceptabel, en zo ook Protocol VI.

Door: Roos BoerAbout the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Een jaar vredeswerk in beeld
  • Fly through a year of peace work
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX