no image

Wapenexport | 9 februari 2012 | by Wim Zwijnenburg

1

Aankondiging laatste PrepCom Arms Trade Treaty (ATT)

[Door: Wim Zwijnenburg]

In 2006 werd in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties Resolutie 61/89 aangenomen, waarin lidstaten werden opgeroepen om hun visies te delen over mogelijkheden voor een wereldwijd wapenhandelsverdrag. Deze oproep werd door 153 landen gesteund, 94 landen daarvan kwamen ook daadwerkelijk met hun visie hierop. In 2009 kwam er een resolutie die VN lidstaten opriep om te beginnen met de onderhandelingen over een wapenhandelsverdrag, het zogenaamde ‘ Arms Trade Treaty’ (ATT).  Deze onderhandelingen moeten in juli 2012 leiden tot een verdragstekst. Om tot een algemeen beeld te komen wat lidstaten willen omtrent de reikwijdte, inhoud en juridische sterkte van het verdrag, zijn er 4 zogenaamde ‘Preperatory Committees’ (PrepComs) gehouden. Dit zijn voorbereidingsbijeenkomsten waarin de meningen van lidstaten over verschillende onderdelen van het verdrag werden gedeeld en waarin al onderhandeld werd over de voorlopige versie (draft) van een verdragstekst. Deze draft wordt dan meegenomen naar de uiteindelijke onderhandelingsronde die plaatsvindt in juli 2012 en zou de basis moeten vormen voor de verdragstekst.

Voor een eerder overzicht van deze Prepcoms zie http://wapenhandel.wordpress.com/ en http://attmonitor.posterous.com/.

Volgende week vindt de vierde en laatste PrepCom plaats. Tijdens deze laatste PrepCom zal voornamelijk worden ingegaan op technische aspecten van de conferentie in juli, bijvoorbeeld: moet besluitvorming plaatsvinden op basis van consensus? Moet over ieder aspect van het verdrag consensus gezocht worden of gaat het alleen op voor de uiteindelijke tekst? Wie wordt de voorzitter, welke sessie, etcetera. Toch zal in de wandelgangen al onderhandeld worden over andere onderdelen van een ATT waar in eerdere PrepComs over gesproken is, zoals welke wapens onder het verdrag moeten komen te vallen, aan welke criteria wapenexport moet voldoen, hoe je wapenhandel moet definiëren enzovoorts. Elk lidstaat is al bezig zich te positioneren en steun te zoeken voor zijn standpunten.

De aankomende week zal op de blog regelmatig een verslag verschijnen over de onderhandelingen. IKV Pax Christi zal zich inzetten voor een zo sterk mogelijk verdrag waarin alle conventionele wapens en wapensystemen zijn opgenomen, een verdrag dat juridisch zo sterk mogelijk bindend is en waarin lidstaten worden verplicht duidelijke criteria voor wapenexport in acht te nemen zoals het internationaal humanitair recht, mensenrechten, corruptie, en de impact van wapenhandel op het sociaal economische beleid van een land.

Tags: , ,About the AuthorOne Response to Aankondiging laatste PrepCom Arms Trade Treaty (ATT)

 1. Pingback: Het skelet van een verdrag | Wapenfeiten

Back to Top ↑
 • Een jaar vredeswerk in beeld
 • Fly through a year of peace work
 • Abonneer / Subscribe

  Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

  Enter your email address:

  Delivered by FeedBurner

 • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX