no image

Irak | 23 februari 2012 | by Thirsa de Vries

0

Vrouwen, Vrede, Veiligheid & Debat in Kirkuk

Vanavond wordt, met steun van IKV Pax Christi, een debat uitgezonden het Iraakse satelliet kanaal “Turkmeneli TV”. Het gaat om debat tussen Irakese vrouwenrechten activisten en religieuze leiders uit Kirkuk over “vrouwen, vrede en veiligheid”. De uitzending kan vanavond live worden gevolgd, in het Arabisch, op www.turkmenelitv.com om 20.30 Irakese tijd (18.30 Nederlandse tijd).
De panelleden zijn:
– Mohammed Faleh: mensenrechtenactivist werkzaam bij Iraqi Al-Amal Association (IAA) Kirkuk
– Nasreen Amidi, vrouwenrechten activiste werkzaam bij IAA – Karbala
– Islamitische geestelijke (Sunnitisch) Mullah Ahmed (Kirkuk)
– Islamitische geestelijke (Shiitisch) Sheikh Ali (Kirkuk)
– Chaldese bisschop (Christelijk) monseigneur Louis Sako (Kirkuk)
Tijdens het debat zal gesproken worden over UNCSR resolutie 1325. Deze resolutie focust op de rol van vrouwen in conflict en vredesprocessen en kijkt zowel naar bescherming als participatie van vrouwen. Ook wederopbouw staat centraal, en in het debat van vanavond zal dan ook aandacht worden gegeven aan de specifieke behoeften van vrouwen en meisjes inzake terugkeer, behuizing, rehabilitatie, re-integratie en heropbouw, zaken die allemaal spelen in een stad als Kirkuk.

Daarnaast zal met de religieuze leiders worden gediscussieerd over hun visie op de rechten en rol van vrouwen in de monotheïstisch tradities en worden gevoelige onderwerpen besproken zoals echtscheiding, huiselijk geweld, huwelijken met minderjarigen en juridisch niet-erkende huwelijken, eerwraak, vrouwenbesnijdenis (of FGM: “female genital mutilations”), incest, soa’s en toegang van vrouwen tot acceptabele medische zorg.

Het openlijk bespreken van deze onderwerpen met religieuze leiders op een populair TV kanaal in Kirkuk is een belangrijke stap in het openbreken van taboes en het vragen van aandacht voor de positie van vrouwen in conflict en post-conflict situaties.

Tags:About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

PAX