no image

Landmijnen | 1 maart 2012 | by guest blogger

0

Ban Ki-Moon, bekende sporters, Juanes, en campaigners wereldwijd zetten zich in voor een wereld zonder landmijnen

“Lend Your Leg”  voor een wereld zonder landmijnen

Vandaag – op de dag dat het historische Landmijnenverdrag dertien jaar geleden inwerking trad – wordt wereldwijd de “Lend Your Leg” campagne gelanceerd, om wereldleiders op te roepen het probleem van anti-personeelmijnen voor eens en altijd aan te pakken. Want ieder jaar eisen landmijnen nog ruim 4000 slachtoffers. Landmijnen blijven vaak nog jaren na conflict liggen, waarmee ze een bedreiging vormen voor iedereen in dat gebied. Ook worden deze wapens nog gebruikt door landen die geen lid zijn van het Landmijnenverdrag. In 2011 hebben Libië, Israel, en Myanmar (Birma) anti-personeelmijnen ingezet.

In het bovenstaande filmpje zie je hoe bijvoorbeeld Ban Ki-Moon zijn broekspijp oprolt en symbolisch zijn been uitleent aan slachtoffers die door landmijnen hun eigen been of andere ledematen zijn kwijt geraakt.

Een maand lang wordt in tientallen landen van over de hele wereld actie ondernomen om aandacht te vragen voor de problemen van landmijnen. Het hoogtepunt van de campagne is op 4 april, Wereld Landmijnendag. Dan rollen tienduizenden mensen over de hele wereld hun broekspijpen op om symbolisch hun been uit te ‘lenen’ en de wereld een duidelijk signaal te sturen: landmijnen de wereld uit!

IKV Pax Christi spant zich al jaren in voor een wereld zonder landmijnen. We zijn bestuurslid van de International Campaign to Ban Landmines (ICBL), die in 1997 de Nobelprijs voor de vrede won. Het internationale Landmijnenverdrag trad vandaag precies dertien jaar geleden in werking. Dertien jaar later zijn 159 landen lid van het verdrag dat het gebruik, productie en opslag van anti-personeelmijnen verbiedt. IKV Pax Christi draagt jaarlijks bij aan een wereldwijd onderzoek naar de problematiek rond landmijnen en dat in kaart brengt hoe het Landmijnenverdrag wordt nageleefd. En onlangs nog waren we in Cambodja om landen aan te moedigen het verdrag strikt na te leven en om landen die nog niet zijn toegetreden aan te sporen zo snel mogelijk lid te worden van het Landmijnenverdrag om zo de norm tegen landmijnen nog verder te versterken en toekomstige slachtoffers te voorkomen.

Bekijk het bovenstaande filmpje om te zien hoe onder Ban Ki-Moon, voetbalkeeper Iker Casilias en zanger Juanes zich inzetten voor een wereld zonder landmijnen en hun broekspijp oprollen.

Tags: , ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Blog Jan Gruiters, directeur PAX

  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX