no image

Wapenexport | 20 maart 2012 | by guest blogger

1

Toename wapenhandel vergroot noodzaak voor sterk verdrag

[Door: Suzanne van den Eynden*]

Kaas. Tulpen. Melk. Appels. Tomaten. Delfts Blauw. Deelnemers aan een quiz die gevraagd wordt naar de belangrijkste Nederlandse exportproducten, zullen het doorgaans als eerste in de sfeer van zuivel, bloemen en keramiek zoeken. En dat terwijl een van de belangrijkste exportproducten van Nederland een stuk minder folkloristisch van aard is: namelijk wapens. Nederland is de achtste wapenexporteur ter wereld, en de Nederlandse wapenhandel groeide vorig jaar met 22 procent naar 538 miljoen dollar (408 miljoen euro). Internationaal floreert de wapenhandel als nooit tevoren: in 2011 groeide deze met 25 procent, naar een bedrag van 30 miljard dollar, schreef de Volkskrant maandag 19 maart naar aanleiding van een onderzoek van de Zweedse organisatie Sipri. Alleen tijdens de Koude Oorlog werden internationaal meer wapens verhandeld, aldus de krant. De oorzaak van de groei in wapenexport ligt in de verschillende regionale conflicten, zoals in Syrië en Noord-Afrika.

Zonder aanzien des persoons
De wapenexport handelt echter zonder aanzien des persoons. Oftewel: van democratisch gekozen leider tot dictator, iedere machthebber kan ongelimiteerd wapens zijn land binnenhalen. Voor wapenexporteurs bestaan alleen op EU-niveau regels ten aanzien van leveranties aan dictaturen, maar op wereldniveau ontbreken deze; business rules, dus waar wapens geld opleveren, mogen deze worden verhandeld. Met als gevolg dat Rusland gewoon wapens aan Syrië kan blijven leveren, zonder dat de wereld een dwangmiddel in handen heeft om hier een stokje voor te steken.

Wapenhandelverdrag                                                                                                                Als het goed is, gaat dit veranderen. In juli dit jaar onderhandelt de VN een maand lang over een robuust, alomvattend wapenhandel verdrag, het Arms Trade Treaty (ATT). Dit verdrag moet voorkomen dat landen nog wapens kunnen leveren aan regimes die de wapens gebruiken voor mensenrechtenschendingen, en biedt een historische kans om de wereld een stukje veiliger te maken. IKV Pax Christi is één van de organisaties die zich hier sterk voor maakt.

Het is van groot belang dat ook Nederland zich inzet om dit wapenhandelverdrag zo robuust mogelijk te maken, en geen concessies toestaat aan landen die in juli zullen pleiten voor een afgezwakt verdrag. Zo onschuldig als tulpen en kaas zullen wapens als exportproduct nooit worden. Maar het minste dat Nederland kan doen als een van de grootste wapenexporteurs ter wereld, is ervoor zorgen dat het leed veroorzaakt door wapenhandel wereldwijd aanzienlijk afneemt.

* Suzanne van den Eynden is Communicatieadviseur bij IKV Pax Christi

Tags: , , , ,About the AuthorOne Response to Toename wapenhandel vergroot noodzaak voor sterk verdrag

 1. Ik wil niet betweterig overkomen maar je blog is niet helemaal correct. Militaire export maakt minder dan 1% uit van de Nederlandse export. Op wereldschaal is Nederland een belangrijke wapenexporteur, maar voor ons als groot exportland is wapenexport relatief onbelangrijk. Dat is een relevant gegeven want het betekent dat de Nederlandse economie geen klap krijgt als we minder wapens exporteren. In de TNO beleidsstudie “De economische kracht van Nederland” staat een top tien van Nederlandse exportproducten. Deze is geheel agrarisch, op aardgas op nummer acht na. Snijbloemen, eieren, levende varkens, bloembollen, melk en cacaopoeder voeren de lijst aan. Het hoogst gekwalificeerde high-tech exportproduct, röntgenapparatuur, komt op de eenenzeventigste plaats. http://www.xs4all.nl/~jan/Publicaties/Internationalisatie.htm

Back to Top ↑
 • Een jaar vredeswerk in beeld
 • Fly through a year of peace work
 • Abonneer / Subscribe

  Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

  Enter your email address:

  Delivered by FeedBurner

 • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX