no image

Drones | 1 mei 2012 | by Wim Zwijnenburg

0

Bestrijd vuur met vuur…

[Door: Wim Zwijnenburg]

Laatst las ik het bericht in de Washington Post dat de CIA toestemming heeft gekregen om in Jemen vermeende terroristen uit te schakelen. Oftewel, iedere vijand met een wapen mag opgeblazen worden door de Predator en Reaper drones die boven dit gebied rondcirkelen. In de Washington Post staat het als volgt:

“The policy shift, as described by senior U.S. officials, includes targeting fighters whose names aren’t known but who are deemed to be high-value terrorism targets or threats to the U.S.”

Dat betekent dat onbekende personen waarvan vermoed wordt dat ze een belangrijke spil vormen in het terreurnetwerk in Jemen nu een legitiem doelwit zijn. En dat is precies een reden waarom ik denk dat drones een grensvervagend effect hebben op het gebruik van gewapend geweld. Met stilzwijgende toestemming van de regering van Jemen jaagt de VS nu al jaren op terroristen. Maar ook in Pakistan worden drones door de CIA ingezet tegen de Taliban, ondanks dat het niet altijd duidelijk is op wie ze schieten, zogenaamde signature strikes.

Signature strikes target groups of men believed to be militants associated with terrorist groups, but whose identities aren’t always known. The bulk of CIA’s drone strikes are signature strikes.

Na interne kritiek op dit soort aanvallen besloot President Obama  om meer te gaan voor gerichte aanvallen op individuen die op een zwarte lijst staan.  Zo stond de Jemenitische Amerikaan Anwar al-Awlaki  op de CIA ‘kill-list’. Al-Awlaki werd vorig jaar door drones opgeblazen in zijn auto, en een paar weken later zijn 16-jarige zoon. Vanuit Amerika kwam er fel protest, omdat Amerikaanse burgers schijnbaar zomaar vermoord kunnen worden door de overheid zonder dat er een gerechtelijk proces aan vooraf gaat. Bovendien hebben burgers geen toegang tot deze lijst en mochten zij daarop staan, dan hebben zij geen mogelijkheid om zich over te geven of protest aan te tekenen.

Maar ondanks deze kritiek en de belofte van Obama voor meer gerichte aanvallen vindt er nu dus weer een versoepeling van de regels plaats. Los van het feit dat ik nog steeds vind dat het buitenrechtelijke executies zijn,  en daarom niet plaats mogen vinden, is het nog maar de vraag wat de VS ermee wint. Zoals een anonieme militaire bron  over Pakistan al zei: “You can kill these foot soldiers all day, every day and you wouldn’t change the course of the war”.  

 Ondanks de zogenaamde precisie van drone aanvallen (in Pakistan zijn volgens voorzichtige schattingen in de periode 2004-2011 tussen de 479 en 811 burgerslachtoffers gevallen, waarvan 174 kinderen), is het nog maar de vraag of er daadwerkelijk een militair succes mee kan worden behaald. Voorlopig wijst daar in ieder geval niet veel op. Het meeste schrijnende is nog dat de CIA blijft beweren dat er geen burgerslachtoffers zijn gevallen, ondanks alle bewijzen die zich op blijven stapelen. Dat precisie geen garantie is blijkt ook uit het rapport “Precisely Wrong” van Human Rights Watch over de inzet van Israëlische drones in de Gaza strook waarbij burgerslachtoffers vielen. 

 ….en alles zal branden.
Maar wat als terroristen zich ook van dit soort middelen gaan voorzien? Het volgende filmpje geeft een indruk van wat een mogelijkheid is *.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=SNPJMk2fgJU] 
Kleine, makkelijk te bewapenen drones die ingezet kunnen worden om dood en verderf te zaaien. Snel, safe en simpel. Ik zal in een volgende post meer ingaan op zelf te bouwen drones en de mogelijkheden hiervan.            

 *disclaimer: het geweer in het filmpje is nep, de terugslag  van een machinegeweer is namelijk te groot voor dit type drone. Het lijkt te gaan om een nep geweer en gecontroleerde explosies.

Tags: ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Een jaar vredeswerk in beeld
  • Fly through a year of peace work
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX