no image

Nucleaire Ontwapening | 23 mei 2012 | by guest blogger

1

NAVO houdt kernwapens nog langer in Nederland

[Door: Wilbert van der Zeijden]

Na anderhalf jaar discussies en consultaties is het de NAVO tijdens de Top op 20 en 21 mei helaas weer niet gelukt om een einde te maken aan de stationering van Amerikaanse kernwapens in onder andere Nederland. Zes vragen over dit teleurstellende resultaat:

De NAVO kwam afgelopen weekend bijeen. Waar praatten ze over?
De 28 NAVO-lidstaten kwamen afgelopen weekend bijeen in Chicago om de toekomst van de Alliantie te bespreken. De NAVO presenteerde in Chicago onder meer haar herziene defensie- en afschrikkingsbeleid. Na anderhalf jaar van consultaties en discussies, is het de Alliantie helaas weer niet gelukt om een einde te maken aan de stationering van Amerikaanse kernwapens in Nederland en vier andere Europese NAVO-landen. Als het aan de NAVO ligt, zitten we dus nog wel even opgescheept met kernwapens in Volkel.

Was dat te verwachten?
Er bestond de afgelopen jaren goede hoop dat de NAVO een moderniseringsslag zou maken waarbij deze kernwapens – die na de Koude oorlog geen enkel militair nut meer dienen – zouden worden teruggestuurd naar de VS. Nederland wil dat graag. Net als België en Duitsland, waar ook nog Amerikaanse kernwapens liggen. Binnen de NAVO probeert men dit soort zaken bij voorkeur in consensus te regelen, en dat lijkt nu definitief mislukt. Frankrijk heeft het tegengehouden, samen met een handjevol landen in Centraal- en Oost-Europa.

Blijven ze voor altijd in Nederland liggen dan?
Nee. Voor- en tegenstanders van snelle verwijdering zijn het er over eens dat de Amerikaanse wapens uiteindelijk Europa zullen verlaten. Maar als we het aan NAVO-consensus overlaten, kan dat nog wel even duren. De NAVO wil nu eerst met Rusland gaan praten om te kijken of zowel Rusland en de NAVO misschien wat transparanter kunnen zijn over dit soort kernwapens. Het is een belachelijk plan, een volstrekt leeg aanbod aan Rusland. Rusland weet al precies wat de NAVO heeft en waar. En Rusland vindt het wel best als de NAVO een paar onbruikbare kernwapens in Europa houdt. Een gevaar vormen ze niet voor Rusland en tegelijkertijd geeft het de Russen een excuus om niet over de eigen tactische kernwapens te praten. Rusland zegt daarbij al jaren: Eerst alle kernwapens terug op Amerikaans grondgebied, dan praten we. Het blijft onduidelijk waarom de NAVO weigert die kleine stap te nemen.

Dus we kunnen niets anders doen dan afwachten?
Dat niet. Nu de NAVO wederom heeft gefaald, is het tijd voor Nederland en de andere landen waar deze kernwapens liggen om opnieuw te bekijken of zij nog wel op de NAVO moeten wachten. Nederland kan ook samen met de eigenaren – de VS – tot een plan komen om de wapens terug te brengen naar het land van herkomst. Het is in het belang van Nederland om dat op korte termijn te regelen, want anders moet Nederland de komende jaren flink gaan investeren in de verbetering van de  kernbommen en in vervanging van de vliegtuigen die ze boven een doelwit laten vallen.

Is er politieke steun voor verwijdering?
In het Nederlandse parlement werd vorige week nog een motie ingediend die verwijdering bepleitte. De motie haalde het niet met 67 stemmen, maar het is zeker niet ondenkbaar dat na de verkiezingen een Kamermeerderheid is voor zo’n stap. Ook is het niet ondenkbaar dat het CDA van mening verandert en ook de verwijdering van nutteloze kernwapens uit Nederland gaat steunen in de nabije toekomst. D66, PvdA, GroenLinks, de SP en de Partij voor de Dieren zijn al zo ver.

Dus…. wanneer zijn ze weg?
Voorjaar 2014 lijkt me een mooie deadline. Dan vindt in Nederland de ‘Nuclear Security Summit’ plaats. Het zou een prachtig moment zijn voor een nieuw  kabinet om aan te kondigen dat de niet-kernwapenstaat Nederland ook geen kernwapens meer op haar grondgebied heeft.

Tags: , , , ,About the AuthorOne Response to NAVO houdt kernwapens nog langer in Nederland

 1. Shahriar Imam Founder and President of world center for democracy practice, DEMOCRACY HOUSE Via G.Nerucci 16/c PT says:

  ONE ITALYAN SCHOOL TEACHER AND GOOD MANY ITALYAN CITIZENS SAID THAT NATO MEANS NORTH ATLANTIC TERRORIST ORGANIZATION IN CLUDING ALL IT’S MEMBERS COUNTRIES…..IT HAS 28 MEMBERS …..THEY SAID THIS ALL THE COUNTRIES ARE ALL WAR ABUSER CORRUPT WAR MONGER COUNTRIES…THEY ARE ALL GENOCIDE ABUSER…..

Back to Top ↑
 • Abonneer / Subscribe

  Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

  Enter your email address:

  Delivered by FeedBurner

 • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX