no image

Human Security | 15 juni 2012 | by guest blogger

0

Meneer de President…

[Door: Emiliano Landkroon]

Rusland levert al geruime tijd wapens aan het Syrische regime van president Assad. Een regime dat al decennia op brute wijze haar eigen bevolking onderdrukt. Al meer dan een jaar vragen Syrische burgers om een menswaardig bestaan middels vreedzaam protest. Dit wordt door het regime beantwoord met bruut geweld. De situatie escaleert en verschillende groepen hebben de wapens opgenomen tegen het regime. Toch is de Russische minister Lavrov niet onder de indruk. Hij handhaaft slechts contracten die reeds bestonden. De wapens die hij toestaat geleverd te worden zouden niet tegen de bevolking ingezet worden. Een absurde redenering, althans: ‘Zo zei Joseph Luns in de jaren zestig dat Nederland best duikboten kon leveren aan Zuid-Afrika, omdat deze niet konden worden ingezet om het apartheidsregime in stand te houden’ (Colijn in de Volkskrant, 13 juni 2012).

Hetzelfde zagen we bij de levering van Nederlandse pantservoertuigen aan regimes in het Midden Oosten zoals die van Egypte en Bahrein. Deze pantserwagens werden gebruikt tegen onschuldige burgers tijdens de Arabische Lente.

Recht en Rechtvaardigheid
Dat recht soms ver af staat van rechtvaardigheid is zeker in de internationale betrekkingen een understatement. Zolang er geen wapenhandelverdrag is zal de VN Veiligheidsraad zich moeten uitspreken tegen wapenleveringen aan Syrië, tot die tijd is het legaal. In die Veiligheidsraad heeft president Putin (Rusland) een veto en blokkeerde samen met president Jintao (China) al verscheidene pogingen om tot reprimandes tegen het regime van president Assad te komen.  De Amerikanen spreken de Russen hier op aan, meer kunnen ze niet. Maar meer willen ze ook niet, zelf tekent president Obama (VS) het internationale verdrag tegen het gebruik van clustermunitie of het verdrag tegen gebruik van landmijnen niet en zijn de Verenigde Staten terughoudend in hun inzet voor een sterk wereldwijd wapenhandelsverdrag.

Depolitiseer geweld tegen burgers!
President Putin blokkeert resoluties, president Obama wapenverdragen, meer smaken hebben we niet om te komen tot het verbieden van wapenleveringen aan de Syrische president Assad. Elk conflict vindt zijn oorsprong in complexe politiek. Daadkrachtig en eenduidig optreden van “ de internationale gemeenschap” is dan ook zelden het geval. Resoluties komen er niet, te laat of zeer moeizaam.

Ondertussen in Idlib
Ondertussen in de Syrische provincie Idlib maakte Nicole Tung deze foto reportage en filmde Syrische soldaten in Hammameh trots hun eigen overwinning op de vijanden van president Assad (let op: de beelden zijn, net als de werkelijkheid, gruwelijk). De wereld debatteert en kijkt nog een keer goed of het legaal of illegale leveringen van wapens betreft en welke president ze ditmaal levert.

…slaap zacht.

Deze blog is op 17 juni 2012 verschenen als gastblog op Nassama. Nassama is de blog van het Midden-Oosten team van IKV Pax Christi.

Tags: , ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Een jaar vredeswerk in beeld
  • Fly through a year of peace work
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX