no image

Wapenfeiten | 28 juni 2012 | by guest blogger

1

Schipper, mag ik wapens leveren, ja of nee?

[Door: Selma van Oostwaard]

Je schijnt het niet te mogen missen: Oerol, het festival waar het eiland Terschelling als inspiratiebron dient voor muziek, kunst, toneel en vooral gezelligheid. Het maakt niet uit hoe je reist, aan één vervoersmiddel ontkomt de Oerolganger niet: de veerboot die je van het vaste land naar het eiland brengt. Terwijl een paar honderd man zich op de boot dringt om de beste plek te bemachtigen (op het bovendek, en dan het liefst helemaal vooraan), dwalen mijn gedachten af naar dezelfde situatie, alleen in een gebied dat geen festival nodig heeft om zoveel mensen op een boot te krijgen.

Een bijzondere bestemming
Ook op de boot van Ambon, de Molukken, naar West-Papua, is het vechten om een plekje, al zijn de weersomstandigheden en de concurrentie ‘iets’ extremer. Voor de een is deze boottocht een zoektocht naar werk, voor de ander een bezoek aan familie en vrienden. En voor een enkeling is het een voortzetting van een prachtige reis naar het meest onbekende gedeelte van Indonesië. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Rodham Clinton liet onlangs weten dat dit gebied in Indonesië echter meer aandacht nodig heeft.

Mensenrechten
Tot op de dag van vandaag komen er verhalen naar buiten waaruit blijkt dat de Indonesische politie betrokken is bij aanvallen op mensenrechtengroeperingen demonstranten op Atjeh en Papoea. Ook Molukse organisaties roepen al jarenlang de Nederlandse regering op bij de Indonesische overheid aan te dringen op onmiddellijke vrijlating van alle politieke gevangenen. Genoeg reden voor verschillende Molukse en Papoea organisaties om zich op donderdag 21 juni te verzamelen op het Plein in Den Haag, waar om 16.00 uur het debat begon over de verkoop van de Leopard tanks aan Indonesië. Vorige maand kondigden minister Hillen van Defensie en minister Rosenthal van Buitenlandse zaken aan deze tanks te willen verkopen aan Indonesië, met het argument dat de opbrengst van circa 200 miljoen ruimte maakt voor nieuwe investeringen. Bovendien zou de deal goed zijn voor de betrekkingen met Indonesië en voldoet het aan de Europese exportcriteria voor wapenleveranties.

Toen de oppositie haar zorgen uitte over de mensenrechtensituatie in Atjeh, de Molukken en Papoea, stuurde het kabinet een rapporteur naar Jakarta die concludeerde dat de situatie op het gebied van democratie en mensenrechten in Indonesië ‘sterk is verbeterd’. Als geen ander weten de organisaties die op 21 juni op het plein stonden dat de mensenrechtensituatie in deze gebieden er slechter aan toe is dan een verslag van een bezoek aan alleen de hoofdstad laat zien. Zij horen als eerste de nieuwsberichten vanuit Atjeh, Papoea en de Molukken, en verzamelen de verhalen die vaak niet in de media zijn terug te lezen.

Steuntje in de rug
Op weg naar het debat lieten meerdere Kamerleden hun steun blijken. Tijdens het debat in de Tweede Kamer bleek opnieuw een meerderheid tegen de verkoop van de Leopard-tanks te zijn vanwege de mensenrechtenschendingen in Indonesië. Helaas heeft dit er niet toe geleid dat het idee van tafel is geschoven. Minister Hillen heeft aangegeven dat er nog geen deadline is voor een besluit en minister Rosenthal heeft om een schorsing gevraagd zodat de ministerraad zich wederom over de zaak kan buigen. Laten we hopen dat de Tweede Kamer zich blijft uitspreken tegen deze verkoop.

Wapenhandelverdrag van groot belang
Naast dat het debat van donderdag 21 juni ertoe heeft geleid dat de mensenrechtensituatie in Indonesië weer wat aandacht heeft gekregen, maakt het debat ons ervan bewust dat een robuust, alomvattend en juridisch bindend internationaal wapenhandelverdrag (Arms Trade Treaty) nodig is om dit soort discussies in de toekomst te voorkomen.

Aankomende maand onderhandelen de Verenigde Naties in New York over een internationaal wapenhandelverdrag, een verdrag dat kan voorkomen dat wapens gebruikt worden om mensenrechten te schenden. Laten we hopen dat deze onderhandelingen spoedig verlopen en laten we de Tweede Kamer blijven aanmoedigen ervoor te zorgen dat het Kabinet dit verdrag een stap voor is en nú al beslist om de verkoop van de Leopard tanks aan Indonesië niet door te laten gaan.

Tags: , , , , ,About the AuthorOne Response to Schipper, mag ik wapens leveren, ja of nee?

 1. GEEN WAPENS AAN INDONESIE!
  Schipper, mag ik wapens leveren? Ja of Nee? Als het aan minister Rosenthal lag dan had hij het niet eens meer gevraagd maar gewoon gedaan. Ministers Rosenthal en Hillen beschouwen zichzelf als Koopmannen die het recht hebben GEEN moraal te hoeven hebben bij verkoop van Wapens. En als je als koopman geen moraal hebt dan is het vanzelfsprekend dat je je koopwaar aan wie dan ook mag verkopen. Ik was erbij tijdens het debat op 21 juni j.l. hoe Rosenthal en Hillen als demissionaire ministers de verkoop van de Tanks goed willen praten door te beweren dat de mensenrechten situatie in Maluku en met name Papua sterk verbeterd zijn. Ja dan ben je werkelijk koopmannen zonder moraal als je dat onder de status van demissionaire kabinet toch nog wilt doordrukken. En je bent helemaal zonder moraal als je economisch gewin plaatst boven mensenrechten en inheemse rechten. Want de mensenrechten zijn helemaal NIET verbeterd. 15 mei j.l. werd een handgranaat gegooid tussen toeschouwers in Ambon (Maluku) die naar een fakkeloptocht keken. In Maluku op het eilandje Romang worden 418 mannen, vrouwen en kinderen door het leger en politie van Indonesie in hechtenis genomen. Met nauwelijks eten en drinken. En weet u waarom? Omdat zij tegen de goudwinning zijn welke op dit moment op hun eiland plaatsvindt. Door de goudwinning activiteiten van de 2 mijnbouwbedrijven PT Gemala Borneo Utama en PT Robust Resource Ltd is het water van 3 dorpen niet meer geschikt voor consumptie. Bomen worden gekapt, en landbouwgrond vernietigd alleen maar om aan het goud te kunnen komen. Er zijn al meer dan 300 gaten met een diepte varierend van 180 tot 200 meter ontstaan als gevolg van het graven naar goud. Vrees dat door verdere mijnbouwactiviteiten drinkwater- en voedselvoorziening gevaar lopen en de natuur onherstelbaar wordt beschadigd is sterk aanwezig. De inheemse AlifURU bewoners eisen dan ook een onmiddellijke stopzetting en vertrek van de mijnbouwbedrijven. Vreemd genoeg worden ineens bewoners van het dorpje Jerusu vals beschuldigd van brandstichting en werd iedereen (mannen, vrouwen en kinderen) door het Indonesisch leger en politie onder erbarmelijke omstandigheden gevangen gehouden. Daarbij worden een aantal bewoners ernstig mishandeld door het Indonesische leger. En Romang is helaas niet het enige voorbeeld. In Maluku vinden gevallen van ernstige schendingen van mensenrechten en inheemse rechten plaats waarbij het Indonesische Leger en ook de politie direct betrokken zijn. Hoezo mensenrechten verbeterd?

  Nee Schipper, GEEN WAPENS AAN INDONESIE!!!

  seMUel Sahureka

  Stichting Saka Mese Nusa AlifURU

  NB Met dank aan Ikv Pax Christi Selma, Peter en Emiliano die met hun aanwezigheid ons steun hebben gegeven. En Emiliano met zijn toespraak.

Back to Top ↑
 • Een jaar vredeswerk in beeld
 • Fly through a year of peace work
 • Abonneer / Subscribe

  Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

  Enter your email address:

  Delivered by FeedBurner

 • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX