no image

Syrië | 29 juni 2012 | by Evert-Jan Grit

4

23 minuten burgerverzet

Het is bijna officieel. De Syrische revolutie is een ‘burgeroorlog’. Mede dankzij de media.  Geheel volgens het plan van Bashar al-Assad wordt de revolutie steeds meer geframed in een gewapende strijd tussen verschillende groepen ‘bad guys’ en terroristen die over en weer misdaden begaan. Onterecht.  De burgers die al meer dan een jaar een heroïsche strijd voeren tegen een misdadig regime worden zo miskend, vergeten en in de steek gelaten. Maar voor wie echt wil zijn hun verhalen en ervaringen wel degelijk te vinden en te vertellen.

De beelden uit Syrië spreken boekdelen. Gevechten, gewapende groepen en milities, en massamoorden die waarschijnlijk nooit opgelost zullen worden. De beelden zijn echt, en het zijn vooral deze beelden die journalisten – voor zover ze toegang krijgen tot Syrië – naar buiten brengen.

Het burgerverzet komt er bekaaid vanaf. Waarom horen en zien we vooral de gewapende excessen, de gevechten en gruweldaden en waarom zo weinig van de ‘gewone’  demonstraties? Nog steeds wordt namelijk in honderden steden en dorpen dagelijks gedemonstreerd. Zou het niet nieuwswaardig genoeg zijn?

Een reden die vaak gegeven wordt is dat journalisten zich niet vrij kunnen bewegen, dat het te gevaarlijk is. Syrische burgerjournalisten en activisten leveren wel beelden, maar deze voldoen in de regel niet aan journalistieke standaarden. Ze zijn kwalitatief onder de maat,  ‘partijdig’, oncontroleerbaar, geven geen context en – dat moet ook gezegd worden – zijn vaak veel van hetzelfde: bloedvergieten en gevechten.

Wat  ook niet helpt is dat de burgeractivisten zich niet bekend kunnen maken. Hun werk is clandestien en levensgevaarlijk. Een interviewtje met het verzet zit er nu even niet in.

Maar alternatief materiaal is er wel degelijk. Op facebook groepen tonen de burgercomités hun activiteiten: demonstraties, graffiti, sit-ins en flashmobs . Niet allemaal even bruikbaar voor tv, vaak in het Arabisch. Maar toch.  En als je goed zoekt kom je soms echt iets moois tegen.

Zo zag ik dinsdag op het IMPAKT festival in Utrecht een prachtige documentaire over het verzet in Hama, gemaakt door een anonieme filmmaker. Persoonlijk, ingetogen, soms humoristisch, maar vooral ernstig en vastberaden. Gewone dappere burgers die weten waar ze voor vechten, trotse mensen die zich bevrijd hebben van de angst en niet van plan zijn om op te geven.

Voor wie wil zien, ervaren en begrijpen waar het om gaat: neem 23 minuten de tijd en bekijk deze video. (Gebruik de cc- knop in het Youtube scherm voor ondertiteling.)

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Zj3d_40wrrc&w=560&h=315]

De film circuleert al een tijdje op het internet, maar is nog nooit op tv uitgezonden. De makers hebben wel geprobeerd hun film te verkopen, maar er was of geen belangstelling, of het lukte niet contacten te leggen met buitenlandse media.

Syrië zal de komende tijd veel in het nieuws blijven. Specialisten en deskundigen zullen de ingewikkelde geopolitieke en strategische situatie gaan uitleggen. Ze zullen de spill-over naar de buurlanden bediscussiëren en vooral natuurlijk de complexiteit van Syrië benadrukken. Maar uiteindelijke blijven dit abstracties en gaat het voorbij aan de werkelijkheid van die duizenden mensen die de ruggengraat van de opstand vormen: het verzet van een bevolking tegen de terreur en het geweld van het regime.

Ik vind het de verantwoordelijkheid van de journalistiek en media om ook dit verhaal actief op te zoeken en te blijven vertellen. En het kan. Ik daag  journalisten en nieuwsmakers in Nederland uit om hier serieus werk van te maken. Bijvoorbeeld door contact te maken met de makers van deze film. Succes.About the Author4 Responses to 23 minuten burgerverzet

 1. Wim Roffel says:

  Tja, wat is burgerverzet? Het is welbekend dat een aanzienlijk deel van de protesteerders de gewelddadige opstand steunt. Ze willen alleen niet zelf met een geweer lopen. En hoe vreedzaam ben je werkelijk als je doel is de regering omver te werpen en je er zelfs niet mee wilt onderhandelen – wat ook geldt voor een deel van de demonstranten? Van een democratische overtuiging waarin problemen samen vreedzaam worden opgelost getuigt dat alles beslist niet.

 2. Rob says:

  Syrië is op dit moment mikpunt van een internationale campagne, gericht op “regime change”. Het gaat er niet om of Syrië nu al of niet een dictatuur is, of dat er al of niet mensenrechten in geding zijn. Wat in geding is dat al JAREN geleden Syrië op het lijstje gezet werd van regeringen die zonodig moesten worden afgezet.
  Het – aanvankelijke – vreedzame burgerverzet tegen de dictatuur en voor democratische hervormingen, en met ook eissen tegen het doorvoeren van neo-liberale maatregelen die de belangen van middenstanders en armen schaden, is al lang in de schaduw gedrongen door gewapende groepen die van buitenaf worden bewapend en gesteund, waaronder het (o zo democratische) Qatar en Saudie arabië, die met hulp van de NATO daar een bloedige strijd bezig zijn om de regering Assad aan de kant te zetten.
  ALSOF QATAR EN SAUDI ARABIË EEN SECULIERE, DEMOCRATISCHE RECHTSSTAAT IN SYRIË ZOUDEN WILLEN!
  Het aanbod voor democratische hervormingen, de grondwet wijziging, de VN bemiddeling om een staakt-het-vuren te bewerkstellingen, dat alles slaan deze groepen in de wind, want zij zetten de gewapende strijd voort, met alle middelen.
  Ook worden de meest smerige leugens in omloop gebracht, alles maar om de regering Assad zwart te maken, en het publiek te laten geloven dat het leger op grote schaal haar eigen burgers zou afslachten.
  Als dit zo doorgaat, dan wordt Syrië een tweede Libië. Geen vrijheid, geen democratie, alleen gewapende bendes die het land controleren zonder centraal overheidsgezag, en alle progressieve sociale voorzieningen die er waren, zijn verdwenen of functioneren gebrekkig.

  LAAT DE IKV – PAX CHRISTI OOK EENS TEGEN DE BUITENLANDSE FINANCIERS VAN DEZE ‘OPSTAND’ DIE HET CONFLICT DAAR STEUNEN RICHTEN!

  Voorts, waarom zou de Syrische bevolking moeten dulden dat een ONGEKOZEN regering door buitenlandse mogendheden wordt gevormd die de regering Assad zou moeten vervangen?
  Dat is gewoon een regelrechte ondemocratische staatsgreep die men aan het voorbereiden is, waarbij de Syrische bevolking langs ondemocratische weg een nieuwe regering opgedrongen krijgt.

  Kennelijk met steun en medeweten van IKV PAC CHRISTI.

  Het bloedvergieten dat deze slachters (annex “vrijheidsstrijders”) aanrichten, waarbij ook burgers worden afgeslacht, daar horen we helemaal niets over.

  Kortom, IKV PAX CHRISTI is zo partijdig als maar wat, en is allerminst een “vredes organisatie” want ze steunt immer de buitenlandse agressor!

Back to Top ↑
 • Een jaar vredeswerk in beeld
 • Abonneer / Subscribe

  Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

  Enter your email address:

  Delivered by FeedBurner

 • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX