no image

Wapenexport | 2 juli 2012 | by Wim Zwijnenburg

0

Het begin van het einde….(van onverantwoorde wapenhandel)

Door: Wim Zwijnenburg

 
Vandaag beginnen in New York de onderhandelingen over een wereldwijd wapenhandelsverdrag. IKV Pax Christi heeft in samenwerking met Oxfam Novib en Amnesty International onder de naam Control Arms de afgelopen maanden campagne gevoerd voor een sterke Nederlandse inzet tijdens de onderhandelingen.

Persoonlijk vind ik het een erg spannende periode, aangezien er veel op het spel staat. Een sterk wapenhandelverdrag kan bijdragen aan het stoppen van de export van wapens naar repressieve regimes en er voor zorgen dat wapens niet via obscure handelaren in conflictgebieden terecht komen. Wereldwijd zijn er ruim 500.000 handtekeningen opgehaald, hebben 2000 parlementsleden zich uitgesproken voor een sterk verdrag en er is een interreligieuze declaratie van verschillende geestelijken, waaronder Bisschop Tutu, kardinalen uit India, Kazachstan en de Filippijnen, en Islamitische leiders uit Bosnië-Herzegovina en Irak. Kortom, brede steun vanuit heel de wereld.

Maar het zal geen gemakkelijke weg worden. Het wordt steeds duidelijker dat er een aantal staten zijn die zeer kritisch staan tegenover een sterk verdrag en om verschillende redenen het liefst helemaal geen verdrag willen. Een aantal staten uit de Golf regio bijvoorbeeld zijn, gezien de mensenrechten situatie in hun land, bang voor de consequenties voor de import van wapens. Andere staten, waaronder Rusland en China, zijn belangrijke exporteurs naar conflictgebieden zoals Syrië en Soedan.

Maar daar laten wij ons niet door tegenhouden. Control Arms, bestaande uit honderden organisaties vanuit de hele wereld, zal de komende dagen in New York veel publieke acties op touw zetten om aandacht te krijgen voor dit onderwerp. Op steenworp afstand van het VN gebouw waar de onderhandelingen plaatsvinden hebben we een ‘war room’ (of peace-room, ’t is maar hoe je het bekijkt) van waaruit allerlei activiteiten gecoördineerd worden. Zo hebben we een media team, een team met juridische experts, een zogenaamd ‘Rapid Response Team’ dat analyses maakt van de onderhandelingen van dag tot dag en een campagne team dat acties opzet. Iedereen is erg enthousiast, de tafels staan vol met bakken koffie, water, donuts en laptops. Ik zal de komende weken regelmatig een update geven van de ins en outs van de onderhandelingen, en ik vertrouw er op dat de Nederlandse inzet geen genoegen neemt met minder dan een effectief wapenhandel verdrag dat echt verschil zal maken.

 Control Arms gaat in ieder geval voor het maximale resultaat!

Tags: , ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Een jaar vredeswerk in beeld
  • Fly through a year of peace work
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX