no image

Nassama | 3 juli 2012 | by Thirsa de Vries

0

Schoonmaken voor Vrede

Hoe laat je als jongere in een verscheurde stad in Irak zien dat je vrede wilt? Wat zijn de mogelijkheden om op een constructieve manier aandacht te vragen voor de problemen in Kirkuk? Hoe bouw je aan vrede?

De door IKV Pax Christi gesteunde jeugdgroep “Kirkukse jongeren tegen Geweld” bedacht het volgende: na een bomaanslag op 20 juni jongstleden besloten zij om samen de plek van de aanslag, in het centrum van de stad, op te ruimen.

In eerste instantie werd het initiatief van de jongeren niet verwelkomd door de winkeleigenaren op de plaats van de aanslag. Deze winkeliers hadden net de straat  geblokkeerd als protest actie om de aandacht te vragen van de lokale overheid voor de schade die zij hadden opgelopen. Maar na gesprekken met de winkeliers sloten de jongeren zich aan bij hun protest actie, waardoor vertrouwen werd opgebouwd.

Omdat de jongeren voor hun actie al contact hadden gezocht met de lokale overheid om goedkeuring te vragen voor hun initiatief, waren lokale ambtenaren snel gebeld. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat er aandacht kwam van de lokale overheid voor de sit-in actie van de winkeliers, en konden gesprekken worden gevoerd met bestuurders en politie. Er werd naar de klachten van de winkeliers geluisterd. Ook werd er ad hoc een comité opgericht voor klachtenafhandeling en om compensatie voor geleden schade te organiseren.

Samen aan de slag

Toen dit eenmaal was opgelost werd de plek van de aanslag opgeruimd door de jongeren, in samenwerking met de winkeliers en het gemeentepersoneel. De sit-in actie van de winkeliers werd vervolgens beëindigd, en zo keerde alles weer terug naar “normaal”.

Met deze actie konden de jongeren laten zien dat ze solidair zijn met de mensen die geraakt worden door het voortdurende geweld in Kirkuk, iets wat de winkeliers zeer op prijs stelden. Ook waren zij in staat om een brug te bouwen tussen de winkeliers en de lokale overheid en om samen te zorgen voor een positieve afloop. Uiteindelijk is hun boodschap: Kirkuk is voor ons allemaal!

De jeugdgroep samen met de winkeliers in Kirkuk

Tags: ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Een jaar vredeswerk in beeld
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX