no image

Israël en Palestina | 4 juli 2012 | by guest blogger

0

Maandag 2 juli: Oponthoud

VN secretaris-generaal Ban Ki-moon nam 621.833 handtekeningen in ontvangst die Control Arms campaigners wereldwijd verzamelden.

Door Bo Cornelissen*

Vandaag gaat het gebeuren, de kick-off van de VN Wapenhandel top. Alles klaar voor de grote dag. Sjiek jurkje, hold-ups, extra lagen make-up, parels in de oren, hoge zwarte pumps (die ik echt niet nodig heb), blank nagellakje in de handtas wanneer het ladder-alarm afgaat. Op naar de rij voor mijn badge. Tot mijn verrassing staat er amper een rij en ben ik binnen tien minuten bij de eerste balie voor een, ja wat is het? Een algemene check en ik mag vrijwel direct door naar nummer twee, een dubbel check, een foto en een handtekening. Ik krijg mijn pasje, compleet met de zojuist gemaakte foto én mijn handtekening. Mooi, er is nog tijd om naar de stunt te gaan.

Bodybags
Ik loop zo snel als mogelijk richting de stunt maar omdat het nog niet eens half tien zijn alleen de voorbereidingen nog gaande. Wel is er al veel pers aanwezig en Anna Macdonald van Oxfam geeft een interview waarbij de vrijwilligers met t-shirts, banners en de witte maskers achter haar staan als decor. Dan gaat de werkelijke stunt beginnen. De vrijwilligers gaan met hun witte maskers in de bodybags liggen, twee mensen houden een groot spandoek vast en twee anderen houden een kleinere banner op. Dan komen Louis en Oistein  (Oxfam Novib) aanlopen met nog eens een bodybag gevuld met kussens. Het lijkt alsof zij het volgende lijk komen aandragen. Er zijn een groot aantal journalisten, fotografen en cameramensen aanwezig. Mooi, want hoe meer aandacht voor dit onderwerp, hoe beter.

Oponthoud
Rond tien voor tien snel ik me naar het VN gebouw want om tien uur staat het te gebeuren. Daar waar ik voor naar New York ben gekomen, de VN wapenhandeltop! Nog net op tijd kom ik binnen maar feitelijk komt iedereen rustig aan binnen druppelen. Ik ben onder de indruk van de enorme zaal die grote allure uitstraalt. Het is officiëel, ik ben bij de VN. Nog niet de helft van de stoelen is bezet. Kan iedereen zomaar te laat komen? Blijkbaar wel. Om half elf ziet het er nog steeds niet naar uit dat de conferentie elk moment geopend zal worden. De meeste NGO mensen blijven rustig op het balkon zitten wachten. Ik wil niks missen maar heb dorst gekregen van het rondhangen in de zon bij de stunt en dus ga ik naar de kelder van het gebouw om wat te halen. Bij terugkomst nog steeds geen verandering

Palestina
Rond half twaalf wordt ook op het balkon duidelijk dat er oponthoud is omdat Palestina heeft gevraagd om stemrecht op deze top. Andere naties gingen daar tegenin en Egypte blijft pleiten voor stemrecht voor de Palestijnen. Om 12 uur komt er actie, een welgetelde 6 seconden. “Dames en Heren, wij willen een korte mededeling doen, wij gaan de conferentie uitstellen tot vijf uur.” Wat een domper, iedereen zit uren te wachten en uiteindelijk gaat er niks gebeuren. Gelukkig gaat het middagprogramma wel door.

Allemaal even enthousiast
Elke middag is er een pauze tussen één en drie voor lunch en ‘side-events’. Deze evenementen kunnen georganiseerd worden door een land, organisatie of coalitie, zoals Control Arms. Het eerste event was georganiseerd door Nederland in samenwerking met Parliamentairians for Global Action (een grote voorstander van een sterk wapenhandelverdrag). We kwamen aan in de conferentiezaal waar een enorme ronde tafel stond. Hieraan zaten zeker twintig mensen uit verschillende landen. Nederland opende de meeting en vertelde waarom zij een ATT zo belangrijk vinden. Daarna kwam uit elk werelddeel minimaal twee en soms zelfs vijf mensen uit elk een ander land aan het woord. Allen even enthousiast over een wapenhandelverdrag, hoe belangrijk het is, wat zij doen om andere staten te overtuigen, dat zij zich blijvend en ononderbroken zullen blijven inzetten voor de goede zaak. Het klonk allemaal prachtig en ik dacht: We kunnen met z’n allen volgende week weer onze koffer pakken want dat verdrag is eind deze week rond. Volgende week nog wat festiviteiten en handtekeningen zetten en DONE!

Frankrijk
Omdat de conferentie tot vijf uur is uitgesteld, heeft team Europa de meeting verzet van kwart over zes naar vier uur. Ondanks dat er weinig te doen lijkt zijn toch veel mensen druk, bezig, te laat of konden niet komen. Gelukkig hebben we toch een redelijk clubje en vandaag is er ook een Fransman aangekomen die ons alles kan vertellen over de positie van Frankrijk. Er wordt nogmaals doorgenomen wanneer de meetings zijn en wanneer er extra meetings moeten worden ingelast. Wie er notulen schrijft en op welke manier we elkaar op de hoogte gaan houden. De meeting heeft nu nog meer een informatief karakter dan dat het echt de diepte in gaat omdat helaas nog weinig van de grond is gekomen.

Rond vijf uur ging een ieder weer richting de prachtige VN-zaal om daar de openingsceremonie, met zeven uur vertraging, te aanschouwen. Helaas na bijna een uur werd ons verteld dat men ons hoopt terug te zien, morgen om tien uur in Conference room 4, een andere zaal blijkbaar. Erg jammer want ik was nou juist zo benieuwd naar de start, de sprekers, wat er wordt gezegd, door wie, hoe het zou werken met de vertaalkastjes, maar helaas, alles was in het Engels en dus goed te volgen voor mij.

Nederlandse ambassadeur
Die avond is er een bijeenkomst georganiseerd bij de Japanse deligatie. Er zijn kort een paar sprekers bij de aanvang en een groepje Afrikaanse artiesten die alles muziekaal begeleiden. Een bar met drankjes zorgt voor lekkere alcoholische versnaperingen en het buffet zorgt voor toastjes met verschillende soorten kaas. Verse groenten met yoghurt dip en een stellage met heerlijk vers fruit. Dames en heren van de catering brengen stokjes tomaat, mozarrella, basillicum rond, spiesjes met kip en mini gazpacho’s. Ik maak kennis met de heer H.E. Mr. Paul van den IJssel, onze ambassadeur. Hij is van mening dat er weinig valt te verbeteren aan het Nederlandse standpunt en dus dat er meer te halen valt bij anderen landen. Wij (de Nederlanders/Nederlandse politiek) hebben al één van de beste uitgangspunten, zo zegt hij. Hoewel dat voor een groot deel waar is mag Nederland natuurlijk best een voorbeeldpositie aannemen en zich duidelijker uitspreken op alle punten waardoor ook Nederland zich uitspreek voor niet zomaar een wapenhandelverdrag maar een sterk wapenhandelverdrag.

Betonnen jungle
Na afloop gaan de meesten naar het Control Arms Office wat zich bevind in het hotel waar de meesten van ons ook verblijven. We drinken nog een wijntje en eten wat brood met kaasjes die over waren van het event. Veel mensen druipen af en uiteindelijk blijf ik over met een paar van onze campaigners. We praten vooral over onze landen, waarom we New York niet ‘all-that’ vinden maar meer van natuur en échte jungle houden in plaats van de betonnen jungle die NY is. Uiteindelijk is het tot onze grote schrik al bijna één uur ’s nachts en gaat iedereen snel naar zijn kamer. Morgen om kwart voor negen een volgende Control Arms meeting.

*Bo Cornelissen (26) is door het Control Arms team, bestaande uit IKV Pax Christi, Amnesty International en Oxfam Novib, verkozen tot Holland’s Next Toplobbyist. Zij zette zich in voor een sterk wapenhandelverdrag door ruim 850 handtekeningen voor de petitie van Control Arms op te halen én een communicatieplan in te dienen voor het aanbieden van de handtekeningen. Zij won hiermee een kijkje achter de schermen bij de VN-onderhandelingen top die maandag 2 juli van start gaat in New York. Zij hoopt, samen met alle aanwezige NGO’s, dat de regeringsleiders voor een sterk wapenhandelverdrag kiezen. Dit zorgt voor betere regulering van de wapenhandel én uiteindelijk een veiligere wereld voor iedereen. In haar blog kun je lezen hoe zij haar trip ervaart, wat ze meemaakt en wat ze hiervan vindt. In het dagelijks leven studeert Bo International Business and Languages aan de Avans Hogeschool in Den Bosch.

Tags: , , , ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Een jaar vredeswerk in beeld
  • Fly through a year of peace work
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX