no image

Wapenfeiten | 11 juli 2012 | by Wim Zwijnenburg

0

Ook in Duitsland sterke weerstand tegen verkoop tanks aan Indonesië

Door Wim Zwijnenburg

Het was nog maar net duidelijk geworden dat het Nederlandse parlement tegen verkoop van tanks aan Indonesië blijft, of het bericht kwam dat Duitsland  klaar stond om hun tweedehands Leopard 2 tanks te verkopen aan het land. In de berichtgeving hierover werd gesuggereerd dat Duitsland minder moeite heeft met de mensenrechtensituatie in Indonesië, en dat Nederland weer eens het braafste jongetje van de klas wilde zijn. Niets is minder waar.

Ook in Duitsland leeft sterke weerstand tegen de tankdeal, wordt nu duidelijk. Zowel de Social-Democratische Partei Deutschland (SPD), de Groenen en Die Linke zijn tegen verkoop van tanks aan Indonesië.  De SPD riep Angela Merkel op, die afreisde naar Indonesië, om geen tanks te leveren en om een voorbeeld te nemen aan Nederland. De partij sprak haar zorgen uit over zowel de mensenrechtensituatie in Indonesië als over de lichtvoetigheid van de het Duitse wapenexportbeleid, en pleitte voor een strengere controle vanuit het parlement op wapenexport.

Vredeshandhaving
De Groenen  gaven aan dat controle op wapenexport moet bijdragen aan vredeshandhaving, niet het promoten van internationale handel. In hun statement geven zij ook aan dat Duitse wapens gebruikt zijn voor interne repressie en benoemen zij de slechte mensenrechtensituatie in Indonesië, met name voor minderheidsgroepen zoals de Papoea’s.  De Groenen spraken zich ook uit voor een eenduidig Europees wapenexport beleid – hetgeen niet het geval als Nederland geen wapens levert maar Duitsland dit wel zou doen.[1]

Hypocriet
Het Duitse parlementslid Jan van Aken van Die Linke merkte op dat het hypocriet is om te praten over ontwapening en tegelijkertijd tanks te verkopen aan een land dat mensenrechten schendt.[2]

Ook het Duitse onderzoeksinstituut Bonn International Centre for Conversion (BICC) levert kritiek op de situatie in Indonesië. In hun analyse over situatie in het land merkt zij op dat ondanks het feit dat het Indonesische leger gezien wordt als hoeder van de staat, het leger de grootste factor van instabiliteit in de regio is. Het instituut verwijst ook naar rapporten van Human Rights Watch en Amnesty International, die aangeven dat er nog steeds ernstige schendingen van mensenrechten plaatsvinden.[3]

Geïntimideerd en aangevallen
Daarnaast roepen vredesgroepen zoals Pax Christi Duitsland de Duitse regering op om geen tanks te verkopen, aangezien dit een verkeerd signaal zou afgeven.

“Minderheden in Indonesië zijn doelwit van repressie door leger en politie. In het verleden zijn er vaak doden gevallen door aanvallen van politie en leger. Oppositie en religieuze minderheden worden geïntimideerd en aangevallen. De veiligheidstroepen worden beschuldigd van het herhaaldelijke schenden van mensenrechten en het gebruikt van buitensporig geweld. Moorden, verkrachtingen en misbruik worden niet bestraft”, stelt Pax Christi’s secretaris-generaal Christinne Hoffman.[4]

Sterk signaal
Het Nederlandse parlement heeft door af te zien van de tankdeal een sterk signaal doen uitgaan en laten zien dat democratische controle op wapenexport nodig is. Een eenduidig Europees wapenexportbeleid is nodig, waarbij de geleerde lessen[5] van de Arabische lente moeten worden meegenomen, namelijk: dat bij het overwegen van wapenexport ook gekeken moet worden naar de aard van het regime en de mogelijkheid dat wapens ingezet kunnen worden tegen de eigen bevolking. Mensenrechten moeten voor economische belangen gaan.

                                                                                                                                                                             

[1]    http://violavoncramon.de/aktuelles/aktuelles-news-single/article/berichte_ueber_panzerdeal_mit_indonesien/
[2]    http://aufschrei-waffenhandel.de/Indonesien.319.0.html
[3]    http://www.bicc.de/ruestungsexport/pdf/countries/2012_indonesien.pdf
[4]    http://www.paxchristi.de/news/kurzmeldungen/one.news.km/index.html?entry=page.news.km.872
[5]    Lessons learned from MENA; http://www.saferworld.org.uk/resources/view-resource/596

Tags: , , ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Een jaar vredeswerk in beeld
  • Fly through a year of peace work
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX