no image

Syrië | 19 juli 2012 | by Evert-Jan Grit

0

Gastblog Miriam Struyk: Massa Afluisterapparatuur Wapens

Bij wapens denk je al snel aan bommen en granaten. Maar in de 21e eeuw zijn censuur technologie, radio apparatuur en internet afluisterapparatuur ook wapens waar dictatoriale regimes maar al te graag gebruik van maken.

IKV Pax Christi en Oxfam Novib volgen al jaren de wapenhandel en investeringen in defensie bedrijven. We lieten economisch onderzoekbureau Profundo uitzoeken welke Nederlandse bankgroepen en pensioenfondsen investeren in Finmeccanica en Netapp, twee bedrijven die dergelijke technologieën aan het Syrische regime leveren. Uit het onderzoek blijkt dat 14 Nederlandse instellingen investeren in deze bedrijven. Vreemd, want uit onderzoek in opdracht van RTL uit 2011 bleek al dat Finmeccanica graag zaken deed met repressieve regimes (zoals in Libië) en dat dit sommige Nederlandse pensioenfondsen er niet van weerhield te investeren in Finmeccanica. Je zou dus verwachten dat deze gewaarschuwde pensioenfondsen inmiddels uit Finmeccanica zouden zijn gestapt. Helaas, uit ons nieuwe onderzoek blijkt dat zeker niet het geval te zijn.

Obama en Rosenthal spreken zich uit
Deze technologieën spelen een belangrijke rol bij de onderdrukking van de bevolking en het schenden van mensenrechten. Hiermee kan een dictatoriaal regime email en sms verkeer van de bevolking onderscheppen en censureren, en op basis van deze informatie worden ook activisten opgespoord, gearresteerd en gemarteld. Logisch dus dat Obama, maar ook onze eigen Minister Rosenthal zich hier zorgen over maken. Zo pleitte Rosenthal ervoor dat filtertechnologieën worden opgenomen in de Europese dual-use regelgeving, die de export van bepaalde technologieën aan banden legt. Rosenthal sprak gepassioneerd in zijn openingstoespraak tijdens een conferentie eind 2011:

This is no time for half-hearted solutions. It is vital that our technology is not complicit in human rights abuses. I say it clearly and loudly here. Therefore, export of certain technologies to certain countries must simply be prohibited, if we know that it will be used to limit  freedoms. We are worried about a proliferation of internet filter technologies that is reaching repressive environments. As governments, it is our responsibility to prevent this.”

Arjan el Fassed, Tweede Kamerlid voor Groen Links, stelde onlangs kamervragen over de export van censuurtechnologieën aan landen waar mensenrechten worden geschonden. Begin deze maand kreeg hij antwoord op zijn Kamervragen. President Obama kondigde in april dit jaar export sancties aan voor bedrijven (die o.a. meewerken aan cyber censuur in Syrië) die:

“… have sold, leased, or otherwise provided, directly or indirectly, goods, services, or technology to Iran or Syria likely to be used to facilitate computer or network disruption, monitoring, or tracking that could assist in or enable serious human rights abuses by or on behalf of the Government of Iran or the Government of Syria”.

Netapp en Finmeccanica
Een onderzoek van het Amerikaanse Bloomberg liet eind 2011 al zien welke Amerikaanse bedrijven dergelijke apparatuur leverden aan Syrië. Zo bleek onder meer dat Netapp apparatuur leverde die noodzakelijk was voor een dataopslagsysteem dat het Syrische regime gebruikt voor een internet controle systeem. Eind mei startte de Amerikaanse regering derhalve een onderzoek naar Netapp. Uit onder meer de Syrië Wikileaks, blijkt dat er na het begin van de opstand in Syrië (maart 2011) nog gewoon radiosets geleverd worden aan het Syrische regime. Radio sets waarvan sommige onderdelen van het systeem, zoals encryptieprogramma’s, ook voor militaire doeleinden worden ingezet, zoals contact met helikopters (dual-use). Deze leveranties werden gedaan door het Italiaanse wapenbedrijf Finmeccanica.Inderdaad het zelfde bedrijf dat in 2007 een radarsysteem aan het Syrische regime leverde. Verder leverde het in recente jaren o.a. elektronica voor militaire toepassingen aan het regime van Khadaffi in Libië. Ook was Finmeccanica betrokken bij de levering van anti-tankraketten en helikopters aan Khadaffi.

Tijd dus voor Nederlandse bankgroepen en pensioenfondsen om dit keer de gegevens uit dit rapport serieus te nemen en hun beleid aan te passen. Tijd om niet alleen een einde te maken aan investeringen in bedrijven die controversiële wapens als clusterbommen produceren, maar ook om geen geld meer te investeren in bedrijven die (dual-use) apparatuur en technologie aan dictators leveren, waarmee burgers worden onderdrukt en mensenrechten worden geschonden.

 Miriam Struyk is teamleider Veiligheid en Ontwapening bij IKV Pax Christi. Dit artikel verscheen eerder op de blog “Wapenfeiten

Tags:About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Een jaar vredeswerk in beeld
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX