no image

Wapenfeiten | 17 september 2012 | by Suzanne Oosterwijk

0

Conferentie Oslo: meer landen van plan lid te worden van Clustermunitieverdrag

De clustermunitie conferentie is voorbij. Na een enerverende avond waar diplomaten, medewerkers van internationale organisaties, en campaigners gezamenlijk stoom afbliezen tijdens een potje tafeltennis of tafelvoetbal, stonden vandaag nog een paar zaken op de agenda. Na de afhandeling van wat praktische punten en enkele last minute verklaringen, neemt de Cluster Munitie Coalitie – waarvan IKV Pax Christi bestuurslid is – als laatste het woord: ‘The importance of our work was underlined by the sad news that a deminer got killed by an unexploded cluster bomb in Serbia yesterday.

[Door Roos Boer en Suzanne Oosterwijk]

Servische ontmijner omgekomen door clustermunitie
Gisteren kwam namelijk het nieuws dat een ontmijner in Servië is omgekomen. Hij werd slachtoffer van een clustermunitie restant van de NAVO campagne uit 1999. Eerder in augustus werden al twee ontmijners gedood door onontplofte clustermunitie. 

Extra wrang is het dat blijkt dat een van de ontmijners die in augustus was omgekomen, een goede vriend is van Branislav Kapetanovic. Branislav was ook een ontmijner tot hij zelf slachtoffer werd van ontontplofte clustermunitie waardoor hij zijn armen en benen kwijt raakte. Inmiddels zet hij zich al jaren onvermoeibaar in voor het internationale clustermunitie verbod, en gaat met staat na staat de dialoog aan om ze aan te sporen lid te worden van het verdrag. Het bericht over het lot van de Servische ontmijner brengt heel duidelijk een van de kernproblemen van clustermunitie in beeld, namelijk dat deze onontplofte restanten nog jaren en zelf decennia na gebruik slachtoffers eisen.

Meer landen van plan lid te worden van ban op clusterbommen
Het goede nieuws van de week is de ruime aanwezigheid van 31 landen die (nog) geen lid zijn van het verdrag, zoals China, Thailand, Georgië en Libië. In Libië is vorig jaar door de troepen van Khadaffi nog clustermunitie gebruikt . Twaalf staten hebben aangegeven dat ze het Clustermunitieverdrag volledig steunen en voornemens zijn zo snel als kan toe te treden. 

Stop Explosieve Investeringen
Wij waren in Oslo om onder andere een presentatie te geven over explosieve investeringen in clustermunitie producenten.  Samen met campaigners in rond de 15 landen zetten we ons namelijk in voor de internationale Stop Explosieve Investeringen campagne. Het doel van deze campagne is om explosieve investeringen te voorkomen, zodat er geen geld stroom gaat naar de productie van clustermunitie. Hiervoor roepen we financiële instellingen op om beleid op te stellen dat dergelijke investeringen uit sluit en sporen we landen aan investeringen in deze verboden wapens te verbieden.

Veel van onze mede-campaigners en ook diplomaten uit
verschillende landen zijn bij onzepresentatie aanwezig, waarin we de bevindingen belichten in het wereldwijde rapport over welke financiële instellingen investeren in bedrijven die clustermunitie maken, welke financiële instellingen dat juist niet doen, en welke landen al actie hebben ondernomen om dergelijke investeringen tegen te gaan. Een groeiende groep van landen  heeft al aangegeven dat zij investeringen in bedrijven die deze wapens maken als verboden zien onder het Clustermunitieverdrag.

Tussen de bedrijven door spraken we met campaigners die het belangrijk vonden om in hun land ook aan de slag te gaan, door hun overheden en financiële instellingen aan te sporen explosieve investeringen in clustermunitie producenten te verbieden. Hopelijk blijft deze groep landen dus groeien en groeien! 

Benieuwd naar het clustermunitie werk van IKV Pax Christi in Oslo? Bekijk hier de foto’s van de presentatie over het rapport  ‘Worldwide investments in cluster munitions; a shared responsibility’ en de Stop Explosive Investment camapgne.

Tags: , , ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

PAX