no image

Nederland | 3 november 2012 | by Freek Landmeter

2

Voor wie geldt de grootste zorg?

Nederland is in rep en roer over de zorgpremie. Het gaat immers niet zo maar om een kleine aanpassing, maar heeft serieuze gevolgen voor het inkomen van een grote groep mensen. Tenminste, zo lijkt het , want menigeen is tussen alle voorlopige cijfers, doorrekeningen en verwijzingen naar compenserende effecten van andere maatregelen op zoek naar de gevolgen voor hem of haar zelf. Hoeveel ga ik er op achteruit, wat is mijn zorgpremie straks, wat kost de basisverzekering nu echt en wat gaat mijn eigen risico zijn?

Mijn indruk is dat er náást een grote groep mensen die zich terecht zorgen maakt over hun koopkracht over de komende jaren, óók een groep is die het meer om het achterliggend principe gaat: de zwaardere lasten eerlijk verdelen. Ze lijken het er niet mee eens dat de sterkste schouders meer van de zware last van deze economische crisis dragen dan de zwakkere. Waarom dat bezwaar vraag ik me af, we hebben het toch niet over het gelijk delen van inkomen?

Gelukkig is daar nu de term ‘maatwerk’. De PvdA en de VVD hebben elkaar punten ‘gegund’ in de formatie, maar ze hebben hun plannen niet dichtgetimmerd. Het is wel belang, zo zegt men, op te letten dat er geen uitschieters zijn en dat  sommige mensen onevenredig belast worden. Daar moet dan dus maatwerk voor komen .

Hopelijk gaat deze maatwerkmethode ook gelden voor andere punten waarop de PvdA en de VVD elkaar iets gegund hebben. Ik heb het natuurlijk over  mensen in Nederland en daarbuiten die écht knel komen zitten; niet qua premie maar qua leven. Want de indruk is dat we op dit moment de werkelijke effecten van besluiten en compenserende maatregelen voor bijvoorbeeld ouderenzorg, chronisch zieken en ook internationale samenwerking nog niet kunnen overzien.

Op dit laatste punt heeft de PvdA overduidelijk iets ‘gegund’ aan de VVD. Alleen voelt dat gunnen hier wat wrang omdat de mensen waar dit gevolgen voor gaat hebben niet direct in Pauw en Witteman hun stem kunnen laten horen of hun eigen partijbonzen naar voren kunnen schuiven. Het gaat om mensen die zich geen zorg kunnen maken om hun basisverzekering, omdat het hen om te beginnen aan basisbehoeften ontbreekt. Ze worden verjaagd van huis en haard omdat wij kolen nodig hebben voor onze schemerlampen. Hun eigen risico is al te hoog, want ze zijn het slachtoffer van geweld door boosaardige regimes zoals in Syrie. Ze kennen geen compenserende maatregelen want hun regeringen stoppen het geld in wapens die worden ontwikkeld met steun van sommige van onze pensioenfondsen.

Als we het dan over ‘eerlijk delen’ hebben, is te hopen dat er ook ‘maatwerk’ komt voor mensen met een hoog eigen risico in het buitenland. Als er dan minder te besteden is aan internationale samenwerking, laten we als Nederlandse overheid, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en burgers met slimmere en meer gerichte manieren de meest kwetsbaren buiten onze grenzen blijven steunen in hun eigen inspanningen voor een veilig en menswaardig leven.

Als we een premie zetten op dit soort van zorg dan draag ik ook dáár graag aan bij.About the Author2 Responses to Voor wie geldt de grootste zorg?

 1. Aad de Jonge says:

  Ik ook!

 2. Freek says:

  Dank je voor je positieve bijdrage Aad!

Back to Top ↑
 • Een jaar vredeswerk in beeld
 • Abonneer / Subscribe

  Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

  Enter your email address:

  Delivered by FeedBurner

 • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX