no image

Bezette Palestijnse Gebieden | 30 november 2012 | by Jan Jaap van Oosterzee

7

UCP verklaring: Wereld omarmt rechten van Palestijnen, Nederland blijft achter

UCP verwelkomt de beslissing van de Algemene Vergadering van de VN om Palestina de status van waarnemende staat in de VN toe te kennen. We zien dit als een goede stap in het recht op zelfbeschikking van de Palestijnen.

De erkenning tot de waarnemerstaat van de Palestijnse Autoriteit door een meerderheid in de Algemene Vergadering opent de weg naar deelname als staat in internationale verdragen als de Geneefse Conventie en het statuut van Rome en bevordert de gelijkwaardigheid van de Palestijnse staat als partner in vredesonderhandelingen. Juridische en staatkundige versterking van de Palestijnse positie is een belangrijk middel om de kwaliteit van toekomstige onderhandelingen met Israël en daarmee wederzijds rechtvaardige oplossingen te bevorderen. Vanuit diezelfde gedachte is het Israëlische vredeskamp ook verklaard voorstander van de statusverhoging van Palestina.
Al eerder stelden we vast dat de bilaterale onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse vertegenwoordiging, in het kader van het Oslo-proces, dat een definitieve  oplossing van de ‘final status issues’, de grenzen, de toekomst van de vluchtelingen en de status van Jeruzalem, had moeten bieden, zijn vastgelopen. UCP hoopt dat erkenning van een Palestijnse staat bijdraagt aan de hervatting van onderhandelingen en zal leiden tot een rechtvaardige oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict. UCP verwacht dat de erkenning, na de bloedige confrontatie tussen Israël en Hamas de afgelopen weken, het signaal afgeeft dat de weg naar vrede gediend is met politieke stappen en niet met geweld. Wij geloven dat de internationale gemeenschap, in het belang van zowel de Israëlische als de Palestijnse burgers, haar inspanningen moet verdubbelen om te komen tot een rechtvaardige oplossing voor dit langdurige conflict. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat zij het bestaan van illegale nederzettingen in bezet Palestijns gebied niet alleen moet veroordelen, maar daar ook naar moet handelen.
UCP had graag gezien dat de Nederlandse regering voor erkenning van de waarnemende status van Palestina had gestemd. Nu minister van Buitenlandse Zaken Timmermans verklaard heeft dat er geen juridische bezwaren tegen erkenning zijn, en het door hem nagestreefde verenigde Europese standpunt is uitgebleven, stond niets instemming met de statusverhoging in de weg. UCP hoopt niettemin dat minister Timmermans bereid is de band met de Palestijnse Autoriteit te versterken en zorg te dragen voor verbetering van de situatie voor Palestijnse burgers en meewerkt aan een rechtvaardige oplossing, waaronder de beëindiging van de bezetting van Palestijnse gebieden.

Tags: ,About the Author7 Responses to UCP verklaring: Wereld omarmt rechten van Palestijnen, Nederland blijft achter

 1. Als het iets laat zien, is dat de Palestijnen met deze schending van de Oslo akoorden juist geen vredespartner zijn.
  Zoals ook uit uitspraken van Palestijnse leiders zelf blijkt; het is een manier om de strijd tegen Israel te intensiveren.

 2. Jan Jaap van Oosterzee says:

  Beste Likoed Nederland
  Ik neem aan dat jullie zoiets als dit bedoelen:
  http://www.speld.nl/2012/11/30/bijna-succesvol-vredesproces-terug-bij-af/

 3. Nee, wij bedoelen deze uitspraken:
  http://likud.nl/2012/11/palestijnse-vn-verzoek-is-stap-achteruit/
  waaruit blijkt dat de ‘erkenning’ bedoeld is om het conflict juridisch en gewelddadig voort te zetten.

 4. Jan Jaap van Oosterzee says:

  heel overtuigend

 5. Basma says:

  Oslo akkoord was goed voor Isreal, de palestijnenen minder dan 22%, waar hebben we het hier over jongens;
  http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2009/05/oslo-staat-vrede-in-de-weg.html

 6. likoednederland says:

  @Basma

  De Arabieren kregen eerder al 75% (Jordanie).
  Maar u kiest liever in plaats van voor de tweestatenoplossing – op tafel sinds 1937 – voor de Hamas en Fatah oplossing (de vernietiging van Israel) ?

 7. Jan Jaap van Oosterzee says:

  @Likoed Nederland: We geven hier ruimte voor een discussie, ook aan jullie. Maar we hanteren wel de stelregel dat herhaling van het zelfde punt zonder verdere argumenten niet steeds weer geplaatst gaat worden. Als er geen nieuwe argumenten in staan, maar alleen herhaalt wordt dat Fatah en Hama op de vernietiging van Israel uit zijn, zullen we de reactie weigeren.

Back to Top ↑
 • Een jaar vredeswerk in beeld
 • Abonneer / Subscribe

  Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

  Enter your email address:

  Delivered by FeedBurner

 • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX