no image

Bezette Palestijnse Gebieden | 1 januari 2013 | by Jan Jaap van Oosterzee

4

gastblog Peter Paul Biekmann: Ervaring van een solidariteitspelgrimage.

IKV Pax Christi organiseert iedere twee jaar een solidariteitspelgrimage naar Palestina en Israel. Een reis niet zozeer naar heilige plaatsen als wel naar mesnen aan beide kanten van het conflict die proberen te overleven, hun (mede)menselijkheid niet te verliezen, of zelfs aan vrede te bouwen temidden van een uitzichtsloos conflict. Het bijhouden van een blog tijdens de reis bleek door internetverbindingen lastig te zijn, daarom nu een indruk achteraf van één van de deelnemers Peter Paul Biekmann: Ervaring van een solidariteitspelgrimage. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Terug van mijn reis naar Israel en de Palestijnse gebieden besef ik dat de situatie daar nog meer complex is dan ik voorheen dacht. Een reis van 10 dagen is absoluut te kort om diepgaand inzicht te krijgen en ik reageer dus vanuit een bescheiden kennis. Er is echter niet zo veel kennis nodig om de pijn en verdriet te zien en dat eigenlijk bij alle mensen die ik heb ontmoet. Bij de Palestijnen die gevangen zitten in hun land, bij de boeren die hun land niet mogen bewerken, bij Joodse families die verscheurd worden door politieke verschillen, bij inwoners van settelments die altijd alert moeten zijn op gevaar, bij mensen die binnen het bereik van raketten moeten leven, bij jongeren die geen toekomst zien en gefrustreerd zijn, bij mensen die stelselmatig worden vernederd. Ik heb landen vol pijn gezien, soms ondragelijke pijn van mensen die een geliefde zijn verloren. Ik heb minachting gezien, voor medeburgers, vaak al met de paplepel ingegeven. ‘Alle Palestijnen zijn terroristen’, ‘alle Joden zijn bezetters’. Jonge mensen krijgen posities met onverantwoordelijk veel macht en verliezen de realiteit uit het oog. Gedurende de periode van de reis werd in Nederland door iedereen gesproken over ‘pestgedrag’ waardoor het leven van jonge mensen zodanig was ‘verpest’ dat alleen een zelfgekozen dood nog een oplossing bood! Wat ik tijdens deze reis zag kwam op mij ook als pestgedrag over, groot en klein pesten. Gedrag waarvoor geen enkele verklaring gevonden kan worden en voornamelijk op een machtspositie is gebaseerd. Een muur die ‘rücksichtslos’ wordt neergezet, willekeur bij passages, wurgende regelgeving, maar ook verbale dreigingen, de ander geen bestaan gunnen. Mensen staan met de rug naar elkaar toe; de ander moet de eerste stap zetten voor toenadering. Eerst de bezetting opheffen – eerst het land erkennen! Hoe moet je daar ooit uitkomen? Kerstmis in Bethlehem, Vrede op aarde. Wrang? Mensen vragen zich af of Jezus in deze tijd ook in Bethlehem geboren had kunnen worden of wellicht bij een controlepost, zoals blijkbaar meer baby’s. Zou een muur de herders en de wijzen van de stal weghouden? In de souvenirwinkeltjes zijn ze te koop! Maar voor wie goed kijkt zijn echter ook hoopgevende initiatieven te ontdekken. De ouders van de ‘parents circle’ hebben op mij de diepste indruk achtergelaten. Een Joodse vader van een dochter die bij een bomaanslag is omgekomen, een Palestijnse vader van een meisje van 10 dat door een militair is doodgeschoten. Hoe hebben ze het gered om positief te getuigen over hun ervaring? Ook hier zijn er mensen die zich blijven inzetten voor de ander, door educatie, door het aandacht vragen voor mensenrechten, door gewoon in het dagelijks leven genuanceerd te willen blijven denken, een ‘open mind’ te willen houden. Maar niet iedereen is even moedig en veel mensen vertrekken, voor een studie in het buitenland of omdat ze hun land niet meer de moeite waard vinden om te blijven wonen, mensen hebben hun eigen motivatie. Ondanks alles zijn veel mensen heel hartelijk, op de eerste plaats natuurlijk het gastgezin en de mensen die onze reis hebben georganiseerd. Maar ook mensen die je gewoon op straat ontmoet hebben vaak een hartelijke uitstraling, de taxichauffeur, de winkelier, de man in de bazaar, mensen in de kerk. Zelfs mensen met een controlerende functie komen vriendelijk over, maar ik besef dat ik dat waarschijnlijk aan mijn paspoort heb te danken en dat die vriendelijkheid maar een heel dun laagje kan blijken te zijn. Peter Paul

Tags: ,About the Author4 Responses to gastblog Peter Paul Biekmann: Ervaring van een solidariteitspelgrimage.

 1. han says:

  DANK voor deze mooie impressie met hart-elijke gevoelens en menselijke impressies. Je woorden roepen op in 2013 blijvend oog en oor te hebben én een solidaire open hand voor de mensen in het heilige land.

 2. Prachtige getuigenis. Toen we in 2004 deze solidariteitspelgrimages vanuit Pax Christi startten, stond ons dit voor ogen. Maar ook dat er daarna een vervolg aan kon worden gegeven. Dat is trouwens ook de kern van de de oproep van Palestijnse christenen in het Kairosdocument in 2009: “Come and See”. Niet alleen om jezelf de kans te geven om met eigen ogen te zien, maar om die ervaring door te geven en je beter te kunnen verbinden met groepen/initiatieven in Nederland die niet wegkijken en zich niet neerleggen bij de patstelling, zoals IKVPaxChristi, maar ook SIVMO, Kairos Palestina enz. Want al lijkt het aan de buitenkant hopeloos, ook dit conflict wordt een keer overleefd of weggeleefd. Misschien wel sneller dan we ons nu kunnen voorstellen. Maar daarvoor is het wel nodig dat we ons nu committeren en het helpen wegleven. Daarvoor is het niet in de laatste plaats nodig dat kerken en kerkelijke organisaties anders gaan denken en spreken over dit conflict en er dit soort initiatieven voor nemen en zich niet opsluiten in een exclusieve loyaliteit.

  Pax! Shalom! Salaam!
  Gied ten Berge,
  oud-medewerker van IKV en Pax Christi (1977-2988),
  nu voorzitter van SIVMO en secretaris van Kairos Palestina.

 3. Ik heb graag en lang leven, maar ik vertrok bij IVPaxChristi in 2008…

 4. Jan Willem Lignac says:

  Wat een eerlijk, evenwichtig, indringend verhaal over de impasse en wat vonkjes hoop!
  Goed dat jullie zijn gegaan!

Back to Top ↑
 • Een jaar vredeswerk in beeld
 • Abonneer / Subscribe

  Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

  Enter your email address:

  Delivered by FeedBurner

 • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX