no image

Wapenfeiten | 17 januari 2013 | by guest blogger

2

Banken en pensioenfondsen stoppen niet met investeren in bedrijven die communicatiesystemen leverden aan Syrië

Kinderen in het door oorlog getroffen Aleppo in Syrië

Fotograaf: Txomin Txueka

Nederlandse banken en pensioenfondsen investeren onverminderd ruim 300 miljoen euro in twee bedrijven die omstreden communicatieapparatuur leverden aan Syrië. Dit blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van IKV Pax Christi en Oxfam Novib. 

Het onderzoek verschijnt precies een half jaar nadat we in juli 2012 de investeringen van Nederlandse banken en pensioenfondsen in het Italiaanse Finmeccanica en Amerikaanse NetApp aan het licht brachten.

Wat is het probleem?
Vijftien Nederlandse financiële instellingen investeren in het Italiaanse bedrijf Finmeccanica en/of het Amerikaanse NetApp, bedrijven die communicatieapparatuur hebben geleverd aan de het regime van Assad; apparatuur die ingezet kan worden om burgers te onderdrukken. De vijftien financiële instellingen zijn Aegon, Delta Lloyd, ING en ABN Amro en de pensioenfondsen ABP, bpfBOUW, Medische Specialisten, Metaal en Techniek (PMT), PNO Media, Metalektro (PME), Grafische Bedrijven (PGB), Spoorwegpensioenfonds, Pensioenfonds voor Huisartsen (SPH), Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PfZW) en Shell Pensioenfonds investeren in Finmeccanica en/of NetApp.

Wat is er in een halfjaar veranderd?
Uit het nieuwe onderzoek, uitgevoerd door economisch onderzoeksbureau Profundo, blijkt dat bijna alle instellingen nog steeds investeren in Finmeccanica en/of NetApp. De meeste financiële instellingen zijn wel in gesprek gegaan over de leveranties van deze bedrijven aan Syrië, wat natuurlijk heel goed is. Investeerders kunnen op deze manier afspraken maken met bedrijven dat ze in de toekomst geen apparatuur meer aan dictatoriale regimes zullen leveren. Maar wat doe je als bank of pensioenfonds als financiële instelling als die toezegging uitblijft? Oftewel: hoe lang blijf je praten?

Hoe lang blijf je praten?
IKV Pax Christi en Oxfam Novib vinden dat een gesprek ergens toe moet leiden. Bedrijven die communicatieapparatuur produceren, zijn niet per se slechte bedrijven.  Dezelfde technologie die in Syrië wordt gebruikt om burgers te onderdrukken, kan worden gebruikt om een volk te beschermen. Maar een bedrijf heeft bij dit soort technologie wel de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat haar apparatuur niet in verkeerde handen valt, met alle gevolgen van dien voor de veiligheid van burgers. Als een bedrijf deze afspraken niet wil maken, dan moet je er als financiële instelling ook niet in investeren. Simpel.

Wat moeten financiële instellingen doen?
Financiële instellingen moeten resultaatgerichte en tijdsgebonden gesprekken voeren. Als concrete resultaten uitblijven, is een gesprek op een gegeven moment over; investeringen moeten dan worden stopgezet. Nog belangrijker is dat financiële instellingen structureel beleid voeren op bedrijven die dit soort apparatuur leveren. Zij zouden in hun beleid op moeten nemen enkel te investeren in bedrijven die niet aan dictatoriale regimes leveren. Aegon, Delta Lloyd en Rabobank (dat overigens niet in Finmeccanica of NetApp investeert) hebben nieuw beleid aangekondigd. Wij hopen dat dit beleid er snel komt en deze financiële instellingen er bovendien toe aanzet om proactief leveringen van wapens en communicatieapparatuur aan dictatoriale regimes in de toekomst te voorkomen.

Tags: ,About the Author2 Responses to Banken en pensioenfondsen stoppen niet met investeren in bedrijven die communicatiesystemen leverden aan Syrië

 1. Daniel says:

  Dit is volkomen onzin. Het ware verhaal:

  The Italian company Area SpA, which spearheaded the development of the surveillance project, bought the NetApp gear from an Italian distributor and exported it to Syria, Bloomberg reported in November. Area has since cancelled the project.

  ………
  The Sunnyvale, California-based maker of storage technology has condemned any potential use of its equipment in Syria. After Bloomberg News exposed the surveillance project in November, NetApp said it notified the U.S. government that it’s conducting an internal review and would cooperate with any inquiry.

  En: http://www.netapp.com/us/company/news/syria.aspx

  Ik ben zeer goed bekend met NetApp. NetApp levert tienduizenden apparaten over de hele wereld. Dit ene projectje, waar NetApp zelf nooit iets van wist (het was een zaak van dat bedrijf Area SpA, dat het systeem *van een distributeur* kocht – waarbij zowel NetApp als de distributeur niets wisten van het doel van het systeem), valt NetApp absoluut niet aan te rekenen.

 2. Bedankt voor uw reactie. Volgens publieke bronnen blijkt dat medewerkers van Netapp op de hoogte waren van het doel waarvoor hun apparatuur gebruikt zou gaan worden.[i] We hebben NetApp voor dit onderzoek benaderd om de informatie die ons voor handen was te verifiëren, maar geen reactie ontvangen. NetApp maakt op haar site kenbaar dat zij het betreuren dat hun apparatuur in handen is gekomen van het regime van Syrië. Dit zou ons inziens ook moeten betekenen dat zij duidelijke stappen kenbaar maken hoe zij in de toekomst zullen voorkomen dat apparatuur in handen van een dictatoriaal regime valt, ook via tussenleveranciers. Deze stappen zijn ons, en zover wij weten financiële instellingen, niet bekend. Dit terwijl juist deze stappen er voor kunnen zorgen dat gevoelige apparatuur, bedoeld of onbedoeld, in de toekomst niet weer in verkeerde handen vallen en tegen burgers ingezet kunnen worden.

  [i] Elgin, B. en V. Silver, “NetApp Investigated by U.S. on Syria Surveillance System Sale”, Bloomberg (www.bloomberg.com/news/2012-05-25/netapp-investigated-by-u-s-on-syria-surveillance-system-sale.html), 25 mei 2012.

Back to Top ↑

PAX