no image

Killer Robots | 27 mei 2013 | by guest blogger

1

VN roept op tot moratorium op Killer Robots

VNWoensdag 29 mei presenteert de VN een rapport waarin staten worden opgeroepen tot het invoeren van een moratorium op ‘lethal autonomous robotics’, oftewel killer robots. IKV Pax Christi verwelkomt dit rapport, dat overeenkomt met de aanbevelingen van de campagne Stop Killer Robots waarvan de vredesorganisatie medeoprichter is.

Het rapport wordt op 29 mei aan de VN Mensenrechtenraad in Genève aangeboden door professor Christof Heyns, VN speciaal rapporteur voor buitenrechtelijke en arbitraire executies. Het is de eerste keer dat staten samenkomen om te discussiëren over de problemen die volledig autonome wapensystemen, oftewel killer robots, met zich meebrengen.

In het rapport roept Heyns staten op tot het invoeren van nationale moratoria op in ieder geval het testen, produceren, samenstellen en (ver)kopen van wat hij in het rapport lethal autonomous robotics (LARs) noemt.  IKV Pax Christi, medeoprichter en Nederlands coördinator van de internationale campagne Stop Killer Robots, verwelkomt het VN-rapport en de dringende oproep tot een ‘pauze’ om te kijken of de ontwikkeling richting autonome wapens, die zelf en zonder betekenisvolle menselijke invloed hun doelwit uitkiezen en uitschakelen, wel wenselijk is.

IKV Pax Christi heeft minister Timmermans van Buitenlandse Zaken per brief verzocht om in Nederland een moratorium op killer robots in te stellen en ook in internationaal verband een leidende rol op zich te nemen.

De campagne Stop Killer Robots, een initiatief van negen ngo’s, streeft naar een (preventief) verbod op de ontwikkeling, productie en inzet van volledig autonome wapensystemen en roept staten op de de aanbevelingen van de VN over te nemen. Dinsdag 28 mei houdt de campagne in Genève een persconferentie over het rapport van Heyns, gevolgd door een debat. Ook is de campagne aanwezig bij de presentatie van het rapport op 29 mei.

Namens IKV Pax Christi is Miriam Struyk op 28 en 29 mei in Geneve aanwezig.

Dit bericht kun je ook lezen op de website van IKV Pax Christi

Tags: ,About the AuthorOne Response to VN roept op tot moratorium op Killer Robots

 1. Stop Killer Robots
  Wat de relevantie ook moge zijn van de voors en tegens van de zogenaamde Killer Robots. Het is en blijft het werk van mensen, in opdracht van hun regering (staten). Het invoeren van een moratorium op de zogenaamde Killer Robots lijkt mij niet meer dan logisch. Hoewel ik me af vraag of een moratorium zal helpen om de verdere ontwikkeling van dergelijke wapens te kunnen tegenhouden. Mijns inziens moeten we ons daarom ook op die staten richten en past Stop States to develop Killer Robots beter. Zij zullen vaak als reden meegeven dat het om de vrede en de veiligheid in de wereld. gaat en zullen dan ook ‘ongestoord’ en bijna gewetenloos, doorgaan met het verder ontwikkelen van de Killer Robots.

Back to Top ↑
 • Een jaar vredeswerk in beeld
 • Fly through a year of peace work
 • Abonneer / Subscribe

  Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

  Enter your email address:

  Delivered by FeedBurner

 • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX