no image

Drones | 11 februari 2014 | by Wim Zwijnenburg

0

Drone-slachtoffer verdwenen voor vertrek naar Nederland

Eén van de slachtoffers van drone-aanvallen die volgende week samen met twee andere gedupeerden op een bijeenkomst van de organisaties Reprieve en PAX zou spreken, is verdwenen. Kareem Khan stond op het punt om naar Nederland af te reizen toen hij door de Pakistaanse politie werd opgepakt. Sindsdien is niets meer van hem vernomen.

Freelance journalist Khan zou op de informatiebijeenkomst in het Humanity House in Den Haag spreken over zijn ervaringen met drones en zijn onderzoek naar drone-aanvallen in zijn regio. Hij zou praten met Tweede Kamerleden in Nederland en ook in Duitsland, Groot-Brittannië en in het Europees Parlement wilde hij zijn zorgen uiteen zetten. Khan heeft in Pakistan gerechtelijke procedures tegen de Pakistaanse overheid aangespannen wegens nalatigheid van de overheid om de dood van zijn zoon en broer tijdens een drone-aanval te onderzoeken. Hij wil een strafrechtelijk onderzoek afdwingen naar de drone-aanval om uit te vinden of het onder nationaal recht geclassificeerd kan worden als moord.

Geen reden
Khan werd volgens getuigen op 5 februari midden in de nacht door zo’n vijftien tot twintig mensen in politie-uniform en burgerkleding meegenomen uit zijn huis in Rawalpindi. De mannen maakten hun identiteit niet bekend en gaven geen reden voor de detentie. Ondanks verschillende vragen aan de Pakistaanse politie is het Khan’s familie nog steeds niet duidelijk waar hij is of waarom hij wordt vastgehouden. Vandaag heeft the Foundation for Fundamental Rights, een lokale partner van Reprieve, namens de familie bij het Hooggerechtshof in Lahore (Pakistan) een procedure aangespannen om ervoor te zorgen dat Khan of wordt vrijgelaten of voor het gerecht wordt gebracht.

Zorgen over veiligheid
De Engelse mensenrechtenorganisatie Reprieve en de Nederlandse vredesorganisatie PAX zijn bezorgd over zijn lot. Kat Craig, juridisch directeur van Reprieve: “De heer Khan is een belangrijke getuige van de gevaren van het geheime droneprogramma van de CIA. Met vreedzame, juridische stappen probeert hij gerechtigheid te krijgen voor de dood van zijn zoon en broer. Wij maken ons ernstig zorgen over zijn veiligheid en verzoeken de Pakistaanse overheid er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat hij onmiddellijk wordt vrijgelaten.”

Internationale schendingen
Wim Zwijnenburg, onderzoeker Veiligheid en Ontwapening bij PAX stelt dat deze arrestatie duidelijk maakt hoe gevoelig het gebruik van het geheime drone-programma in Pakistan ligt. “Mensen als Kareem Khan stellen hun leven in de waagschaal om deze internationale schendingen van het humanitair recht aan de kaak te stellen. Het debat over de legitimiteit en de impact van het gebruik van bewapende drones heeft behoefte aan het horen van de stem van de slachtoffers. We zijn blij met de huidige inspanningen van de

Uitnodiging PAX en Reprieve debat drones 19 februari 2014

Nederlandse overheid om deze zaak aan te kaarten bij de Pakistaanse autoriteiten en hopen dat Nederland erop zal aandringen dat Kareem Khan een eerlijk proces krijgt of direct wordt vrijgelaten.”

De andere twee drones-slachtoffers zijn woensdag 19 februari wel bij de bijeenkomst in het Humanity House aanwezig om over hun ervaringen te praten.

Dit bericht is ook terug te lezen op de PAX website

Tags: ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

PAX