no image

Killer Robots | 25 februari 2014 | by guest blogger

0

De Campagne tegen Killer Robots een jaar later

Stop Killer RobotsDe Campagne tegen Killer Robots is een internationale coalitie opgezet door negen ngo’s die oproepen tot een internationaal preventief verbod op de ontwikkeling, de productie en het gebruik van volledig autonome wapensystemen (ook wel killer robots genoemd). De campagne werd officieel gelanceerd op 23 april 2013 in Londen en inmiddels zijn er 50 ngo’s uit 23 landen lid. Hiervoor werd de ontwikkeling van autonome wapen systemen enkel besproken door experts zoals wetenschappers, robotici, filosofen, juristen, en militairen. De campagne is sinds de lancering echter in een stroomversnelling geraakt en de killer robots hebben razendsnel de internationale politiek veroverd. 2014 is een hoopvol jaar waarin van alles staat te gebeuren. Maar eerst, waar staan we nu eigenlijk?

Door Merel Ekelhof*

In april 2013 vond de officiële lancering van de campagne plaats. Dit werd, onder andere vanwege pratende robot David Wreckham, een daverend media-succes. Niet alleen de nationale en internationale media liet massaal van zich horen, maar ook enkele woordvoerders van de Britse overheid en Britse parlementariërs benadrukten de urgentie van de kwestie. Maar hier bleef het niet bij.

Enkele weken later presenteerde VN Speciaal Rapporteur Professor Christof Heyns zijn rapport over ‘Lethal Autonomous Robots’ (LARs) aan de VN-Mensenrechtenraad in Geneve. Heyns roept op tot een internationaal moratorium op het ontwikkelen, produceren, testen, (ver)kopen en gebruik van LARs. Dit was de eerste keer dat killer robots in internationaal verband werden besproken en de eensgezindheid van staten was opvallend. Maar liefst 20 staten en drie regionale organisaties, waaronder de Europese Unie, uitten hun interesse en zorgen omtrent de ontwikkelingen van autonome wapensystemen. Eén ding werd heel duidelijk: het onderwerp behoefde verdere discussie op zowel nationale als internationale fora. En dat gebeurde.

Wereldwijde aandacht
Op nationaal niveau kwam de campagne steeds meer tot leven. Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk maar ook in Frankrijk, Duitsland, Noorwegen en Italië groeide de belangstelling voor Killer Robots snel. In oktober 2013 – exact een jaar na de allereerste bijeenkomst van het bestuur van de Campagne tegen Killer Robots – kwam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in het Eerste Comité bijeen om te praten over ontwapening en internationale veiligheid. Gedurende deze week lieten 16 andere staten te kennen dat actie ondernomen moet worden om de ontwikkelingen op het gebied van autonome wapensystemen te bespreken op internationaal niveau. In welk forum de onderhandelingen plaats moeten vinden werd duidelijk tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Conventie over Bepaalde Conventionele Wapens (CCW).

In november 2013 stelde Franse ambassadeur Jean-Hugues Simon-Michel een mandaat voor om autonome wapensystemen (‘Lethal Autonomous Weapons Systems’) op te nemen binnen de CCW en deze te bespreken tijdens een meeting van experts van 13 tot 16 mei 2014. Doordat geen enkele staat tegen het voorstel stemde is het mandaat aangenomen. Dit is een mijlpaal in de strijd tegen killer robots. Het mandaat kan namelijk grote gevolgen hebben en zal hopelijk leiden tot een verbod op autonome wapensystemen. Dit kan door middel van een zesde protocol van de CCW of door een ander instrument buiten de Verenigde Naties. Het is echter van belang dat killer robots nu op de agenda staan en dat staten blijven erkennen dat deze wapens besproken moeten worden.

Een internationaal en preventief verbod 
Ondanks dat deze wapens nog niet bestaan, is de coalitie erin geslaagd de killer robots de aandacht te geven die zij verdienen. Deze week komt de coalitie – welke sinds de lancering ruim is verdubbeld – bijeen in Londen voor een strategie bijeenkomst. Tijdens deze conferentie komen alle betrokken ngo’s samen om de actuele status van de campagne te bespreken, een strategie te bepalen en hun krachten bundelen om tot het gezamenlijke doel te komen, namelijk: een internationaal, preventief verbod op autonome wapensystemen.

Meer weten over Killer Robots?
PAX gelooft dat de ongelooflijke gebeurtenissen van het afgelopen jaar veelbelovend zullen zijn in het bereiken van een algeheel preventief verbod op deze wapens. Daarom maakt PAX zich sterk voor de Campagne tegen Killer Robots. Voor meer informatie zie www.stopkillerrobots.org. Alle Wapenfeiten-blogs over Killer Robots zijn hier te vinden.

* Merel Ekelhof is masterstudent Law and Politics of International Security bij Vrije Universiteit Amsterdam en loopt stage bij het Killer Robots programma van PAX.

Tags: ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Een jaar vredeswerk in beeld
  • Fly through a year of peace work
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX