no image

Syrië | 28 februari 2014 | by Evert-Jan Grit

0

Jihadisten bedreigen Syrische activisten op facebook

De activist Fayez Ramadan moest na bedreigingen van ISIS de stad Manbej verlaten.

Fayez Ramadan coördinator van het jongerencomité in Manbej, dat wordt ondersteund door Adopt a Revolution, heeft de stad na bedreigingen op o.a. facebook moeten ontvluchten.  Meer en meer worden burgeractivisten bedreigd en vervolgd door Jihadisten van bijvoorbeeld ISIS (de Islamitische Staat in Iraq en Syrie) en er zijn talloze berichten van moorden en soms zelfs onthoofdingen van activisten door deze types. Toch laten veel activisten zich niet intimideren door de terreur.

Voor de burgeractivisten zijn Jihadisten inmiddels een even grote bedreiging als het Syrische regime. De ironie wil dat veel burgers en activisten die zich in het begin van de revolutie verzetten tegen de dictatuur van Bashar al Asad facebook als wapen gebruikten om mensen te mobiliseren en te informeren. Dit wapen wordt nu door de Jihadisten tegen hen gebruikt. Hieronder de vertaling van de post op facebook

Manbej – Het Recht en de Waarheid 

In de naam God de Barmhartige Erbarmer

De volgende personen hebben de stad Manbej ontvlucht, en worden door ISIS gezocht. Onze zwaarden zullen uiteindelijk hun kelen bereiken.

De namen van de gezochten:

 • Imad Hanaidal: gevluchte dief. Stal waardevolle goederen van de inwoners van Manbej. Straf: onthoofding
 • Manzar Salal: Samenwerking met het Westen & diefstal van waardevolle goederen van de inwoners van Manbej: onthoofding
 • Anas Al-Sheikh Ways: Samenwerking met het Westen & diefstal van waardevolle goederen van de inwoners van Manbej: onthoofding
 • Ali Shalash: Diefstal van grote geldsommen. Er zijn hier bewijzen voor: hand afhakken.
 • Saleh Al-Dandan: lastering van ISIS: keel doorsnijden.
 • Fayez Ramadan: lastering van ISIS. Samenwerking met kanalen die fitna tussen de moslims creëren; oprichter van “Hay’at al Mustaqbal” – Stichting voor de Toekomst” , die een zondige en atheïstische maatschappij propageert. Straf: onthoofding.
 • Bassel Al-Hamdu: belasteren van de boodschap van ISIS: onthoofding.
 • Bassam Al-Hamdu: belasteren van de boodschap van ISIS: keel doorsnijden..
 • Riad Abd-Al-Salam: seksuele intimiteiten met een studente: zweepslagen.
 • Abd-Al-Ru’uf (advocaat): samenwerking met “de ketterse organisatie” (noot: bedoeld wordt de Oppositie Coalitie die door ISIS als ketters en heidens wordt beschouwd): onthoofding
 • Ahmad Hamidi: moreel verwerpelijk gedrag en samenwerking met het Westen: keel doorsnijden
 • Abu Faissal: Agent van Buitemlandse geheime diensten: keel doorsnijden.

Deze post is inmiddels weer van facebook verwijderd, evenals de pagina waarop hij stond. Maar regelmatig duiken er vergelijkbare berichten op die dan weer snel worden weggehaald.

Na de offensieven van ISIS lopen burgeractivisten in het noorden van Syrie meer en meer gevaar. Eind januari veroverden de Jihadisten delen van de provincie Raqqa en gebieden in het Oosten van de provincie Aleppo – waar ook de stad Manbaj ligt. In Manbej (100.000 inwoners) hebben activisten met hulp van Adopt a revolution een actiecentrum opgericht waar ze door middel van dialoog aan conflictpreventie werken. Maar nadat ISIS strijders de stad overnamen verspreidden de strijders o.a. via facebook deze lijst met ‘gezochte’ personen, waaronder Fayez, de coördinator van het centrum in Manbej (nummer 6 op de lijst).

Onthoofding is een “populaire” berechtigingsvorm van ISIS. De meeste personen van de lijst is dit in het vooruitzicht gesteld. Alle mensen op de lijst zijn burgeractivisten, die aan sinds het begin van de opstand het verzet tegen het regime vormgaven en aanjoegen. In het afgelopen jaar hebben deze activisten zich meer en meer – in sommige gevallen succesvol – geweerd tegen de invloed en de praktijken van Jihadisten van o.a. ISIS. Vandaar deze lijst.

Favez, en de anderen van de lijst hebben zichzelf gelukkig in veiligheid kunnen brengen. De activiteiten van het centrum in Manbej zijn voorlopig zijn beperkt tot een minimum. Maar ze hebben laten weten niet te zullen wijken voor deze terreur. Net zoals veel andere burgergroepen blijven zij doorgaan met hun verzet en het opbouwen van een rechtvaardiger en vrijere samenleving. U kunt hen hierbij helpen!About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
 • Een jaar vredeswerk in beeld
 • Abonneer / Subscribe

  Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

  Enter your email address:

  Delivered by FeedBurner

 • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX