no image

Drones | 3 maart 2014 | by guest blogger

0

Slachtoffers drone-aanvallen geven drone-discussie menselijk gezicht

De Pakistaanse journalist Kareem Khan verloor zijn zoon en zijn broer in een drone-aanval van de CIA in 2009. Sindsdien voert hij actie tegen de Amerikaanse drone-aanvallen. Samen met Noor Behram, een Pakistaanse fotograaf die met zijn expositie ‘Gaming in Waziristan’ de keiharde realiteit van de Amerikaanse drone-aanvallen op Noord-Waziristan in beeld bracht, kwam Kareem Khan, op uitnodiging van Reprieve en PAX, naar Nederland om de discussie over drone-aanvallen voort te zetten.

Hoorzitting
Voorafgaand aan het debat in het Humanity House spraken Kareem, Noor en hun advocaat Shahzad Akbar op uitnodiging van Harry van Bommel van de Socialistische SP in de Tweede Kamer.  Hun verhaal kon rekenen op veel belangstelling van zowel media als Kamerleden. De Kamerleden waren onder de indruk van het verhaal van de Pakistanen, en toonde veel belangstelling in de situatie in Pakistan en impact van de bewapende drones op het leven van de slachtoffers.  

‘I just want justice´
Tijdens het ‘Living under drones’ debat in het Humanity House gingen Kareem Khan, Noor Behram en hun advocaat Shahzad Akbar (Foundation for Fundamental Rights) in gesprek met Harry van Bommel (SP), Kat Craig (Reprieve), Wim Zwijnenburg (PAX), Miriam Struijk (PAX) en het publiek. Onderwerpen van de discussie waren de legitimiteit en de impact het gebruik van (bewapende) drones in Pakistan, het belang van de stem van slachtoffers en de rol van het Nederlandse parlement. De persoonlijke verhalen van Kareem Khan en Noor Behram laten zien dat de discussie over het gebruik van bewapende drones niet alleen in het maatschappelijk middenveld gevoerd moet worden, maar ook hoog op de politieke agenda hoort te staan.  DSC07259

Een aantal weken voor dit debat vond op precies dezelfde plek ook een besloten rondetafel bijeenkomst plaats, georganiseerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waar NGOs, academici en Minister Timmermans spraken over de rol van bewapende drones in conflicten en wat daar gedaan kon en moest worden. Minister Timmermans gaf aan dat Nederland  graag naar instrumenten wil zoeken om in internationale forums naar initiatieven te zoeken om dit wereldwijde probleem aan te kaarten.  De verhalen van Khan en Behrem gaven gezicht aan dit ‘wereldwijde’ probleem, en hun foto’s van omgekomen kinderen en familieleden lieten een diepe indruk achter. Ondanks dat deze geheime oorlog met drones zich afspeelt in ontoegankelijke gebieden, werd de impact van deze oorlog hier pijnlijk helder gemaakt.

Media aandacht
De plotseling verdwijning van Kareem Khan vlak voor zijn reis naar Europa kreeg wereldwijd veel aandacht. Ook het bezoek van Kareem Khan en Noor Behram aan Nederland ging niet opgemerkt voorbij. Kareem Khan deed zijn verhaal in Nieuwsuur en in verschillende kranten:

Meer weten over drones?
Lees hier de meest recente PAX publicatie over drones: Armed & Dangerous: De positie van IKV Pax Christi inzake drones en volg deze Wapenfeiten blog over ons werk over drones.About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

PAX