no image

Clustermunitie | 4 juli 2014 | by guest blogger

0

Clustermunitie in Oekraïne?

Op het internet circuleren foto’s en video’s die de indruk wekken dat er clustermunitie is gebruikt in Oekraïne. Of dat inderdaad klopt en wat er exact gebeurd is blijft onduidelijk.

De Armament Research Services blog heeft via fotomateriaal resten van een 300mm 9M55K raket en 9N235 fragmentatie submunitie geïdentificeerd. Naar verluidt zijn de foto’s genomen in Kramatorsk, in de zelf-uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk in het oosten van Oekraïne.

Onduidelijkheid

Wat er precies is gebeurd, is onduidelijk. Dat zegt de Cluster Munitie Coalitie, waarvan PAX mede-oprichter is. De CMC is een wereldwijd netwerk van NGO’s uit meer dan honderd landen dat werkt aan een wereld zonder clustermunitie.

Het is niet bekend wie verantwoordelijk is voor het gebruik van clustermunitie. De 9M55K raket wordt afgevuurd door het 9K58 Smerch ‘multiple-launch rocket system’, waarvan bekend is dat zowel Oekraïne als Rusland deze in het arsenaal heeft.

Internationaal verbod op clustermunitie

Geen van deze twee landen is aangesloten bij het Clustermunitieverdrag (CCM) uit 2008. Dit verdrag bevat een categorisch verbod op clustermunitie. Momenteel hebben 113 landen zich aangesloten bij de CCM.

Clustermunitie staat er om bekend grootschalig leed teweeg brengen zowel tijdens, maar ook nog lang na conflict, vooral bij burgers. PAX veroordeelt ieder gebruik van clustermunitie scherp, door wie en waar dan ook.

Meer weten?

PAX werkt al jaren voor de uitbanning van clustermunitie en was actief betrokken bij het tot stand brengen van het Clustermunitieverdrag. PAX heeft onlangs een verkenningsmissie uitgevoerd in Oekraïne en werkt momenteel aan het vormgeven van activiteiten op m.n. het gebied van dialoog en lokaal bestuur.

 

PAX_Logo_NL_WithSlogan_WEB_FCPAX staat voor vrede. Samen met mensen in conflictgebieden en betrokken burgers wereldwijd werkt PAX aan een menswaardige en vreedzame samenleving, overal in de wereld. Lees hier meer over het werk van PAX: www.paxvoorvrede.nl.

Tags:About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Een jaar vredeswerk in beeld
  • Fly through a year of peace work
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX