no image

Wapenfeiten | 9 juli 2014 | by Suzanne Oosterwijk

0

Berichten over landmijnen in Oost-Oekraïne

Verschillende media berichten dat er landmijnen zouden zijn gebruikt in Oekraïne. Volgens Oekraïense nieuwsberichten en andere online media heeft het Oekraïense leger op 6 juli antipersoneelmijnen in beslag genomen in het dorp Slovyansk.

Door Suzanne Oosterwijk

Volgens de berichten zijn er MON-100 en MON-50 landmijnen en andere wapens van pro-Russische opstandelingen in beslag genomen. Deze landmijnen kunnen op verschillende manieren tot ontploffing komen: ze kunnen op afstand geactiveerd worden, of ontploffen wanneer iemand op de mijn stapt of struikeldraad aanraakt. Deze laatste zogenaamde ‘victim-activated’ landmijnen zijn verboden onder het Landmijnenverdrag uit 1997. Landmijnen die op commando tot ontploffing kunnen worden gebracht zijn dat niet.

Een ander nieuwsbericht stelt dat ingenieurs van het Oekraïense leger 700 landmijnen in en rondom Slovyansk hebben verwijderd. Hiervan is onbekend om welk type mijn het gaat en wie ze precies hebben gelegd.

Landmijnenverdrag
Antipersoneelmijnen zijn verboden onder het Landmijnenverdrag uit 1997. Dit historische verdrag verbiedt het gebruik, de opslag, het vervoer en de productie van landmijnen en gebiedt lidstaten om hun voorraden te vernietigen en gebieden waar onontplofte mijnen liggen te ruimen. Oekraïne is aangesloten bij het verdrag, Rusland is dat niet.

Eerdere beschuldigingen door Oekraïne
Vorige maand uitte Oekraïne beschuldigingen dat Russische troepen antipersoneelmijnen en anti-tankmijnen hadden ingezet. De Oekraïense overheid stelde daarnaast dat Oekraïne geen landmijnen heeft gebruikt in het conflict.

De International Campaign to Ban Landmines (ICBL) en PAX veroordelen ieder gebruik van landmijnen door wie dan ook en waar dan ook. De ICBL, waar PAX lid van is, roept alle partijen in het conflict op om geen antipersoneelmijnen te gebruiken en in beslag genomen of anderszins verkregen landmijnen te vernietigen.

Clustermunitie
Vorige week kwamen er ook berichten naar buiten dat er clustermunitie gebruikt zou zijn in Oekraïne. Ook deze wapens zijn door het merendeel van de wereld verboden

 

PAX_Logo_NL_WithSlogan_WEB_FCPAX staat voor vrede. Samen met mensen in conflictgebieden en betrokken burgers wereldwijd werkt PAX aan een menswaardige en vreedzame samenleving, overal in de wereld. Lees hier meer over het werk van PAX: www.paxvoorvrede.nl.

Tags:About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

PAX