no image

Bezette Palestijnse Gebieden | 11 juli 2014 | by Jannie Kuik

10

PAX partner in Israel sluit kantoor uit veiligheids overwegingen

Zojuist ontvingen we onderstaand bericht van een Israëlische partner organisatie van PAX NISPED-AJEEC. NISPED-AJEEC heeft zijn kantoor in Bersheeva, in het zuiden van Israel. Samen met NISPED-AJEEC en onze Palestijnse partner CDCD zijn we betrokken in een project om meer bekendheid tegeven aan en steun te werven voor het Arabisch Vredesvoorstel, zowel in Israel en in de Arabische landen als in Europa.

NISPED-AJEEC schreef:

Once again we find ourselves in the midst of a circle of violence. In the south, tensions are high, the sirens sound as rockets hit the Negev and the bombing of Gaza continues. There is death and injury, new victims of an awful conflict, another round of violence and in the end, we return to an unchanged situation.
Yesterday we decided to close AJEEC-NISPED’s offices in Beersheva and allow the staff to work from home. We want to mitigate risks to our employees and enable them to be with their children whose camps were cancelled.
Nonetheless and despite the difficult situation we continue to believe that an end to the current wave of hostilities and moreover, an end to the conflict can only be
achieved through negotiations and not through further violence.
In this difficult time for Jews and Arabs, under rockets attacks in the Negev and the center of Israel we continue our work and strive for peace.
Warm regards

Mully Dor
Chairperson of the Board
NISPED-AJEEC

Ook PAX werkt door aan vrede tussen Israel en de Palestijnen. We schreven een brief naar de Israelische ambassadeur in Nederland en zoeken uw steun. Schrijf ook een brief aan de israelische ambassadeur ter ondersteuning van de oproep van PAX aan Israel om, als sterkere partij, de  verantwoordelijkheid te nemen om het oplopende geweld te staken en tot een duurzame en rechtvaardige vrede te komen. We roepen Israel daartoe op niet alleen vanwege het lot van de Palestijnen maar ook met het oog op de toekomst van Israel zelf.   About the Author10 Responses to PAX partner in Israel sluit kantoor uit veiligheids overwegingen

 1. likoednederland says:

  Nu maken zij eens zelf mee hoe het is om mee te maken hoe Hamas raketten afschiet op burgerdoelen – een oorlogsmisdaad.

 2. Jannie Kuik says:

  Dat hebben ze al veel vaker meegemaakt. En desondanks, of mischien ook wel dank zij die ervaring dat dat geweld niets oplost, werken ze actief aan het bevorderen van vrede. Het is te hopen dat Likud dat ook eens gaat doen.

 3. likoednederland says:

  U weet dat Likoed de tweestatenoplossing sinds 2009 aanbiedt, en dat die net zo lang wordt afgewezen door de Palestijnen, met als belangrijkste reden dat ze een Joodse staat niet accepteren.
  Dezelfde reden waarom ze al 80 jaar de tweestatenoplossing afwijzen.

 4. Jannie Kuik says:

  In de laatste vredesonderhandelingen met een Israelische regering waarin Likud een zeer grote rol speelt (premier Netanyahu is van Likud) hebben we niet veel wil van Isralische kant gezien om een twee staten oplossing te realiseren. In tegendeel. Terwijl de gesprekken onder leiding van de Amerikaanse administratie gaande waren, werden er op bezet gebied (dat in geval van een twee staten oplossing toch deel van de Palestijnse staat zou moeten worden) nog nooit zoveel nederzetingen uitgebreid en besluiten voorbereid en genomen om nederzettingen uit te breiden. Dat wijst er op dat Israel de twee staten oplossing niet erg serieus neemt! En dan ook nog de Palestijnen er van beschuldigen dat zij het niet willen omdat ze een Joodse staat niet accepteren. De meerderheid van de Palestijnen heeft Israel al lang geaccepteerd en de Palestijnse leiding ( en nu zelfs de eenheidsregering) heeft Israel erkend. Als je dan opeens gaat stellen dat erkenning van de staat israel niet voldoende is omdat nu opeens ook een Joodse staat erkend moet worden (zonder dat bij die eis duidelijk wordt gemaakt wat een Joodse staat nu eigenlijk is en wat het betekent voor burgerrechten van zowel Israelische Arabieren als van seculiere Joden) dan werp je bewust een nieuwe barriere op om tot een oplossing te komen. Alsof er niet al genoeg moeilijke punten zijn waarover beide kanten een compromis moeten sluiten!

 5. likoednederland says:

  Waarom schrijft u over dingen als u de feiten niet kent?
  1. Onder de regering Netanjahoe zijn juist veel minder woningen in de ‘nederzettingen’ gebouwd.
  2. De woningen worden gebouwd in Joodse wijken waarvan ook de Palestijnen hebben erkend – bleek uit Wikileaks – dat die zeker grotendeels bij Israel blijven.
  3. De Joodse staat bestaat al 66 jaar, en daarin hebben Arabieren gelijke rechten.

  Het is opmerkelijk dat mensen zich meer opwinden over dat er huizen voor Joden worden gebouwd, dan over moslimterreur.
  Terwijl je toch wel heel ideologisch verblind moet zijn om niet te zien dat daar heel het Midden-Oosten en Noord-Afrika momenteel kapot aan gaat.

  Het enige verband met de moslimfundamentalistische haat is dat die hun ook een doorn in het oog zijn, dat die minderwaardige Joden zo veel economisch succes hebben met hun staat.

 6. Jannie Kuik says:

  Het is waar dat er gedurende de afgelopen tijd geen nieuwe settlements bij gekomen zijn (behalve de ook volgens israelische wetgeving illegale buitenposten). Maar gedurende de laatste onderhandelingen heeft de israelische regering plannen goedgekeurd voor 14.000 nieuwe huizen in en bij de nederzettingen. Het huisvesten van de eigen bevolking op bezet gebied is tegen het internationaal recht. Het is echt een gotspe om vooruit te lopen op mogelijke uitkomsten van onderhandelingen (die wellicht nooit tot een goed eind zullen worden gebracht) om zo overtredingen van internationaal recht goed te praten.
  En ja, Israelische Arabieren hebben dezelfde burgerrechten als Joodse Israeliers. Daarover geen discussie, wel is er een probleem met institutionele discriminatie, een probleem dat samenhangt met de permanente oorlogssituatie waarin Israel verkeert en dat waarschijnlijk door de huidige uitbarstingen van haat over en weer alleen maar groter wordt. En dan de debat truc om opeens te stellen dat de opponent zich meer opwindt over het bouwen van huizen voor Joodse mensen dan over moslim extremisme; het gaat ten eerste niet om het bouwen voor Joodse mensen maar over de plaats waar gebouwd wordt. En terreur, vanuit welke bron dan ook, zal door ieder weldenkend mens worden afgewezen.

 7. likoednederland says:

  Het bouwen van huizen in betwist gebied – toegewezen aan het Joodse volk al in 1922- is niet strijdig met het internationaal recht.
  Desondanks heeft Israel herhaaldelijk aangeboden om circa 95% van het gebied af te staan.
  Maar nogmaals, het is wel symbolisch voor het conflict: Joden proberen iets op te bouwen in de regio, Arabieren zijn vooral jaloers op het succes en willen afbreken.
  Want vergis u niet, uit een recente opiniepeiling blijkt dat 70% van de Palestijnen de vernietiging van Israel wel. Het gaat niet om een paar woningen van Joden, het gaat om alle woningen van Joden.

 8. Jannie Kuik says:

  Historisch onjuist. De mandaathouder groot britannie, heeft tot het laatste moment geaarzeld over een oplossing voor de aanspraken van de Joodse en Arabische inwoners van Palestina; een staat oplossing of twee staten oplossing. De Joodse inwoners waren voor opdeling van het gebied, de Arabische inwoners waren daartegen. De staat Israel is in 1948 erkent binnen bepaalde grenzen; die grenzen zijn veranderd door de onafhankelijkheids oorlog. Sinsdien wordt er vanuit gegaan dat de Israelische grenzen in principe gelijk vallen met de ‘groene lijn’ de wapenstilstandslijn die bij het beeindigen van die eerste oorlog werd ingesteld. De internationale gemeenschap gaat er vanuit dat het gebied dat door Israel in de oorlog van 1967 werd veroverd door Israel bezet gebied is.

 9. likoednederland says:

  Het Mandaat is nog geldig, want er is nooit een ander volkenrechtelijk besluit genomen voor ‘de Westbank’.
  http://likud.nl/2013/07/de-anti-israelische-manipulatie-van-het-internationale-recht/

 10. Jannie Kuik says:

  Alweer historische onzin.Een meerderheid in de VN stemde op 29 november 1947 voor een verdelingsplan. De verdeling werd gebaseerd op demografische gegevens. De beslissing was dus dat er twee staten op het gebied tussen de zee en de Jordaan zouden moeten komen. Het andere deel van het mandaatgebied was al eerder afgescheiden om de staat Jordanie te vormen. Met het verdelingsplan werd de opdracht die de mandaathouder had uitgevoerd en werd het mandaat beeindigd. Naast de staat Israel moet dus volgens het verdelingsplan de staat Palestina worden gevestigd.

Back to Top ↑
 • Een jaar vredeswerk in beeld
 • Abonneer / Subscribe

  Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

  Enter your email address:

  Delivered by FeedBurner

 • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX