no image

Arabische Wereld | 25 juli 2014 | by Jannie Kuik

0

Wachten op een wapenstilstand

De hele dag het nieuws bijgehouden. Gaat het er van komen? inmiddels wordt een aantal van meer dan 800 doden in Gaza gemeld en enorm veel meer gewonden. 140.000 mensen die op dat smalle stukje grond hun huis hebben verlaten en op zoek zijn naar veiliger plaatsen. Gebouwen van de VN vluchtelingen organisatie, scholen en klinieken lijken het meest veilig. Maar ook dat is niet altijd zeker; Hamas heeft VN gebouwen gebruikt voor wapenopslag, schiet dichtbij de gebouwen zijn raketten af. En ook aan israelische kant worden fouten gemaakt of is het treffen van Hamas belangrijker dan het vermijden van burgerslachtoffers. Ook in de oude christelijke kerk midden in Gaza stad, zijn Moslim vluchtelingen opgenomen. Zij hopen dat een christelijke kerk  geen doelwit zal zijn van het Israelische leger. Maar ook hier trof een slecht gerichte raket van het israelische leger de begraafplaats die direct buiten de kerkdeur begint. Als ik al zo gespannen uitkijk naar een wapenstilstand hoe moet dat de mensen in Gaza dan wel niet vergaan! Gisteren kwam Secretary of State Kerry, na overleg met Qatar, Turkije, Egypte , Jordanie en Israel tot een voorstel. Daaruit blijkt dat de eisen van beide vechtende partijen ver uiteenlopen. Hamas wil eerst gegarandeerde toezeggingen voor een eind aan de blokkade van Gaza. Israel wil veiligheid en wil minimaal dat zijn leger, dat nu op de grond in Gaza aanwezig is, alle tunnels die naar Israel leiden eerst opsporen en vernietigen. In het voorstel van Kerry krijgt Israel gedurende een week die ruimte terwijl ondertussen de wapens zwijgen. Ondertussen wordt onderhandeld over opheffen van de blokkade van Gaza  en de demilitarisering en opbouw van Gaza. De wapens moeten zwijgen, de burgers aan beide kanten moeten veilig zijn, inderdaad, maar als niet uiteindelijk het probleem bij de wortel wordt aangepakt en opgelost zal het geweld zich vroeger of later herhalen. Naast het opheffen van de blokkade van Gaza zal er ook een eind aan de bezetting moeten komen. Alle aandacht concentreert zich nu natuurlijk op Gaza. Maar ook op de Westbank neemt de woede en de actieberieidheid verder toe.  Gisteren vond de grootste demonstratie in jaren plaats, op diverse plaatsen op de Westbank inclusief Oost-Jeruzalem. De confrontatie met het Israelische leger leidde tot twee doden aan Palestijnse kant en vele gewonden. De uitzichtloosheid leidt tot woede, haat en demonisering aan beide kanten. Protesten in Israel zelf  tegen de oorlog in Gaza worden aangevallen door militante groepen. De politie staat erbij  en grijpt niet in. De Israelische rechtsstaat holt zichzelf  uit.  Een staakt het vuren moet nu vergezeld gaan met een echte oplossing. Ook u kunt daartoe oproepen. PAX voert  met vele andere organisatie een ‘Thunderclapp’ actie. Sluit u aan en verspreidt op oproep.

Tags: ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Een jaar vredeswerk in beeld
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX