no image

Bezette Palestijnse Gebieden | 29 juli 2014 | by Jannie Kuik

2

Een update van Ali uit Gaza

Vanochtend schreef Ali Abu Shahla vanuit Gaza het volgende:

Dear Friends,

Hope that UN efforts will succeed in promoting cease fire soon !!!! I believe  that every one in Gaza who had the opportunity to survive from the hell of the last night was newly born .

I myself and my family never thought that we’ll be alive in the morning . After the death of 5 Israeli soldiers ( 4 at Nahal Oz + 1 in East Khan Younis ) , followed by the statements of Netanyahoo , his minister of defense and chief of the army , we expected the worse !! Air fighters from all kinds were snaring  in the sky .

Living at the area close to Anssar ( near your UNSCO) , I with my family couldn’t sleep for a minute untill 6:00am due to the heavy bombardment around my house where the Israeli fighters targeted 3 times Al Ameen  mosque ( Opposite to AbuMazen residence – 120 meters far of my house  ) , where I guess that the explosives each time was more than half ton . This addition to many many other targets one of them opposite to my house belongs to the Ministry of Economy , where due to this strike the apartment of my son received a missile damaged it , but fortunately he just came to my house 20 minutes before the strike.

While writing this message the Israelis restored their bombardment around us using air fighters and war ships  . Hope that will not last much .

Veel vrienden reageerden onmiddelijk waaronder ook Israelische vrienden. Zo schreef Alon Liel: Ali dear friend,  I read your message. It sounds terrible. This is a horrible war so far looking as leading nowhere – I hope it will be over soon. I wish you could make it out of Gaza and explain to us what is really going on. Your insight is extremely needed. We have no ability to analyze Hamas and the hatred here in Israel is skyrocketing. Be well with the whole family and hopefully we will meet soon somewhere.

En Gershon Baskin schreef:  Dear Ali, Our thoughts and prayers are with you and we are doing everything possible to help secure a ceasefire.

Ondertussen liet premier Netanyahu weten dat een ieder zich moet voorbereiden op een langer durend offensief. Ondanks de voortdurende controle van alle beweging in Gaza, stelt het Israëlische leger geschokt te zijn door de hoeveelheid en kwaliteit van de tunnels die van Gaza naar Israel zijn gegraven. Die zogenoemde terroristische infrastructuur moet eerst verwijderd worden. Ruim 300.000 Gazanen die in het grensgebied wonen hebben te horen gekregen dat ze moeten evacueren. De tunnels verklaren overigens niet de bombardementen op de Gaza waar Ali over bericht. Inmiddels zijn ruim 1100 Palestijnen gedood, merendeels burgers en veel kinderen. Aan Israëlische kant is het dodental opgelopen tot meer dan 50, voornamelijk militairen.  De situatie in Gaza wordt zeer nijpend. De elektriciteit centrale is verwoest waardoor talloze ‘live support systemen’ worden bedreigd.

De Israëlische vredesactivisten vechten ondertussen een up hill battle in eigen land. Demonstraties tegen de oorlog in Gaza worden aangevallen door rechts-extremisten en  ‘gewone’ Israëliërs steunen het regeringsbeleid. De Peace Index van Juli laat zien hoe een bevolking zich schaart rond zijn leiders en het leger in tijd van oorlog.

Ondertussen  is in de Veiligheidsraad een resolutie aangenomen die beide partijen kritiseert en oproept tot een onmiddellijk staakt het vuren, de resolutie waarnaar ook Ali in zijn bericht verwijst.  Het is voor het eerst sinds zeer lange tijd dat de VS geen gebruik maken van hun vetorecht in de Veiligheidsraad als het om Israel gaat. Maar vandaag draaiden de diplomatieke molens van Amerika en Israel al weer overuren om elkaar vooral  te verzekeren van hun gezamenlijke belangen en onderlinge steun.

 

Tags:About the Author2 Responses to Een update van Ali uit Gaza

 1. likoednederland says:

  Er is natuurlijk maar een echte oplossing om nieuw geweld te voorkomen: eindelijk Hamas ontwapenen.

  Zoals al is vastgelegd in de Oslo vredesakkoorden van 1993.

 2. Jannie Kuik says:

  Ontwapenen en eindelijk de menselijkheid laten prevaleren , dat zou pas een echte oplossing zijn.

Back to Top ↑
 • Een jaar vredeswerk in beeld
 • Abonneer / Subscribe

  Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

  Enter your email address:

  Delivered by FeedBurner

 • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX