no image

Bezette Palestijnse Gebieden | 13 augustus 2014 | by guest blogger

1

Internationale Solidariteit

Lang vervlogen dagen keren voor even terug. Ik loop mee met een vredesmars voor Gaza en tegen het ‘disproportionele geweld dat Israël gebruikt’. In de afgelopen dagen zijn niet alleen een aantal tunnels vernietigd, maar zijn daarbij ook bijna tweeduizend Palestijnen omgekomen, waaronder veel burgers, tegen 70 Israëliërs, voornamelijk militairen.
Op het plein wapperen de zwart-wit-groene vlaggen met rode driehoek me tegemoet. We druppelen de vlakte voor Muziekcentrum Vredenburg op, een drenzende regen komt zachtjes naar beneden. Vertrouwde actievoerders op leeftijd mengen zich hier met skaters, Internationale Socialisten, en veel, vooral jonge Palestijnen. Ook vertegenwoordigers van SP en GroenLinks zijn duidelijk herkenbaar. Maar de PvdA, D66, of de christelijke partijen dan? Ook is hier geen enkele Israëlische vlag te zien.

Het is lang geleden dat ik aan een demonstratie heb meegedaan en weer even wennen. Voor mij had ik hier net zo goed voor de Yezidi’s of andere minderheden in Irak kunnen staan, of voor de slachtoffers in Syrië kunnen opkomen. Ik moet me even op de juiste oorlog concentreren.

Lisanne Boersma, de jonge initiatiefneemster van deze Facebook-demonstratie, lijkt hier ook oog voor te hebben: “Elke dode is er een teveel”. Terwijl Mohamed Rabbae, ooit samen met Ina Brouwer duo-lijsttrekker van GroenLinks en nu voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen en lid van het comité van aanbeveling van stichting Stop de Bezetting, het nog maar eens met een opzwepende politieke toespraak probeert, waarbij vooral Mark Rutte het moet ontgelden.

Nadat de presentator nog wat leuzen op de menigte heeft uitgeprobeerd, zetten we ons in beweging voor een tocht door de binnenstad van Utrecht. Ook hier vertrouwde beelden: winkeliers die sceptisch in hun deuropening staan, zondagspubliek dat ons bijna blanco vanaf terrassen aanstaart. Ik roep zelf ook niet alle leuzen uit volle borst mee. “Wij zijn allemaal Palestijnen.” Nou, dat ben ik dus niet, maar ik voel me wel solidair met het lot van het Palestijnse volk, zeker met de mensen die nu in Gaza zijn opgesloten. Onderweg waait er af en toe een Palestijnse vlag me in het gezicht (“sorry meneer”) en wissel ik een blik of woord met een van de dragers.

Waar ik eerder met massademonstraties tegen een uraniumverrijkingsfabriek in Almelo (40.000 mensen) en tegen de plaatsing van kruisraketten (550.000 mensen) in Den Haag meeliep, is hier een bescheiden aantal van hooguit duizend mensen op de been. De vertrouwde actiesfeer – ook eenlingen met tekstborden die pleiten voor vrede en meer ruimte voor elkaar zijn er weer – mengt zich hier min of meer moeiteloos met die van de Facebook-generatie. Was er vroeger de ludieke en vormend bedoelde socialistische strijdmuziek van Bots (“Wat zullen we drinken, zeven dagen lang”) en ging het om Internationale Solidariteit, nu klinkt er nog steeds een speech van Anja Meulenbelt.

Terug op het plein is er een moedige toespraak vanuit Een ander Joods geluid. Een oplossing moet immers van twee kanten komen en elke kritiek op Israël is nog geen antisemitisme. “Laten we elkaar niet op het verleden vastpinnen en samen naar oplossingen zoeken.” Eerst moet er een einde komen aan het (disproportionele) geweld van beide kanten. Maar als Judith Sargentini, Europarlementariër namens GroenLinks, even later niet alleen Israël maar ook Hamas bekritiseert, laten de toehoorders haar niet uitspreken. Vrede begint dichtbij en er is meer dan alleen politiek.

Ik sta naast een Palestijns gezin, waarvan de vrouw me vriendelijk toeknikt. Even later komen drie eigentijdse Palestijnse meisjes me met een open plastic tas om geld vragen voor het werk van een Islamitische hulporganisatie. Even twijfel ik nog, hoe weet ik nu dat ik zo niet een radicale moslimimam ondersteun? Ik kijk het jonge meisje aan, informeer naar de ziekenhuizen in Gaza waarvoor het is bedoeld en geef. “Moge God u belonen.”

Onno Groustra

Tags:About the AuthorOne Response to Internationale Solidariteit

 1. likoednederland says:

  Ach, Mohammed Rabbae sprak ook. De man die nog altijd geen afstand heeft genomen van de openlijke Jodenhaat van Gretta Duisenberg, maar haar club juist nog altijd van harte aanbeveelt.
  Tsja, zo weet je tenminste de motieven van die ‘pro-Palestijnen’.

Back to Top ↑
 • Een jaar vredeswerk in beeld
 • Fly through a year of peace work
 • Abonneer / Subscribe

  Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

  Enter your email address:

  Delivered by FeedBurner

 • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX