no image

Human Security | 17 oktober 2014 | by Wim Zwijnenburg

0

Van Iron Man tot Thor tot S.H.I.E.L.D agenten: de avonturen het PAX team in New York

20141017 Wim NYC Marvel_Super_Heroes_by_adanmariniDeze week strijkt de humanitaire ontwapeningskaravaan weer neer in New York, waar de 69ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) plaats vindt. De AVVN is onderverdeeld in 6 Committees, waar in de 1ste Committee, (of zoals het hier in NY gewoon in het Engels heet): First Committe) wordt gediscussieerd over allerlei ontwapeningszaken. En met het aanbod van comic books verfilmingen in het vliegtuig, leek me handig om ons werk daar ook in die termen te omschrijven. Een blog voor de kenner dus.

Door Wim Zwijnenburg

Het Team Veiligheid en Ontwapening (V&O) van PAX, zoiets als Marvel’s S.H.I.E.L.D. agents, maar dan iets vreedzamer met minder tot geen wapens, zal ook weer zijn stempel gaan drukken op de debatten over allerlei wapenvraagstukken. Helaas is er geen Tony Stark als goede wapenproducent (Iron Man) of een Bolivian Trask (X-men) als slechte wapenproducent, maar zitten we met een zaal vol landen die wapens ontwikkelen, verhandelen, importeren, exporteren, en gebruiken. En daar komen ook veel belangen bij kijken.

Zo zullen Staten zich veel gaan uitspreken over onderhandelingen tot en ratificatie van het Arms Trade Treaty (ATT), het wereldwijde wapenhandelsverdrag dat paal en perk moet gaan stellen aan de import, export, en doorvoer van conventionele wapens en munitie. Helaas was Captain America 2 jaar terug diegene die die onderhandelingen flink vertraagde, grotendeels om electorale binnenlandse redenen en druk van de voorstanders van wapenhandel in de VS zelf. Maar afijn, uiteindelijk sprak het geweten van Steve Rogers en zijn ze akkoord gegaan met het verdrag, en wordt het ATT per 24 december onderdeel van de de internationale wetgeving. Het zal niet gelijk vrede op aarde zijn, maar het begin is er.

20141017 Wim NYC 1000px-Avengers_Tesseract2012Daarna komt het volgende probleem. De Tesseract uit Asgard, een massavernietigingswapen dat het universum kan opblazen, en in verkeerde handen is gekomenen Thor en zijn matties uit Asgard moeten terugveroveren. Oftewel in Team V&O termen: kernwapens. Goed, het universum blaas je er niet mee op, maar we hebben maar 1 wereld, en die kan nu zo ongeveer 7x vernietigd worden. Ja, ze bestaan nog steeds, en om een of andere reden zijn er zelfs staten in het Westen, waaronder Nederland, die niet zo’n haast hebben met het terugsturen van deze Koude Oorlog relikwieën naar de Verenigde Staten en te pleiten voor een wereldwijd verbod. Maar gelukkig is er nu ook steeds succesvollere International Coalition to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) die de Council (om zo de VN maar even te noemen) er toe aan het bewegen dat proces van uitbanning ook daadwerkelijk realiteit te maken.

20141017 Wim NYC SentinelsEn als je denkt dat dat eng was, dan wachten daar de X-Men Sentinels van onze kleine schurk en wapenmaker Bolivian Trask, oftewel robots ontworpen om zelfstandig te beslissen over leven en dood. Ontworpen door Trask om de wereld leefbaarder te maken. Een argument dat we ook van voorstanders van  echte Killer Robots horen.  Oorlog wordt humanitair, want ze zijn beter in staat om burgers te beschermen door hun snelheid en nog te bewijzen precisie. Kortom, tijd voor Wolverine, the Professor en en hun kornuiten om daar een stokje voor te steken.

Alles draait om geld, daar weten de flamboyante wapenproducenten a la Stark Industries alles van. Zonder de noodzakelijke investeringen vanuit het Pentagon stopt de ontwikkeling en productie van wapens. Nu is Team V&O expert op het gebied van investeringen in de wapenindustrie, met name als het gaat om verboden wapens zoals landmijnen en clustermunitie. Dus een uitgelezen kans om wat verwerpelijke ontwikkelingen een halt toe te roepen.

Nu blijkt dus dat S.H.I.E.L.D al jaren is geïnfiltreerd door Hydra, de grote schurkenorganisatie ooit opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Red Skull, een nazi wapenontwerper. Hydra uit is op onderwerping van de mensheid door middel van het 20141017 Wim NYC RED_SKULL_weaving_060211verzamelen van alle data op heel de wereld van alle mensen, wat gedaan wordt door het aftappen van elk communicatie middel op de planeet en het volgen van alle mensen. Op basis van patronen die de computer herkent en maakt wordt dan bepaald of een individu een bedreiging voor de staat is of niet. Wat bedoeld was voor het opsporen van de bad guys wordt nu door Hydra gebruikt voor werelddominantie.

U voelt de bui waarschijnlijk al hangen, een mooie link met de NSA, die alles aftapt, en ik wil er voor de kenners ook nog wel een verwijzing naar nazi-wetenschappers die na WO2 voor het Pentagon gingen werken er in gooien.

Nu wil het zijn dat de NSA dus ook in conflict gebieden zoals Pakistan en Jemen middels data verzameling en telefoon signalen hun doelwitten volgt, hun leefomgeving in kaart brengt, en daar dan bewapende drones op af stuurt om de vijanden op te blazen. Maar omringd met veel geheimzinnigheid en uitgevoerd door de CIA in samenwerking met de NSA en een aantal andere Amerikaanse geheime diensten (ze schijnen er wel 10 te hebben!).  Vele burgers zijn al omgekomen als zogenaamde ‘nevenschade’, maar door de geheimzinnigheid weet niemand waarom een bepaalde persoon een doelwit was van deze vliegende executiemachines. Onschuldige kinderen, vrouwen en reddingswerkers zijn omgekomen in Pakistan en Jemen, zonder dat iemand aansprakelijk kan worden gehouden voor hun dood.

Meerdere lidstaten in de VN uiten nu hun zorgen hierover uit, en ook PAX vindt dat de internationale gemeenschap zich sterkt tegen dit soort illegale aanvallen moet uitspreken en moet bouwen aan een sterke norm voor het gebruik van bewapende drones binnen en buiten reguliere conflicten.

Tot slot het verhaal over de grote groene man, de Hulk. Ooi20141017 Wim NYC Hulk 2t blootgesteld aan een giftige radioactieve stof, nu superheld. Helaas dit keer een minder plezierige vergelijking met de echte wereld, want de giftige stof waarin Irakezen worden blootgesteld, maakt hen alleen maar zwakker: verarmd uranium.

Een chemische giftige en radioactieve zware metaal is een bijproduct van uranium verrijking, en ooit bedacht iemand dat het een slim en effectief idee was om dit radioactieve afval in conventionele munitie te stoppen. Want door zijn hoge dichtheid gaat het vrij gemakkelijk door pantser heen. Echter, net als met de Hulk, bedacht niemand de gevolgen zijn voor mensen als het misgaat en mensen daar onnodig aan blootgesteld worden. De resultaten daarvan zijn te zien in Irak, waar de Verenigde Staten en Groot Brittannië 440.000 kilo van dit radioactief afval verschoten hebben. Veel Irakezen, met name in het zuiden van Irak waar heftig gevochten is, maken zich zorgen over deze troep die in hun woonomgeving ligt, maar waar weinig aan gedaan wordt om het behoorlijk op te ruimen. Dit met name omdat de VS weigert de zogenaamde doelwit data vrij te geven. Dit gebrek aan transparantie belemmert de Irakese overheid om verarmd uranium te lokaliseren en op te ruimen. Daarnaast vereist dat ook behoorlijk wat expertise en geld, juist iets waar deze slecht georganiseerde overheid met beperkte middelen niet over beschikt.

Nu heeft Irak voor het eerst in 11 jaar de VN lidstaten gevraagd om hun steun te geven bij het opruimen en roepen ze de internationale gemeenschap op tot het instellen van een verbod op verarmd uranium.

Zoals je leest, behoorlijk wat werk aan de winkel voor Team V&O van PAX.  Misschien een idee om ons avonturen een in stripvorm te laten verschijnen, maar dat is vooral als je van strips van VN gebouwen, vergaderingen en vele NGO brainstorm sessie houdt. Anders zou ik gewoon maar de Marvel comics er bij pakken.

PAX_Logo_NL_WithSlogan_WEB_FCPAX staat voor vrede. Samen met mensen in conflictgebieden en betrokken burgers wereldwijd werkt PAX aan een menswaardige en vreedzame samenleving, overal in de wereld. Lees hier meer over het werk van PAX: www.paxvoorvrede.nl.

Tags: , ,About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

PAX