Arabische Wereld | 10 november 2014 | by Pim Gerritsen

0

Bakkie met een Irakkie

BAKKIEONTHEROAD

On the road met Ali en Zuhair!

Twee Irakezen, een Volkswagen T2 camperbusje uit 1973, tientallen kannen met oploskoffie en een flinke voorraad bastogne koeken. Op 13 & 14 oktober trokken we samen met Ali en Zuhair door Nederland voor een ‘Bakkie met een Irakkie’. Een initiatief door het Peace Activism 2.0 team van PAX. Studenten, politici en toevallige voorbijgangers … iedereen kon zijn of haar vragen stellen aan Ali en Zuhair. Het doel was om mensen een ander beeld te geven van Irak, een ander verhaal dan het met geweld en onthoofdingen gevulde nieuws en een verhaal van twee vredesactivisten.

[“De meest gekke vraag? Zijn er ook universiteiten in Irak?”]

Ali is Shiiet, Zuhair is Yezidi. Ze zijn allebei ambassadeur binnen het Kulluna Muwatinun (‘Wij Zijn Allemaal Burgers’) programma van PAX, een project dat zich richt op burgerschap en minderhedenrechten in Irak. In een road trip van Rotterdam naar Den Haag, van Leiden naar Utrecht en op dag twee naar het noorden via Ommen en Steenwijk naar Groningen spraken we talloze mensen. We spraken met activisten uit Servië en Kosovo die voor een bijeenkomst in Ommen waren en waarmee Ali en Zuhair verhalen en strategieën rond activisme uitwisselden, we organiseerden een evenement in Groningen waarbij we met bijna 100 studenten in gesprek gingen over de situatie in Irak, we stonden op het Plein in Den Haag (waarbij we onder andere spraken met Harry van Bommel, zie HIER) en spraken met lokale politici in Rotterdam.

BAKKIEOPNAME

opnames van Geloof & ’n Hoop Liefde (EO) – Leiden

In twee dagen probeerden we door onze actie zoveel mogelijk mensen en media te bereiken. En dat lukte! Mensen bleken enthousiast, vroegen honderduit en media bleken geïnteresseerd in ons verhaal. Kijk bijvoorbeeld HIER een item van NPO Spirit terug.

DSC_0405

Peace! @Erasmus Universiteit Rotterdam

Behalve de aandacht in Nederland, de vele kopjes koffie en de goede gesprekken bleek de actie ook in Irak te worden opgepikt. Via Facebook deden we live verslag van de road trip en dit bleef niet onopgemerkt. Naast de vele reacties uit Nederland bleken veel Irakezen onze road trip online te volgen.

Ondanks dat Ali en Zuhair aanvankelijk wat sceptisch waren over de road trip (“We dachten, waarom gaan wij in godsnaam de straat op om koffie te drinken met Nederlanders?”) bleken ze geïnspireerd terug te kijken op de campertocht door Nederland. Zuhair vertrouwde ons toe dat hij nooit had kunnen denken dat hij een kop koffie zou aanbieden aan een Nederlands parlementslid. De roadtrip was inspirerend voor hun werk als activist. Een mooier compliment kon ik me niet voorstellen.

DSC_0514

In Ommen ontmoeten Ali en Zuhair activisten uit Servië en Kosovo

Ali_Zuhair&JAN_GRUITERS

Vredenburg, een bakkie met Jan Gruiters (directeur van PAX)

Op de website Peace Activism 2.0 kun je meer lezen over de road trip.

Peace Activism 2.0 ondersteunt vreedzame activisten binnen de programma’s van PAX. Door het verbinden van activisten uit verschillende contexten proberen we de vreedzame beweging voor meer tolerantie en vrijheid te versterken. Lees meer op www.peaceactivism20.org.

 

Tags:About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑
  • Een jaar vredeswerk in beeld
  • Fly through a year of peace work
  • Abonneer / Subscribe

    Abonneer je op de PAX blogs en ontvang een bericht bij nieuwe posts.

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Nieuws op paxvoorvrede.nl


PAX